Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koen Bouten van Plantenkwekerij Bouten over Cool Wave violen

"Een toekomstvast product"

'Een toekomstvast product'. Zo beschrijft de Nederlandse kweker Koen Bouten van Plantenkwekerij Bouten de Cool Wave viool van PanAmerican Seed. Hij begon de variëteiten in deze serie in 2015 te kweken en alhoewel het nog steeds een vrij nieuw product is, stijgen de vraag en de prijzen ieder jaar. "We willen het een exclusief product houden, dus we willen de markt er niet mee overstromen," zegt Bouten. De Cool Wave violen lijken goed bij de huidige hangplantentrend te passen. "In het voorjaar is er veel vraag naar en dit jaar verkopen we onze eerste herfstmanden," zegt Bouten.


Cool Wave violen in de kas.

Cool Wave violen
Volgens Bouten zijn Cool Wave violen sterk, hebben ze een lange bloeiperiode en zijn gemakkelijk door de eindverbruiker te onderhouden. “Ze bloeien met gemak tot begin juni,” zegt hij. Hij kweekt sinds 2015 alle variëteiten van de serie in P12 containers en verkoopt de nieuwe Cool Wave Raspberry viool sinds vorig seizoen, die het volgens hem goed doet op de markt. Variëteiten die het al enkele jaren goed doen zijn de Cool Wave Morpho en Cool Wave Violet Wing.


Cool Wave Raspberry

Vooral voor Duitse markt
Plantenkwekerij Bouten is gevestigd in Beesel, Nederland, aan de Duitse grens. Ze produceren per seizoen ongeveer 50.000 violen. De meeste planten worden geleverd aan de Nederlandse, Duitse en Belgische markt. "Een deel van de productie wordt verkocht in ons tuincentrum in Beesel en een ander deel op de Rhein-Maas veiling in Herongen, Duitsland."


Cool Wave Morpho en Cool Wave Violet Wing.

Gewenste veilingprijs in 2018
In zijn tuincentrum verkoopt Bouten zijn producten tegen vaste prijzen. Op de veiling zijn deze echter afhankelijk van vraag en aanbod. Gelukkig zijn de veilingprijzen voor de Cool Wave violen in zowel containers als hangmanden de laatste jaren gestegen, maar ze hebben nog niet het gewenste niveau bereikt. Bouten: "Het is nog steeds een nieuw en exclusief product, en we willen het een exclusief product houden. We verhogen de productie met 20 tot 30 procent per jaar, maar we willen de markt niet met de producten overstromen. Het duurt dus wat langer voor de markt er vertrouwd mee raakt. Bovendien zijn ze duurder dan gewone violen daar ze in P12 containers worden geleverd in plaats van de P9 containers die voor gewone violen worden gebruikt." Dit alles resulteert in een prijs die nog in ontwikkeling is. "We zien elk jaar een lichte stijging en in 2018 verwachten we de gewenste prijs te bereiken."


Hangmanden in de kas

Eerste herfsthangmanden
Bouten zag dat de Cool Wave violen het ook goed doen in hangmanden. "Hangmanden waren nogal ouderwets, maar deze trend lijkt terug te keren. We bieden tijdens het lenteseizoen al een tijdje violen in hangmanden aan en vorig seizoen hebben we hier veel van verkocht. Daarom zijn we ook met hangmanden voor de herfst begonnen en ik heb hier goede hoop in.”

Voor meer informatie
Plantenkwekerij Bouten
Koen Bouten
Email: koen@kwekerij-bouten.nl
www.kwekerij-bouten.nl

Publicatiedatum: