Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Selecta one en Wagagai zetten in op Fairtrade poinsettia

Selecta one levert sinds 2016 naast conventionele, ook Fairtrade gecertificeerde jonge planten aan hun poinsettia (kerstster) telers. Alle jonge poinsettia's worden gekweekt door Wagagai in Oeganda. Naast betere veiligheidsmaatregelen en arbeidsomstandigheden profiteren de lokale medewerkers van een Fairtrade premie, welke gebruikt kan worden voor diverse sociale projecten. In 2016 heeft Selecta dankzij hun samenwerking met Wagagi al €8000,- aan de lokale medewerkers kunnen schenken. Bovendien voldoen zowel Selecta als Agagai ook aan alle sociale- en milieu standaards van Fairtrade.


Torsten Mundus van Selecta one en Darío Soto Abril, directeur van Fairtrade International

In Oeganda en andere ontwikkelingslanden zijn de lonen in de tuinbouwsector te laag om van te leven. Dit probleem wordt mede veroorzaakt doordat er in Oeganda geen minimumloon geldt. Daarnaast kunnen lonen niet op tegen het tempo waarmee de prijzen van levensmiddelen omhoog gaan waardoor mensen koopkracht verliezen. Bovendien moeten mensen ook voor publieke diensten, waaronder scholen, betalen. Hierdoor hebben veel mensen niet genoeg geld om hun kinderen naar de middelbare school te laten gaan. 

Een zogenaamd "Leefbaar Loon" is dan ook erg belangrijk, zodat arbeiders een redelijke levensstandaard kunnen hebben. Ter gelegenheid van de "Fairtrade Fortnight" die van 15-29 september plaatsvindt, heeft Selecta one samen met zijn partner Wagagai een project opgestart. Het doel van dit project is om de lonen van de medewerkers te verbeteren. Beide partners hebben dan ook afgesproken dat ze in de toekomst de kosten van certificering en marketingkosten niet meer bij de verkoopprijs van de poinsettia's doen. Door de prijs van de stekken met slechts enkele centen te verhogen, kan een flinke bonus worden verdiend en dit geld komt dan direct in een Fairtrade bonus fonds voor de arbeiders. Het project heeft dan ook de toepasselijke naam "het Wagagai Cents project" gekregen. 


Olav Boenders

Per Klemm, directeur en aandeelhouder van Selecta one: „Dit jaar hebben we al €45.000 aan het Fairtrade premiefonds kunnen schenken. Dit bedrag zal uitsluitend gebruikt worden voor de arbeiders. We zijn erg blij dat we deze beslissing hebben genomen om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de armoede in dit land." 

Olav Boenders, directeur en aandeelhouder van Wagagai Farm: „Naar gelang de standaards van Fairtrade wordt de toeslag ingediend bij de Fairtrade commissie. Zij zullen samen democratisch besluiten voor welk sociaal project het geld gebruikt zal worden. Met de extra €45.000 die het project al heeft opgeleverd kunnen we bovendien iedere arbeider een extra maandloon geven als extra Fairtrade bonus. Hiervan zullen ongeveer 1000 arbeiders en hun families voordeel ondervinden". 

“De Fairtrade premie is een belangrijk onderdeel van projecten die van betekenis zijn voor de gemeenschap. De lage lonen vormen een groot probleem voor de arbeiders en hun families. Daarom zijn we erg blij met het innovatieve project van Selecta one en Wagagai. Hierdoor komen we steeds dichterbij een 'leefbaar loon' voor deze arbeiders en inspireren ze andere bedrijven in de sector om hun voorbeeld te volgen," vertelt Darío Soto Abril, directeur van Fairtrade International.

Fairtrade International wil het idee van het "Leefbare Loon" ook invoeren op andere kwekerijen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Om dit te doen slagen, is het echter noodzakelijk dat zoveel mogelijk mensen Fairtrade planten kopen. Dankzij het geld dat voor deze planten betaald wordt, krijgen namelijk heel veel mensen in Afrika en andere delen van de wereld weer grip op hun eigen toekomst. 

Voor meer informatie:
Selecta One
www.selecta-one.com
Publicatiedatum: