Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
restwarmte Van Dijk Flowers verwarmt ballonhal

Duurzaam tennissen in Honselersdijk door chrysantenteelt

Tholen - Tennis Vereniging Honselersdijk (TCH) is gelegen vlak naast het chrysantenbedrijf van Van Dijk Flowers. Mede-eigenaar Rob van Dijk is lid van de vereniging, en tevens voorzitter van Tuinbouw Jongeren Westland. Hans van der Knaap is voorzitter van de tennisclub en werkzaam bij van der Windt Verpakking BV. Beiden zijn dus goed thuis in het tuinbouwwereldje en hebben elkaar nu, behalve op sportief gebied, ook op het vlak van duurzaamheid gevonden.


De ondertekening, met links boven Hans van der Knaap (voorzitter TCH), daarnaast Rien van der Knaap (parkcommissie TCH), linksonder Rob van Dijk en naast hem Frans van Dijk (beiden van Van Dijk Flowers)

Restwarmte van de WKK
TCH is in het bezit van een ballonhal, genaamd REVAHOHAL, die vanaf medio oktober elk jaar over 3 velden wordt gezet, om de leden ook in de winter te laten tennissen. De REVAHOHAL werd tot 2017 traditioneel verwarmd via een gas-aansluiting. Omdat de warmtewisselaar aan vervanging toe was in 2017, zijn er vele gesprekken gevoerd over de beste opties. Dat gebeurde zowel formeel als ook in de wandelgangen, waarbij Rob van Dijk een keer het gesprek opving. Terloops meldde hij in de periode van oktober tot december warmte over te hebben van zijn WKK, en of TCH die warmte niet kon benutten voor de nog op te zetten ballonhal.



Na wat oriƫnterende gesprekken werd een werkgroep gevormd, met daarin o.a. Rien van der Knaap en Jan Grootscholten (2 ex-tuinders) en tevens lid en vrijwilliger van TCH. Samen met Rob en vader Frans van Dijk werden diverse bedrijven benaderd en is er een investeringsbegroting gemaakt. In de Algemene ledenvergadering van TCH werd fiat gevraagd voor de investering in een warmte wisselaar en de aanleg van transportleidingen en elektra naar het bedrijf van van Dijk Flowers. De toestemming van de leden werd na kritische vragen over haalbaarheid en terugverdientijd verleend. De plannen werden verder uitgewerkt, zowel de gemeente Westland als de gemeente Delfland verleenden hun medewerking met vergunningen en subsidie.

Na het maken van afspraken over de verdeling van de kosten en het aangaan van een langdurig contrakt is het bestek uitbesteed, met als resultaat dat het gas werd afgesloten. Een gespoten leiding werd onder de sloot tussen TCH en van Dijk gelegd, en de aansluiting werd gedaan aan de verwarming bij van Dijk Flowers. Na het aansluiten van de benodigde elektra kon er worden getest. Uiteindelijk is begin oktober de ballonhal geplaats en de installatie in gebruik genomen.



Gemeente Westland is weer een duurzaam project rijker, de tennisclub TCH bespaart op lange termijn energiekosten en van Dijk Flowers krijgt een beter rendement en verdeling van warmte van de WKK. "Al met al een mooi voorbeeld van een duurzame investering met gezamenlijk gewin. Ontstaan in de wandelgangen", besluit Hans.

Voor meer informatie:
TC Honselersdijk
Hans van der Knaap
T: +31 (0)174-636111
M: +31 (0)637179448
E: Hans.vanderKnaap@vanderwindt.com
www.tchonselersdijk.nl

Van Dijk Flowers
Molenlaan 69
2675 CC Honselersdijk
T: 0174-614114
F: 06-51493102
M: 06-14615748
E: info@vandijk-flowers.nl
www.vandijk-flowers.nl