
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Alles rond de orchidee is zo duur dat Wilco een punt zet achter zijn kwekerij
- "Valentijnsdag zorgt voor dynamiek op de veilklok"
- Kwekerij Esmeralda ziet spontanere groei en zwaardere bloemen met Multigrow gebera substraatpotten
- Stolze groeit verder in nieuw hoofdkantoor
- Partij voor de Dieren Zuid-Holland wil af van energieslurpende glastuinbouw
Top 5 - afgelopen week
- Aardse Orchids zoekt onderkomen voor 120 man personeel
- PLNTS neemt 123planten over en groeit naar top 5 speler in online plantenverkoop
- Vader Ruud apetrots op dochter Jutta Leerdam
- Piet Schreurs, oprichter van Schreurs Holland, overleden
- Marjoland over duurzaamheid en gebruik van de geïntegreerde webshop
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Klimaat

Eigenaren Sprinklr zien af van winst, het vergroten van de biodiversiteit heeft prioriteit
Plantenwebshop Sprinklr kiest voor 'Steward-ownership', een ondernemingsvorm waarin vastgelegd wordt dat winst bedoeld is voor "de missie". Sprinklr is straks in handen van een stichting, Stichting Sprinklr Impact, dat erop toeziet dat niet winstmaximalisatie, maar het vergroten van de biodiversiteit…

Gemiddeld over heel Nederland is 120 mm gevallen
Afgelopen maand in top-5 natste januarimaanden
Vrijwel dagelijks valt deze maand neerslag en daardoor is januari inmiddels een kletsnatte maand. Er is tot dusver gemiddeld over het land 120 mm gevallen en daarmee komt januari 2023 in de top-5 van natste januarimaanden. Met tot dusver een gemiddelde van 120 millimeter is januari 2023 de top-5…

Transitiepaden en innovaties richting een circulaire glastuinbouw
Wageningen heeft een 'interactieve pdf' gepresenteerd waarin innovaties binnen circulariteits-strategieën (PBL) voor zes materiaalstromen in de glastuinbouw zijn onderzocht. Het betreft water, meststoffen, substraat, CO2, biomassa en plastics. Per materiaalstroom vindt u er een korte uitleg met…

Laurens van Dijk, Bestplant
"Aansluiten van Rainlevelr in bestaand bassin, ik vind het een fluitje van een cent!"
Sinds kort is ook Bersplant uit Poeldijk aangesloten bij Rainlevelr. In onderstaande vertelt Laurens van Dijk kort over het hoe en waarom. "Voor ons is deelnemen aan Rainlevelr een van de aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook al zit ons bedrijf in een relatief hoge polder binnen…

Rainlevelr in 2022 gegroeid naar 334 hectare glas
Aan het eind van 2022 deden er 62 telers, goed voor 334 hectare glas, mee aan het project Rainlevelr. Anticiperend op hevige regenval maken telers die zijn aangesloten bij Rainlevelr, een project vanuit het Hoogheemraadschap Delfland, ruimte in hun waterbassins en -silo's. In 2022 sloten 12 nieuwe deelnemers aan,…

1700 hectare glastuinbouw Zuid-Holland moet vrezen als 'Limburgbui' valt
Als de uitzonderlijk grootschalige neerslag die in 2021 in Limburg viel in Zuid-Holland zou vallen, blijft er op veel plaatsen water staan, vooral in polders. Onder meer 1700 hectare glastuinbouw komt dan in gevaar. De hoogste schadebedragen in de glastuinbouw worden verwacht in de regio Delfland. Dit blijkt…

Tulpen van Sam haalt nu al CO2-doelstelling voor 2025
Sam Ruijter – eigenaar van en het gezicht achter het merk ‘Tulpen van Sam’ – is al ruim zes jaar bezig met het meten en reduceren van zijn CO2-footprint. Op basis van deze gegevens kan Sam zijn productieproces – van bol tot tulp – bijsturen om zijn CO2-footprint zo laag mogelijk te krijgen. En dat loont.…

Telers Rainlevelr doen hun werk bij hevige regenval
Anticiperend op hevige regenval maken telers die zijn aangesloten bij Rainlevelr ruimte in hun waterbassins en -silo's. Vanuit de lucht zag Robbert Ballings van het Hoogheemraadschap Delfland dat het goed was. Op LinkedIn schrijft hij donderdag: ''Gister waren wij in de lucht voor een…

"Tuinbouw bij uitstek relevant in energietransitie"
Energietransitie is meer dan stroom alleen, het gaat ook om warmte. Je moet naar alle vormen van energie kijken en niets weggooien. Maar burger en beleidsmaker heeft dat lang niet altijd in de smiezen. Dankzij de WKK levert de glastuinbouw stroom, het kan de levering opschalen (noodvermogen) en bij…

BKD bemonstert grond voor AM onderzoek
BKD keurmeesters zijn in Noord-Holland bezig met het nemen van grondmonsters voor onderzoek op Aardappelmoeheid (AM). De monsters worden genomen op percelen waar intensief bloembollen worden geteeld. Het onderzoek is onderdeel van een jaarlijks monitoringsprogramma dat is overeengekomen tussen de NVWA en…

John Pouwels, Vitelia Agrocultuur
"Onze rol als kennispartner en adviseur wordt steeds belangrijker"
2023 is nog maar een paar dagen oud, maar nu al is het duidelijk dat ook het nieuwe jaar een jaar vol uitdagingen wordt. Zo heeft de kweker o.a. te stellen met toenemende wet- en regelgeving op het gebied van gewasbescherming, met verduurzaming en met torenhoge energieprijzen. Ook zijn dit allemaal…

NVWA presenteert veldgids invasieve houtige planten in Nederland
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center en Staatsbosbeheer, een veldgids gemaakt met daarin de uitheemse bomen en struiken die in bospercelen prioriteit hebben bij het voorkomen van schade.In de Nederlandse bossen komen diverse uitheemse bomen…

Nederlandse emissie-intensiteit broeikasgassen lager dan gemiddelde in EU
De uitstoot van broeikasgassen door Nederlandse bedrijven is per verdiende euro ruim 9 procent lager dan het Europees gemiddelde. Door de grote dienstensector heeft Nederland een relatief lage emissie-intensiteit. De industrie en energiesector hebben een hogere emissie-intensiteit dan het gemiddelde van…

Studenten zien technisch genoeg potentieel voor klimaatneutrale glastuinbouw
Zeven studenten van de TU Delft hebben de toekomst van duurzame energie in de glastuinbouw onderzocht. “De kennis en technologie om te verduurzamen zijn meer dan genoeg aanwezig, en er wordt hardgewerkt aan de transitie. De glastuinbouw heeft daarom volgens ons een goede toekomst voor zich", stellen zij…

Vilosa stapt als eerste kweker over op Pristine tray van Modiform
Als eerste kweker heeft Vilosa de Pristine tray van Modiform, die gemaakt is van 100% gerecycled polystyreen en wordt geproduceerd zonder kleurstof toevoegingen, in gebruik genomen. Rick van Luijk (commercieel manager Vilosa): “Toen Mark Bertens van Modiform ons op de lancering van Pristine wees, hoefden…

Vanaf 2023 helemaal geen chemische huis-tuin-en-keuken bestrijdingsmiddelen meer bij Intratuin
In een nieuwe aflevering van podcast Red de Lente reageert Intratuin directeur Peter Paul Kleinbussink op frustraties van siertelers over de praktijk van ‘afdoding' van nuttige insecten voordat de plant van de kweker naar het tuincentrum gaat. Kwekers die met groene bestrijdingsmethoden werken, zouden…

Glastuinbouw neemt en geeft aan elektriciteitsnet
De verduurzaming van stroom is nog een flinke opgave. Op dit moment is de glastuinbouw nog voor meer dan 80% afhankelijk van aardgasgestookte warmtekrachtinstallaties (WKK). Daarmee levert het cluster nog veel stroom aan het net. Dit gaat veranderen, voorspelt adviesbureau BlueTerra. Het adviesbureau…

Logistieke ondernemers vragen meer inzet van de overheid in energietransitie
Meer ondersteuning van de overheid is nodig waarmee de sector transport en logistiek kan beschikken over duurzame energie en een duurzame logistieke prestatie kan leveren. Dat was de boodschap van TLN-bestuursvoorzitter Elisabeth Post bij de overhandiging van het zogeheten 'Groenboek', vrijdag 9 december…

Soil Carbon Check toont hoeveelheid in de bodem opgeslagen CO2
Eurofins introduceert vandaag, op World Soil Day, Soil Carbon Check. Dit nieuwe grondonderzoek geeft inzicht in koolstofvastlegging en in de opbouw van organische stof in de…

"Het is veel efficiënter om warmte direct in te zetten als warmte"
Afvalverwerker gaat op grote schaal warmte en CO2 leveren
Twence uit Hengelo is in mei dit jaar begonnen met de bouw van een CO2-afvanginstallatie. Al in 2014 begon het bedrijf met CO2 afvangen uit het afvalverwerkingsproces bij het bedrijf. Inmiddels heeft het bedrijf grotere ambities. In het Financieele Dagblad vertelt directeur Marc Kapteijn erover. Start…

Ook top-10-notering voor zonuren Nederland in november
November 2022 staat nu al in de top-10 van zonnigste novembermaanden. Het is al de achtste maand van het jaar die een top-10-notering behaald en de tiende zonnige maand van dit jaar, zo becijfert Weeronline. Hierdoor neemt het zonrecord, dat al op 8 november werd behaald steeds extremere vormen aan. De…

Injectie in gasveld Groningen opnieuw theoretisch onderzocht
Er is theoretisch onderzoek uitgevoerd naar het effect van de injectie van stikstof, CO2 en water in het Groningergasveld. Gekeken is naar wat het effect van injectie op de…

Helft SDE-miljarden over 2022 ging naar af- en opvang CO2
Wat is er met de SDE++ gelden gebeurd en draagt het bij aan gestelde emissiereductiedoelen? Twee vragen voor klimaatminister Rob Jetten, die, de tweede vraag negerend maar de eerste uitvoerig besprekend, er in een schrijven de Kamer over informeert. Een paar take-aways, de gehele brief vindt u hier. Van…

Minister Van der Wal op Nationale Boomfeestdag in Zundert
Minister Van der Wal heeft op de Nationale Boomfeestdag in Zundert de eerste boom geplant. De boomkwekerijsector stond er centraal met het thema ‘(Met) Bomen werken!’ Foto: Freson/BCT De Nationale Viering van de Boomfeestdag vond woensdag 16 november plaats op het Business Centre Treeport. Op het nieuwe…
Optie is er, écht onderzoek nog niet in Vlaanderen
Kan gebruik mijnwater financieel uit voor teler?
Ten minste 1 teler in Vlaanderen heeft een leiding liggen om gebruik te kunnen maken van mijnwater om gewassen mee te irrigeren. In het Vlaams parlement werd de minister van…

Unicum bij aardwarmteboring Maasdijk: metingen mogelijk tijdens injecteren
De eerste twee putten van Aardwarmte Maasdijk zijn met een goed gevolg geboord. Dit betekent dat ze bovengronds konden worden afgesloten met een zogeheten wellhead. Een wellhead (afsluiter van de put) is de apparatuur die fungeert als het eindpunt van een geothermiebron. De zogeheten 'trees' zijn voor…

Vier locaties aangewezen in Nederland voor onderzoeksboring aardwarmte
Het SCAN-programma wordt uitgevoerd om meer inzicht te verkrijgen in de Nederlandse ondergrond voor de winning van aardwarmte. Eerder verzamelde SCAN, afkorting voor Seismische Campagne Aardwarmte Nederland, hiervoor 1800 kilometer aan nieuwe seismische data. Met behulp van onder andere deze data wordt…

Green Meteor
Zonnepark langs A73 in afwachting van panelen voor start 'oogst' stroom
Langs snelweg A73 bij Nijmegen komt een zonnepark. Het is niet zomaar een zonnepark, maar eentje waaronder de agri PV-panelen straks diverse gewassen worden geteeld. Green Meteor werkt aan het project mee. Onlangs was te zien dat er volop gebouwd wordt. In De Gelderlander valt nu te lezen dat men nog…

Voucherregeling biomassa nog twee maanden open
De voucherregeling voor bewerking van biomassa staat nog twee maanden open, uiterlijk tot 15 januari 2023. De regeling is onderdeel van het innovatieprogramma Circulaire Tuinbouw van SIGN en bedoeld om het experimenteren met toepassingen van tuinbouw reststromen te stimuleren. SIGN (Stichting Innovatie…

Nieuwe groepsaankoop plantgoed voor Oost-Vlaamse boeren, telers en imkers
Provincie Oost-Vlaanderen lanceert de elfde editie van de groepsaankoop plantgoed voor land- en tuinbouwers en imkers. Via de actie kunnen zij bomen, struiken, klimplanten en fruitbomen bestellen tegen een voordelige prijs en ook gratis bijenvriendelijk bloemenzaad voor akkerranden verkrijgen. Lees hier…

Goede waterkwaliteit geeft schonere natuur rondom teeltbedrijf
In een recent gepubliceerde video van HH Delfland geeft Ferry van Rodijnen, teeltmanager van Ter Laak Orchids, zijn visie op het belang van schoon water rond het phalaenopsisbedrijf. Ferry wil de milieu-impact van Ter Laak Orchids minimaliseren met kassen die niet lekken naar het oppervlaktewater en…

Samenwerking rond CO2-opslag in container op Nederlandse en Belgische markt
Het Britse Carbon8 heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Return Carbon (onderdeel van de Return Group). Return Carbon is een Nederlands investeringsplatform dat zich met een Invest-and-Build-aanpak richt op bedrijven die de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie…

Landbouwplastic valt negatief op in onderzoek over microplastics
Uit een door TNO ontwikkeld model blijkt dat met name autobanden en landbouwplastic, maar ook kleding een veel grotere bron voor microplastics zijn dan je zou verwachten op grond van de absolute hoeveelheden plastics die ervoor worden gebruikt. Het gebruik van verpakkingsplastic is in kilo’s veruit de…

Teler laat kas deels met zonnepanelen vol leggen
Een teler uit Velden heeft de afgelopen periode ruim 7600 zonnepanelen op zijn kas laten installeren, goed voor ruim 1,3 hectare kasdek. Aan het project ging 2,5 jaar voorbereiding vooraf. De teler gaat in de kas experimenteren met de teelt van verschillende soorten gewassen, zoals bladgroenten en…

Pagter maakt milieu-impact Procona container inzichtelijk
Pagter Innovations presenteert op de International Floriculture Trade Fair (IFTF) in Vijfhuizen een Carbon Footprint Tool voor haar Procona container. Hiermee wordt de…

"Er komen meer klimaatmaatregelen"
Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie schoof zondag aan bij het tv-programma Buitenhof. Hij ging in op stikstof en het energieplafond. In de uitzending noemt hij onder…

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen in 2020 sterk afgenomen
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw is in 2020 met 5,0 miljoen kg werkzame stof ruim 11 procent lager dan bij de vorige meting in 2016. Per hectare landbouwgewas is het gebruik 7,0 kg. Het gemeten areaal is bijna 85 procent van het areaal cultuurgrond exclusief grasland. Dat…

Hoge gasprijs of extra Haags beleid: Wat drukt emissies glastuinbouw het meest?
Om de klimaatdoelstellingen te halen werkt Den Haag aan beleid om onder meer de glastuinbouw duurzamer te maken. De vraag is wat het effect van dat beleid gaat zijn. Helpt het de sector de emissie-reductiedoelstellingen te halen? Voorlopig nog niet genoeg, zo stellen onderzoekers. Ook het kabinet…

Bedrijven geven steeds meer uit aan milieu-investeringen
Bedrijven zijn meer geld uit gaan geven aan milieu-investeringen. In 2021 bestond 14,2 procent van de totale investeringen van bedrijven uit milieu-investeringen. Negen jaar eerder was dat 3,7 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. In 2021 investeerden bedrijven voor 2,0 miljard euro in…

Conclusie Klimaat- en Energieverkenning: klimaatplannen worden niet gehaald
Nederland heeft zichzelf in de klimaatplannen tot doel gezet vóór 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 49 tot 55 procent vermindert. Maar dat gaan 'we' niet halen, zo blijkt uit de meest recente Klimaat- en Energieverkenning (KEV), een jaarlijkse rapportage van het Planbureau voor de Leefomgeving dat…

Foodgrade-certificaat voor bassin- en siloliners voor DL Plastics
Tholen - Voedselveiligheid gaat voor alles. Vanaf het zaadje tot en met het uiteindelijke product in de supermarkt moet alles te herleiden zijn. Als er iets misgaat, wordt uitgeplozen waar het precies vandaan komt, om het euvel zo snel mogelijk op te lossen. Eén van die euvels zou ook bij siloliners en…