Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste helft van 2024 verliep recordnat en zeer warm

Het afgelopen halfjaar is recordnat verlopen. Daarbij was het ook bijna recordwarm en vrij somber. De hoeveelheid neerslag bedroeg uiteindelijk 570 mm tegen 326 normaal. De hoeveelheid zon kwam uit op 872 zonuren tegen 884 normaal. Wat betreft temperatuur is de eerste helft van dit jaar zeer warm verlopen met 10,5 graden tegen 8,7 normaal, meldt Weeronline.

Wat neerslag betreft, is afgelopen halfjaar extreem nat verlopen. Sterker nog, nog nooit verliep een eerste halfjaar zo nat als dit jaar. Dat is ook zeker niet gek als we kijken naar de vele plekken waar afgelopen jaar wateroverlast heeft plaatsgevonden. Door het overtollige regenwater was de grondwaterstand zo hoog dat kelders soms wel maandenlang onder water stonden. Zowel april als mei verliepen recordnat en ook in januari en februari was het kletsnat. Alleen maart en juni verliepen iets minder nat dan gebruikelijk, maar droog was het allesbehalve.

Het oude record is dan ook verpulverd wat goed terug te zien is in onderstaande grafiek. Het oude record stamde uit 2016 en bedroeg 501 mm. Daar zitten dit jaar met 70 mm meer ruim boven.
De hoogste hoeveelheden neerslag wat in 12 aaneengesloten maanden ooit is gevallen is nog wat extremer. Van juli 2023 t/m juni 2024 is maar liefst 1270 mm neerslag gevallen. Het is dus niet alleen afgelopen halfjaar zeer nat geweest. Eigenlijk is het al sinds augustus vorig jaar veel te nat in ons land. Het vorige record stond op 1150 mm wat liep van maart 1998 t/m februari 1999.

Op één na warmste jaarhelft ooit
De gemiddelde temperatuur in De Bilt komt uit op 10,5 graden tegen 8,7 normaal. Slechts één keer eerder verliep het eerste halfjaar warmer en dat was in 2007. Toen bedroeg de gemiddelde temperatuur maar liefst 10,9 graden. Toch zal dit jaar voor veel mensen nog niet echt als warm zijn ervaren. Dat komt voornamelijk door het uitblijven van aangenaam en warm voorjaarsweer. De reden dat dit eerste halfjaar zo warm is verlopen komt vanwege de extreem zachte wintermaanden. Zowel februari als maart verliepen recordwarm. Juni is de enige maand die klimatologisch gezien iets kouder is verlopen dan normaal. De gemiddelde temperatuur bedroeg 15,8 tegen 16,4 normaal.

Zeer weinig nachten met vorst
De zachte wintermaanden zijn ook goed terug te zien in het aantal vorstnachten afgelopen half jaar. Sinds 1 januari daalde de temperatuur in slechts 18 nachten tot onder het vriespunt. Normaal gebeurt dat op 36 nachten. In De Bilt kwam het geen één keer tot een ijsdag. Elders in het land was dat wel het geval. Vooral het oosten en zuidoosten van het land had vanaf 8 januari te maken met een reeks ijsdagen. Dit resulteerde in de enige periode afgelopen winter waarbij we een korte tijd op de schaats konden staan. De laagste temperatuur in De Bilt viel ook in deze periode en bedroeg -7,6 graden en werd gemeten op 11 januari. Slechts één andere keer dit halfjaar kwam het nog tot matige vorst op het hoofdstation. Daarmee noteerden De Bilt slechts twee nachten met matige vorst tegen zeven normaal.

Vrij gebruikelijke hoeveelheden warme en zomerse dagen
Sinds 1 januari staat het aantal warme dagen met een maximumtemperatuur van 20 graden en meer op 30. Gemiddeld komen in de huidige klimaatperiode 1991-2020 32 warme dagen voor. Zowel landelijk als in De Bilt steeg de temperatuur op 6 april voor het eerst tot boven 20 graden. De temperatuur liep die dag uiteindelijk zo hoog op dat we zelfs de eerste lokale zomerse dag van het jaar noteerden.
Het aantal zomerse dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden en meer kwam uit op zeven. Normaal stijgt de temperatuur op negen dagen tot boven 25 graden. De Bilt noteerde één tropische dag dit jaar. Op 26 juni steeg de temperatuur naar 30,2 graden, wat tot dusver de hoogste temperatuur van dit halfjaar is. Landelijk gezien werd de hoogste temperatuur dit halfjaar gemeten in Eindhoven. Ook deze temperatuur werd op 26 juni genoteerd en bedroeg 31,4 graden.

Vrij somber verloop
De enorme hoeveelheden regen van het afgelopen halfjaar gingen logischerwijs gepaard met veel bewolking. Uiteindelijk scheen de zon 872 uur tegen 940 normaal. Nederland zit dus hiermee iets onder de normaal, maar vooral het verschil met de voorgaande jaren is groot. Vorig jaar scheen de zon van 1 januari tot en met 30 juni ruim 1060 uur en in 2022 noteerde Weeronline een record van maar liefst 1177 uur.

Opvallend is dat bijna alle zonnige jaren in deze eeuw zijn genoteerd. In totaal kwam de teller sinds 1906 in elf jaren boven 1000 zonuren uit tot en met 30 juni. Naast 2023, 2022 en 2020 waren dat 2003, 2009, 2011, 2015, 2017, 2019 en 2021. Het zonnigste jaar in de vorige eeuw was 1976. De zon scheen toen gemiddeld over het land 1034 uur.Wat viel dit jaar het meest op tot nu toe
2 januari: eerste officiële storm van het jaar een feit, storm Henk
22 januari: tweede storm van 2024 een feit, storm Isha
23 januari: warmste 23 januari ooit gemeten
15 februari: warmste 15 februari ooit gemeten
22 februari: derde storm van 2024, storm Louis
3 maart: officieel warmste 3 maart ooit gemeten
14 maart: officieel warmste 14 maart ooit gemeten
2 mei: hevige wateroverlast in het zuidoosten van het land
22 mei: bekijk dat hier.

Meer overzichten zijn hier te vinden.

Bron: Weeronline

Publicatiedatum: