Techniek

Theo Herngreen, Interpolis
"Zorg voor goed beeld extra belasting tweede of derde scherm op kasconstructie"
Steeds meer glastuinbouwondernemers investeren in extra schermen in de kas. Een mooie ontwikkeling die bijdraagt aan (de wettelijke verplichte) energiebesparing, maar niet alle kassen zijn direct geschikt voor een tweede of derde scherm. Soms is een aanpassing aan de kasconstructie nodig. Hoe zorg je…

Hermetische schermen bieden meer energiebesparing
Klimaatschermen zijn bij uitstek een instrument om energie te besparen. De recente energiecrisis en de klimaatdoelstellingen hebben de glastuinbouw daar opnieuw de aandacht op doen vestigen. De (energiebesparende) eigenschappen van schermen worden daarom steeds meer onder de loep genomen. Een hermetisch…

Waterstof-zuurstoftechnologie blijkt goed schaalbaar voor glastuinbouw
De afgelopen 6 maanden is onderzoek gedaan naar een waterstof-zuurstoftechnologie in de teelt van tulpen, tomaten en paprikaplanten in een gesloten watersysteem. Het gebruik van waterstof en zuurstof geïnfu…

24 DryGair-units regelen luchtvochtigheid op Rozenkwekerij Van der Hulst
In het kader van het Interreg-project Agropole Innovates nodigden de projectpartners Agrobusiness Niederrhein, Brightlands Campus Greenport Venlo en de gemeente Venray geïnteresseerden op 25 oktober 2023 uit in de rozenkwekerij van Van der Hulst in het Limburgse Meterik. Meer dan twintig deelnemers met…

Virtuele Lysimeter maakt het mogelijk om fertigatie af te stemmen op plantbehoefte
Strenge regels om waterverspilling te verminderen noodzaken telers met kastteelten om fertigatie af te stemmen op de gewasvraag. Om dat voor telers mogelijk te maken berekent…

De rol van WUR in het aanjagen van verantwoorde AI
Artificial intelligence (AI) ontwikkelt zich razendsnel. Yannick van Gelder en Ruud Bogart richten zich vanuit WUR op samenwerking met bedrijven en overheden op het gebied van AI. ‘We gaan onze strategie aanpassen: niet maken, maar testen.’ ‘De mensheid heeft veel te winnen bij het gebruik van artificial…

WarmtelinQ deed glastuinbouw aanbod voor warmtelevering
Om het warmtenetwerk WarmtelinQ te realiseren lag er een aanbod voor de glastuinbouw om voor € 6 miljoen per jaar warmte af te nemen. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die…

De superlatief van chrysantenstekbeworteling
Tholen - Noem nog eens vijf tuinbouwbedrijven waar per dag 2.4 miljoen stekken worden gepoot. Of 12 miljoen per week, of 500 miljoen per jaar. Het zijn duizelingwekkende aantallen en getuigt van het bestaan van het vaak geroemde maar abstracte Nederlandse tuinbouwcluster, waarin op dit vlak zoveel kennis…

Energie-update: Europese gasvoorraden nog altijd tot de nok toe gevuld
De energiemarkten van gas en elektriciteit lieten in de afgelopen week een licht dalende trend zien in de prijsvorming. In de jongste Marktvisie doet AgroEnergy weer een voorspelling voor de prijsontwikkelingen de komende week. De gasprijzen voor de kortere termijn (tot en met het eerste kwartaal van…

"Er zit 'piet' in m'n grond"
Als je het vak van tuinder beoefent, dan weet je dat je bijna elke dag weer onverwachte uitdagingen hebt die je moet overzien. Zo ook vandaag de dag. Voor de komende tijd staat men onder andere voor de uitdaging om planten met minder, of zelfs geen peat (veen) in de potgrond te gaan maken. Bij Ammerlaan-Sosef doen ze daar ook…

René Voogt, Sensoterra:
Telers kunnen zich met watersensoren voorbereiden op strengere Europese regelgeving
Tholen – Voor 2027 geldt een afspraak dat in heel Europa geen nutriënten of emissie van gewasbeschermingsmiddelen in het water mag zitten. Wanneer dit doel niet gehaald wordt zal de Europese Commissie met maatregelen komen zoals het beperken van gewasbeschermingsmiddelen. Telers zullen hun water dus goed…

ReCarbn filtert CO2 uit lucht waar glastuinbouw van kan profiteren
Om de klimaatdoelen te behalen, is meer nodig dan alleen het reduceren van CO2-uitstoot. Er zijn daarom steeds meer oplossingen voor afvang en hergebruik van CO2 (Carbon Capture and Utilization, CCU). Matthijs Damm van Innovation Quarter schrijft dat ReCarbn een installatie ontwikkelt die het broeikasgas…

Integratie van draadloze sensoren in regelsoftware van Priva klimaatcomputers
Draadloze sensoren kunnen een aanvulling zijn op vaste metingen. Ze kunnen gemakkelijk verplaatst worden binnen een afdeling om extra inzicht te bieden in klimaatverschillen en om afwijkingen op te sporen. De draadloze sensoren van Priva-Aranet kunnen nu volledig worden geïntegreerd in de regelsoftware…

Casey Houweling, ‘founding father’ van de Ultra-Clima kas:
"KUBO geloofde in het idee"
Zou de Ultra-Clima kas er óók zijn gekomen als een tomatenteler in Californië geen last had gehad van wittevlieg? Samen met KUBO stond de Amerikaanse teler Casey Houweling met ‘Dutch roots’ aan de basis van een innovatie in de kassenbouw. "Wordt het vandaag 34 graden met een luchtvochtigheid van 5%? Daar kunnen we makkelijk mee…

“Een LED-installatie kopen is één, hem leren gebruiken is twee”
In 2022 en 2023 nam Van Schie na een lange aanloop twee verschillende LED-installaties in gebruik. “We zitten in een continu leertraject om groeilicht, klimaatregeling en energiemanagement slimmer te integreren. De klimaatcomputer speelt een sleutelrol. De regelingen in Priva Connext worden daarom…

Twee nieuwe investeerders voor VitalFluid
Horticoop wordt aandeelhouder van VitalFluid. Naast Horticoop investeert ook het onafhankelijke investeringsfonds Innovation Industries in VitalFluid. VitalFluid ontwikkelt toepassingen op basis van plasma geactiveerd water, wat ingezet kan worden als duurzame bron van stikstof en een natuurlijk alternatief…

Marcel Schulte, Holland Gaas:
"Het ene gaas is het andere niet"
Tholen - Ga je voor een zaksysteem of een harmonicasysteem? Op het eerste gezicht is het misschien niet helemaal duidelijk waar die vraag over gaat, maar als je bedenkt dat dit beide gaassystemen zijn, beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen. Marcel Schulte, directeur van Holland Gaas, legt waarom…

"Deze folie versnelt de plantengroei met ongeveer 20%"
Vink König Deutschland biedt sinds kort LLEAF polycarbonaatfilm aan. Daarmee is het mogelijk om planten sneller te laten groeien."Deze folie versnelt de plantengroei met ongeveer 20%", vertelt het team van Vink König. De gekleurde folie is goed te zien in de kas. De folie van het Australische bedrijf LLEAF…

Fotoniq ontwikkelt coating die UV omzet in PAR
Telers met een kas hebben een gouden regel: 1% meer licht betekent 1% meer productie. Het gaat daarbij vooral om het PAR-deel van het zonlicht. Innovation Quarter meldt dat de Delftse startup Fotoniq een coating ontwikkelde die UV omzet in PAR en zorgt voor een diffuse verspreiding van het licht. Ofwel:…

transitie automatisering Esperit Elements voltooid
"Ons hele bedrijf draait nu op FreshPortal"
Omdat de leverancier van creatieve arrangementen Esperit Elements qua informatievoorziening tegen grenzen aanliep, werd gezocht naar een moderne en schaalbare oplossing. “FreshPortal is een compleet systeem waarmee we al onze wensen vervuld zien worden”, stelt mede-eigenaar Wouter Persoon. “We kunnen nu…

Afleveren spathiphyllum loopt op rolletjes met nieuw intern transportsysteem Opti Systems
Tholen - Tot voor kort rolden er nog orchideeën van de band, maar toen Concorde Plants in Honselersdijk de overstap maakte naar spathiphyllum was precies dat een van de punten waarop de interne logistiek nodig een update kon gebruiken. Het oude WPS-systeem moest worden aangepast, of nog liever, helemaal…

Kenter verzorgt warmtemeting bij aardwarmteproject Floricultura
Wart van Zonneveld is projectleider van het aardwarmteproject van Floricultura, een internationale Orchideeën kwekerij in Heemskerk. Op drie kilometer diepte pompen zij warm grondwater uit de grond. Door dit te koelen en de warmte over te dragen aan het centrale verwarmingssysteem, kan het…

Voltiris test met Nederlandse tomaten
Zonnepanelen schitteren boven de planten
Tholen - In de categorie fraaie kassen: de Zwitserse faciliteit waar Voltiris met spectrale filters en zonnepanelen energie opwekt boven het gewas. “Door zonlicht te filteren kunnen we groene stroom opwekken zonder lichtverlies voor het gewas”, vertelt Kaz Vermeer van Voltiris. “Zo kunnen teelt en…

VS: Groothandel in planten installeert dynamische Leds
Pleasant View Gardens is een plantenkweker uit New Hampshire (VS) en belevert klanten door de gehele Verenigde Staten. Het bedrijf heeft recentelijk de dynamische LED lichtarmaturen van Sollum in gebruik genomen, om daarmee de teelt en kwaliteit van haar planten naar een hoger plan te tillen. "In de toekomst…

Quantified Sensor Technology presenteert sensorintegratie met externe dataplatforms
Telers zijn steeds meer gaan meten met hulp van sensoren en de data die dat oplevert, zien zij vervolgens het liefst in één platform terug. Quantified Sensor Technology heeft daarom samenwerking gezocht met veelgebruikte visualisatie-platforms. Op die manier kan de met Quantified gemeten data naadloos…

"Met dit systeem is het mogelijk om duizenden lampen in één seconden aan te sturen"
Telers weten heel goed welk type licht hun planten in verschillende groeifases nodig hebben, maar hebben vaak niet de mogelijkheid om de belichting in kassen goed te regelen. Met het nieuw ontwikkelde CultiMesh systeem kan het lichtsysteem worden verbeterd. Met het systeem kan het lichtspectrum en de…

Eerste kas met speciaal plastic voor waterplanten gebouwd in Singapore
De eerste ETFE-kas in Singapore is een feit. "Met 7000 vierkante meter is deze kas de grootste kas in Singapore die Ethyleentetrafluorethyleen (ETFE) gebruikt," zegt Ya Wen Lim van Adas Green, de kassenbouwer in Singapore die dit project heeft voltooid. "Deze kas, gelegen aan Jalan Lekar, gebruikt…

Waarom de IP-waarde van een verlichtingsarmatuur belangrijk is
"Een vraag die we vaak krijgen bij Fluence gaat over de IP-classificatie (of Ingress Protection Rating) van een armatuur. Er is veel verwarring over de classificatie. Men denkt vaak 'hoe hoger de classificatie, hoe beter', maar dit is niet altijd waar. Een hogere classificatie of numerieke waarde…

Verticale bloemenkas bespaart energie en verhoogt de opbrengst met ontvochtiging
"De besparing op gas is ongeveer 50%, hoewel elk jaar anders is. Maar er zijn ook 30% meer tulpen," vertelt Arjan Rood over de integratie van DryGair in een verticale tulpenkas. Arjan is directeur van het toeleverings- en installatiebedrijf KaRo BV. Vochtproblemen in verticale lagenDoor verticale lagen aan…

Akker Transport Systems levert 1 km transportband bij Jarini Dienstverlening
Tholen - Jarini is sinds kort bijna 1 km nieuwe transportband rijker dankzij Akker Transport Systems. Voor een deel moesten oude banden vervangen worden, voor een deel was behoefte aan extra materieel en na een tijdje draaien met een paar proefbanden ging Daan Kuik, eigenaar van Jarini Dienstverlening,…

Porta Nova klaar voor winter met 100% LED
Afgelopen maand heeft Porta Nova de installatie van LED-verlichting voltooid tot 100%. De kweker heeft jarenlang onderzoek gedaan en LED-verlichting ontwikkeld met verschillende LED-lichtexperts, op zoek naar het ultieme “lichtrecept” voor de rozen. Met LED-licht kan men nu precies bepalen welke kleuren/straling…

Geen uitval meer bij J&P ten Have dankzij Sure Flow én plantsensoren
“Waterstofperoxide, UV-ontsmetter, chloorbleekoog… ga zo maar door. We hebben in de jaren letterlijk alles geprobeerd, maar de uitval in onze teelt van groene en bloeiende kamerplanten bleef”, vertelt Alex ten Have van J&P ten Have. “Niet dat deze hoog is, maar wij gaan voor 100% goed en dan is 99% niet…

Waterhuishouding in plant en bodem optimaal in beeld met Virtuele Lysimeter
Voor telers met een grondgebonden gewas worden tools ontwikkeld waarmee zij de watergift kunnen afstemmen op de behoefte van het gewas. Zo kunnen ze streven naar minimale…

Organische substraatmat na succesvol testen klaar voor opschaling
Tholen - De afgelopen twee jaar zijn er de nodige testen uitgevoerd met organische substraatmatten van Klasmann-Deilmann. Zowel onderzoekscentra als praktijktelers maakten al op kleine schaal kennis met de Growbag, bestaand uit een mix van speciale houtvezels en kokos. Komend seizoen zetten telers in…

Nieuw instituut in Wageningen wil geheim van fotosynthese ontrafelen
Het verbeteren van fotosynthese in gewassen kan een mogelijke oplossing zijn in het waarborgen van de voedselzekerheid. Binnen het nieuwe, onafhankelijke Jan IngenHousz…

"Hoe minder lichtuitstoot, hoe beter de planten groeien"
De blaadjes vallen van de bomen, het weer wordt guurder en het wordt steeds vroeger donker: het is weer herfst. Met de donker wordende dagen gaan op steeds meer plekken de lampen weer aan. En dat moet want anders groeien de bloemen niet, zo stelt Ariën van Wijk van lisianthuskwekerij Sunrise Holland. Elk…

De Perfecte Chrysant: terugblik op 6,5 jaar onderzoek
Het onderzoek onder de titel De Perfecte Chrysant gaat een nieuwe fase in. In de laatste bijeenkomst van de grote Begeleidingscommissie is het lopende traject afgesloten met een korte presentatie over de laatste teelt en een terugblik op de afgelopen 6,5 jaar. In die periode zijn in totaal 28 teelten…

Misvatting: Insectengaas bij kaderloze ramen kan wél
Tholen - Telers willen graag zoveel mogelijk licht in hun kas, maar geen plaaginsecten. Sinds jaren kunnen zij daarom bij nieuwbouw kiezen voor kaderloze ramen op het kasdek om meer licht in de kas te krijgen. Om insecten buiten de deur te houden is er insectengaas. Maar, zo denken veel telers, dat kun…

Dreamstime/Spirotech
Corrosiegevaar bij systemen met zonnepanelen
Tholen - Als gevolg van de hoge energieprijzen en de energietransitie die is ingezet, zijn telers hun kassen gaan verwarmen met lagere temperaturen. Daardoor ligt corrosie in verwarmingssystemen weer op de loer. Ook bij andere systemen in de glastuinbouwbedrijven is waterbehandeling om corrosie te…

Hoe verhouden de gegevens van verschillende sensoren zich tot elkaar?
De publiek-private samenwerking "Weet wat er Leeft" onderzoekt bestaande detectietechnieken voor plagen in de kas. In deze samenwerking wordt gekeken naar de effectiviteit van onder meer vangplaten en vision-technieken. Ook wordt er gekeken naar nieuwe technieken zoals het gebruik van DNA of gassen voor…

Kennisevent ontvochtigen en energiebesparen: Waarom, waar en hoe?
Nu de winter weer voor de deur staat, is het creëren van het perfecte kasklimaat weer een uitdaging voor veel telers. Bij het maken van de juiste keuzes hebben telers vaak veel vragen. Het is niet eenvoudig om de ideale luchtvochtigheid en een gelijkmatige temperatuur te bereiken. Om hierop antwoorden te…

Virussensor kan virusdeeltjes herkennen
Het is mogelijk om met een fluorescentiesensor onderscheid te maken tussen infectieuze en niet-infectieuze virusdeeltjes. Dat blijkt uit het onderzoek naar een virussensor.…

De potentie van ondergrondse warmteopslag? "Die is enorm"
De centrale vraag tijdens de workshop die het Gebruikersplatform Bodemenergie samen met gastheer Koppert Cress organiseerde luidde: wat is de potentie van ondergrondse warmteopslag? Aan het einde van de middag was het antwoord helder: de potentie is enorm. Zeker als men de komende jaren vaker met hogere…

Telers werken aan waterbron voor tuinbouwsector én aan natuur
De provincie Antwerpen, POM Antwerpen, Pidpa en drie tuinbouwbedrijven (Van Pelt, Op De Beeck en Primato) onderzoeken hoe ze de vallei van de Itterbeek weerbaarder kunnen maken tegen droogte en overlast. Samen bekijken ze de mogelijkheden om water slim te capteren, op te slaan en te hergebruiken. Zo…

Airflow-systeem maakt energiebesparing en betere gewasgroei mogelijk
Het Airflow-systeem van ErfGoed biedt kansen voor energiebesparing én voor het realiseren van een fors lagere temperatuur tussen het gewas. Dit laatste komt de groei en kwaliteit ten goede. Een en ander blijkt uit metingen en proeven die de afgelopen periode werden gedaan met het Airflow-systeem. Hoewel…

Piet Stroet, Bercomex Americas:
"Verkoop van onze verwerkingslijnen in Colombia is de afgelopen drie jaar verdubbeld"
In 2020 startte Bercomex een eigen vestiging in Bogota, Colombia, en sinds dat moment heeft de machinebouwer een aanzienlijke groei doorgemaakt. Sinds de start van Bercomex Americas heeft men het aantal geïnstalleerde verwerkingslijnen op het continent verdubbeld. In onderstaande deelt Piet Stroet, Sales…

Special Belichting en Kastechniek van start
Deze maand in het specialblok op onze tuinbouwnieuwsbrieven extra aandacht voor belichting en kastechniek. Met het oog op de meest recente kabinetsplannen is energie, zo mogelijk nog meer dan voorheen, hét grote thema dat zich op eigenlijk alle vlakken van de bedrijfsvoering doet gelden. HPS mag dan steeds…