Dümmen Orange vestigde zich enkele jaren geleden in La Mercedes, El Salvador. De locatie werd geselecteerd om de nabijheid van de Noord-Amerikaanse markt evenals het gunstige klimaat met veel zonlicht gedurende het hele jaar, ook tijdens het regenseizoen. Dümmen’s kasbedrijf van 28 hectare produceert er jaarrond hoogwaardige potplanten en stekken.Alhoewel de locatie ideaal is qua klimaat en de nabijheid van de Noord-Amerikaanse markt waren er toch voldoende uitdagingen. Een daarvan betreft insectenplagen, vooral trips, een oorzaak voor diverse ziekten die het gewas aanzienlijk beïnvloeden en die een grote zorg kunnen zijn bij de verzending van producten van de ene regio naar de andere. Volgens bedrijfsleider Heidi Macz kan het telen van kwaliteitsgewassen in tropische regio’s een uitdaging zijn omdat er een goed evenwicht moet worden gevonden tussen insectenbestrijding en ventilatie. En voor de bestrijding van trips voldeden de standaard insectennetten niet.

In een regio met zulke hoge temperaturen moest Dümmen zorgvuldig overwegen welk type insectennet afdoende zou zijn tegen trips zonder de ventilatie in de kassen in El Salvador erg te verminderen. Ze kwamen uiteindelijk uit bij Svensson's Econet 1535.Macz had eerst haar bedenkingen toen ze voor het eerst over het microscreenconcept hoorde, maar uit proeven bleek dat de Econet 1535 het benodigde evenwicht biedt tussen buitensluiting van trips en een optimale luchtstroom.

De Svensson Econet 'insectenbestrijdingsschermen' zijn gemaakt van fijne stof die de luchtstroomcapaciteit verhogen, waardoor een grotere ventilatie mogelijk is zonder aan de insectenwering af te doen. Dankzij een uniform weefproces zijn Econet schermen voorzien van gaatjes over het hele scherm, wat essentieel is voor een degelijke insectenbarrière. De Econet productielijn heeft een lange levensduur, is ultrabestendig en UV-stabiel.Volgens Macz kan door het gebruik van de Econet 1535 anti-trips schermen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sterk worden teruggedrongen of zelfs vermeden, wat de duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid van het bedrijf ten goede komt. 

"Door het vermogen van Econet om trips buiten te sluiten en het klimaat te optimaliseren, in combinatie met de snelle terugverdientijd dankzij de kostenbesparingen op gewasbeschermingsmiddelen, hoeven we geen twee keer na te denken over de implementatie van insectenetten voor andere Dümmen vestigingen. Ondertussen hebben we ook in Guatemala Econet 1535 geïnstalleerd, waar het net zo effectief blijkt te zijn.”

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson