Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EU-plantdebat in Aalsmeer

“Europa heeft de oplossing in handen"

Tholen - In een voormalige veiling - op houten veilingbanken - zat dinsdag een heel aantal belangstellenden en belanghebbenden aandachtig te luisteren naar de kandidaat-Europarlementariƫrs tijdens het EU-plantdebat in Aalsmeer. Onder de oude klok gingen om beurten Eveline Herben (BBB), Willemien Koning-Hoeve (CDA), Laura de Vries (D66), Reinout van Malenstein (NSC), Lara Sibbing (PVDA/GroenLinks), Bert-Jan Ruissen (SGP), Anna Strolenberg (Volt), en Bart Millenaar (VVD) het gesprek met elkaar aan over een aantal verschillende thema's: water, innovatie, klimaat en handel.

Klik hier voor de fotoreportage.


V.l.n.r. debatleider Evert van Helvoort (Royal FloraHolland), Lara Sibbing (PVDA/GroenLinks), Willemien Koning (CDA), Bart Millenaar (VVD), Anna Strolenberg (Volt)

De stellingen werden aangedragen door een aantal aanwezigen in de zaal, waaronder Rick van Schie van Tuinbouw Jongeren Nederland: 'Moet er een strengere kaderrichtlijn water zijn?' Lara Sibbing van PVDA/GroenLinks is het eens met de stelling, Nederland is koploper en dat moet zo blijven. Volgens Bart Millenaar van de VVD is er de afgelopen jaren al erg hard gewerkt en is de waterkwaliteit er zeker op vooruitgegaan met de huidige maatregelen. Er moet volgens hem dus geen strengere regelgeving komen, maar de verandering moet komen vanuit de politiek.

Een ander voorbeeld van verandering waarover werd gesproken zijn nieuwe plantveredelingstechnieken en snellere toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen. Willemien Koning van het CDA zegt er het volgende over: "Europa heeft de oplossing in handen, namelijk het sneller toelaten van groene middelen. Het duurt nu veel te lang om groene gewasbeschermingsmiddelen toe te laten, en dat zou zeker bijdragen aan schone waterkwaliteit." Verder zegt ze: "De glastuinbouw is al het goede voorbeeld door hoe zij circulair met water omgaan en welke kaderrichtlijnen er wel gehaald worden. Dit is alleen wel een klein deel van de hele sector en daar is nog uitstel nodig." Volgens Bart is uitstel niet nodig, er is nog tijd om de doelen te halen. Er moeten volgens hem vooral niet meer regels worden opgelegd vanuit de EU, maar er moet vooral worden gefocust op het behalen van de bestaande doelen.

Anna Strolenberg van Volt is het daar niet mee eens. "Er wordt al zoveel naar Europa gewezen als schuldige, de doelen zijn namelijk duidelijk, maar ze worden steeds vooruitgeschoven. Er moet dus strengere regelgeving komen." Sibbing is het met haar eens: "Het gaat om ons land, onze lucht, ons water en onze bodem. We moeten snel naar onze doelen toewerken, maar uitstellen en het klimaatbeleid afzwakken moet niet gebeuren."

Een andere stelling, ingebracht door Maurice Kroes van Origin Fruit Direct, is de volgende: 'De consument bepaalt het palet aan beschikbare plantaardige producten in Europa. ' Volgens Laura de Vries van D66 is het belangrijk dat consumenten de impact weten van de producten die ze gebruiken. Ze vertelt: "Als de consument in de supermarkt loopt, hebben ze vaak geen idee waar het product vandaan komt. Wanneer duidelijk vermeld staat of een product van Nederlandse bodem komt of ingevlogen is vanuit Chili, kan de consument een bewuste keuze maken. Ook met betrekking tot impact op het milieu."

Eveline Herben (BBB) vindt de consumentenvraag belangrijk bij een product. Toch kan het ingewikkeld zijn met de hoge eisen die Nederland stelt als het gaat om het importeren van producten. Het is volgens haar niet uit te leggen aan de Europese producent, dus alles moet in verdragen worden geregeld. Reinout van Malenstein van NSC haakt hierop in: "Binnen de EU is een verdrag wel betrouwbaar voor alle partijen. Ga je een verdrag aan met een land als China, kan je er niet van uitgaan dat zij zich aan de regels houden."

Bert-Jan Ruissen (SGP) concludeert dat handel op zichzelf een heel mooi iets is: "Het uitgangspunt moet zijn: daar waar de omstandigheden het gunstigst zijn, moet ook de productie plaatsvinden. Daarnaast moeten we zo veel mogelijk zorgen voor een gelijk speelveld in Europa."

Het debat werd afgesloten met een laatste pitch van alle kandidaten. De woorden klinken: "We willen ook echt laten zien dat er in het Europees Parlement wordt geluisterd naar de stemmen in Nederland." Van Malenstein concludeert: "Ik blijf in Nederland en ik wil de stemmen die hier klinken ook terug laten horen in het EP. Jullie moeten weten dat wij er zijn voor jullie."

Klik hier voor de fotoreportage.