Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe subsidie voor testen natuurlijke en gerecyclede plastics

Ondernemers die van polymeren plastic producten maken, kunnen vanaf 18 juni een nieuwe subsidie aanvragen. De subsidie is er om te onderzoeken hoe ze meer circulair plastic gebruiken. Hier is tot 2030 in totaal € 49 miljoen voor beschikbaar.

Met de subsidie voeren plasticverwerkers (converters) technische tests in hun productieproces uit. Hierin onderzoeken ze of ze een deel van het fossiele plastic kunnen vervangen door gerecycled of biogebaseerd plastic. Gerecycled plastic is van plasticreststromen, dat na bewerking weer ingezet kan worden als nieuwe grondstof. Biogebaseerd plastic wordt gemaakt van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld planten(resten) of algen.

Plastic wordt nu nog vooral van fossiele grondstoffen gemaakt, zoals aardolie en aardgas. Deze materialen raken op en er komt bij de productie veel CO₂ vrij. Bedrijven die plastic (deel)producten maken, moeten daarom meer gebruik gaan maken van circulaire plastics.

Minder fossiel, meer recyclaat en bioplastics
De subsidie is onderdeel van een breder pakket van in totaal € 267 miljoen aan subsidies aan maatregelen om een groter deel gerecycled of biogebaseerd materiaal in nieuwe plastics te verwerken. Bijvoorbeeld: plastic op basis van suikerriet in drinkflesjes. In Nederland wordt op dit moment ongeveer acht % van de plastic producten gemaakt met gerecyclede content. Biogebaseerd plastic wordt nog veel te weinig toegepast. Dat percentage moet omhoog.

Demissionair minister Mark Harbers legt uit: "We willen af van het gebruik van fossiele grondstoffen. Niet alleen als energiebron, maar ook als grondstof voor dingen die we maken. Zoals plastic. Het doel is om in Nederland in 2050 klimaatneutraal én circulair te zijn. Dat is een economie waarin we producten en materialen steeds opnieuw blijven gebruiken en er bijna geen afval overblijft. Daar hebben we het bedrijfsleven hard bij nodig. Met subsidies als deze helpen we ondernemers om de overstap te maken van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen."

Nationale Circulaire Plastic Norm
De overheid werkt aan de invoering van een Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN). Dat houdt in dat in Nederland vanaf 2027 standaard een groter deel gerecycled of biogebaseerd materiaal toegepast wordt in nieuwe plastics. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zette de subsidie op in combinatie met de invoering van de NCPN. Ze maakten deze in overleg met de sector van plasticverwerkers. Plasticverwerkers kunnen vanaf 18 juni subsidie aanvragen om te onderzoeken hoe ze meer circulaire plastics gebruiken.

Bron: RVO

Publicatiedatum: