Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een teken van de vertrouwdheid van de klant met deze plant"

EU: Eerder vraag naar tuinorchideeën dit seizoen

"De consument begint eindelijk vertrouwd te raken met de tuinorchidee," zegt Pascal Lambe van Phytesia, een Belgische veredelaar, vermeerderaar en kweker van tuinorchideeën. Lambe was zeer tevreden over het verkoop resultaten van tuinorchideeën dit jaar en heeft daarom hoge verwachtingen voor het bollenseizoen dat eind deze maand begint.


Pascal Lambe, begin dit jaar op de IPM in Essen, Duitsland. Phytesia veredelt en vermeerdert in België al 12 jaar tuinorchideeën en 6 jaar geleden zijn zij begonnen ze zelf ook voor de consument af te kweken.

Vroege vraag
"Dit jaar hebben we in vergelijking met vorig jaar ongeveer 10 procent meer tuinorchideeën verkocht. Bovendien zijn er meer verkocht aan het begin van het seizoen. Het seizoen loopt van februari tot juni en we verkopen de meeste planten meestal meer tegen het einde van het seizoen, maar dit jaar was dat niet het geval. De meeste planten werden in april verkocht.”

Hij is zeer tevreden over deze ontwikkelingen, en vooral over die laatste. "Hogere omzet is leuk, maar eerdere verkoop is een teken van de vertrouwdheid van de klant met de plant. In het verleden werd de plant pas gekocht als het al in bloei was. Nu koopt men zodra het knoppen ontwikkelt. Dit is een gunstige ontwikkeling voor de hele keten en uiteindelijk geniet de consument voor een langere periode van de plant."

De planten worden vooral verkocht via Royal FloraHolland en vinden hun weg naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België.



Bletilla striata ‘paars’.

Hoge verwachtingen voor jonge plantenverkoop
Vanwege de toenemende vraag en populariteit van de tuinorchidee verwacht Lambe dat de verkoop van jonge planten nog verder zal toenemen. "We hebben nog niet alle bestellingen ontvangen, daar we pas eind september de jonge planten in de vorm van bollen leveren. Maar ik heb goede hoop dat de vraag hoger zal zijn dan vorig jaar." Het bollenseizoen loopt door tot november en de belangrijkste exportlanden zijn Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de VS en Canada.


De kas

Efficiëntie
Hoewel de vraag naar tuinorchideeën toeneemt, is Phytesia niet van plan de kas op korte termijn uit te breiden. "We verhogen de productie van jonge en afgewerkte planten met 10 tot 20 procent, maar door sommige teeltverbeteringen is uitbreiding niet nodig en zijn we ook niet van plan om snel uit te breiden. We hebben in onze kas van 4000 m2 nog ruimte om te groeien." Bovendien heeft Phytesia over de jaren steeds weer stappen weten te zetten in een efficiëntere kweek en benutting van het areaal. "Vroeger kostte het bijvoorbeeld drie jaar om een bloeiende Cypripedium te produceren. Na jaren investeren in veredeling hebben we nu een Cypripedium-orchidee gecreëerd die binnen twee jaar bloemen produceert. De groeicyclus is drastisch verbeterd, wat een groot voordeel is voor ons en andere tuinorchideeënkwekers."

Voor meer informatie:
Phytesia
Pascal Lambe
Email: info@phytesia.com
www.phytesia.com
Publicatiedatum: