Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Semi-transparant PV-paneel in kasdek niet in alle teelten even succesvol

Het gebruik van semi-transparante PV-panelen in het kasdek draagt bij aan de elektrificatie van de energievoorziening. Uit een quickscan blijkt dat toepassing van PV-panelen, gebaseerd op de huidige stand van de PV-technologie en de verwachte ontwikkelingen op middellange termijn, verschillende effecten op de opbrengsten heeft, afhankelijk van de specifieke teelt, deelt Pieter Vlaar van Vertify bij Kas als Energiebron.

Lagere opbrengsten per kilogram
Het gebruik van semi-transparante PV-panelen in de komkommerteelt zorgt voor in aanzienlijk lagere opbrengsten per kilogram. Dit komt voornamelijk door de verminderde beschikbaarheid van zonlicht, wat niet voldoende gecompenseerd wordt door de extra energieopbrengsten. Hierdoor kan het negatieve financiële saldo niet worden rechtgetrokken, waardoor de investeringen in het PV-zonnesysteem niet rendabel zijn.

Positieve financiële resultaten
Bij de teelt van anthurium en gerbera leiden semi-transparante PV-panelen tot positieve financiële resultaten, voornamelijk dankzij de extra energieopbrengsten. Deze positieve saldo's zijn echter naar verwachting niet voldoende om de investeringen in het PV-systeem binnen een economisch redelijke termijn terug te verdienen, rekening houdend met realistische energieprijzen en investeringskosten.

Het lijkt erop dat semi-transparante PV-panelen, vooral die gebaseerd op siliciumtechnologie met encapsulatietechnologie in een dambordpatroon, alleen economisch aantrekkelijk zullen zijn voor een beperkt aantal gewassen onder glas. Dit geldt met name voor gewassen waarbij een afname van de lichtdoorlatendheid van het kasdek niet leidt tot evenredige verminderingen in biomassaopbrengsten.

Dit onderzoek, uitgevoerd door Vertify, TNO en de WUR, is gefinancierd door Kennis in je Kas.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: