Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adomex vertelt

Het verhaal van de Koraalvaren

Koraalvaren (oftewel Gleichenia polypodiodes), kystervaring ('kyster' betekent 'kust' en van mogelijke Scandinavische afkomst) of ystervaring (betekent 'ijzeren varen' in het Afrikaans vanwege de kale, bruine taaie stelen) is een soort welke van nature voorkomt op de bodem van de dennenbossen in de Zuid-Kaap van Zuid-Afrika. 

De koraalvaren is een pionierssoort in dennenplantages en vormt vaak een dicht en ondoordringbaar struikgewas, waarin de plukkers moeten zoeken naar de beste kwaliteit. Het oogsten van Koraalvaren gebeurt met de hand en de geselecteerde stengels worden in het bos gebundeld. Elk geoogst blad moet aan bepaalde criteria voldoen, zoals kleur, vorm, grootte en uitharding om te voldoen aan de normen voor verkoop. De bundels worden in het bos in het water gezet om het vers te houden.

Omdat dit een natuurlijke proces is, vindt er geen besproeiing, bemesting of menselijke tussenkomst plaats behalve wanneer er geoogst wordt. Eén van de grote risico's voor de plukkers van Koraalvaren is bosbrand. Als de dennenbomen na een brand te veel schade oplopen en worden verwijderd, kunnen de varens niet groeien, omdat de optimale groei onder de schaduw van de dennen plaatsvindt. Na een brand duurt het vele jaren voordat de varens zich weer op hun oude grootte hebben gevestigd.

De cyclus van 1 oogst tot de volgende is ongeveer 10-12 maanden. Dit helpt om een duurzaam oogstregime te behouden.

Meer informatie:
Adomex
https://www.adomex.nl/

Publicatiedatum: