Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martin Maasland, ISO Horti Innovators:

"Beter rendement voor boer en tuinder met automatisch enten"

ISO Horti Innovators introduceert op GreenTech in Amsterdam hun nieuwste innovatie: een volledig automatische entmachine.

Volgens diverse bronnen worden wereldwijd jaarlijks minimaal tien miljard planten en bomen geënt. Dezelfde bronnen zien dit als een voorzichtige schatting, want het aantal geënte bomen en planten neemt elk jaar fors toe. Veel groenten (m.n. tomaten en paprika's) die in hightech kassen worden geteeld, worden al decennialang geënt. Ook veel andere gewassen zoals meloenen, citrus, koffie en bananen worden steeds vaker geënt. Dat geldt ook voor sierteeltgewassen, waaronder van oudsher natuurlijk rozen. Bijna alle hardfruitgewassen worden al sinds mensenheugenis geënt. Zo valt nog wel even door te gaan.

Kortom, enten is niet meer weg te denken uit de (glas)tuinbouw. Enten heeft blijkbaar voordelen, is arbeidsintensief en vergt een bepaalde nauwkeurigheid. In de praktijk is bij geënte planten bovendien een relatief hoog uitvalpercentage te zien. Dat zijn redenen geweest voor ISO om een volledig geautomatiseerde ent-robot te ontwikkelen, legt CEO Martin Maasland hieronder uit. ISO heeft, net als enkele andere bedrijven, al jaren een semiautomatische ent-machine in haar productportfolio. De recent ontwikkelde ent-robot is van een andere orde.

Enten
De toenemende vraag van telers naar kwalitatief goede en uniform geënte planten heeft geleid tot de ontwikkeling van een volautomatische ent-robot met vision-technologie. ISO gaat deze robot op de GreenTech in juni dit jaar formeel lanceren onder de naam ISO High Speed Grafter.

Op dit moment draait een complete opstelling, dat wil zeggen de ent-robot inclusief clip-mechanisme en kwaliteitscontrole met behulp van vision-technologie, bij een grote tomatenproducent in Noord-Amerika al enkele maanden succesvol.

De ISO High Speed Grafter realiseert in die specifieke opstelling ruim 4.000 succesvolle entingen per uur. Natuurlijk is de arbeidsbesparing significant, maar misschien veel belangrijker is het feit dat de 'success rate' van de geënte planten op bijna 100% uitkomt, benadrukt Martin. "Dit is een significante verbetering vanuit duurzaamheidsoptiek. De businesscase was bij deze klant dan ook makkelijk rond te rekenen."

De afgeslankte variant met het clip-mechanisme van de ISO High Speed Grafter is ook al enkele maanden operationeel bij twee Nederlandse opkwekers. Ook bij deze twee bedrijven zijn de resultaten positief. Dat is de reden dat ISO's CEO Martin Maasland en zijn team met vertrouwen de ISO High Speed Grafter op de GreenTech aan de buitenwereld willen laten zien.

Doel van enten
Misschien toch even terug naar het hoe en waarom van enten. Enten gebeurt bij meerjarige en éénjarige gewassen. Eénjarige gewassen zijn vooral groentegewassen, zoals tomaten, watermeloenen, paprika's, aubergines en komkommer. Vandaag de dag is enten bij deze gewassen de standaard geworden, maar het enten dient met precisie te worden uitgevoerd. Door te enten worden bomen en planten bijvoorbeeld resistent tegen ziektes, krijgen extra groeikracht of een sterker wortelgestel. Vaak kunnen geënte bomen en planten meer stengels en/of vruchten aanhouden, kunnen ze meer CO₂ absorberen, kan de teelt langer voortgezet worden en is minder water nodig.

Diverse bronnen geven aan dat rond het begin van de jaartelling enten is ontstaan rondom de Middellandse Zee. Enkele decennia terug heeft enten een impuls gekregen met de opkomst van diverse sierteeltgewassen en de introductie van nieuwe onderstammen voor kasgroenten. En dan vooral voor de tomaat. Deze nieuwe onderstammen gaven tomaten geteeld in hightech kassen meer resistenties tegen wortelziektes en extra groeikracht.

De teelt van tomaten in hightech kassen heeft in de jaren 90 van de vorige eeuw mede door enten een forse ontwikkeling doorgemaakt. De wilde onderstam is namelijk vaker resistent tegen ziektes en een geënte plant is dat door het enten ook. Scheuten van één plant, bekend als de telg, worden gesneden en verbonden met de stengel of wortels van een andere plant, bekend als de stam of onderstam. Er ontstaat een snel genezingsproces waarbij weefsels zich hechten, cellen delen, cellen breiden uit en cellen differentiëren om functioneel te worden als vasculaire verbindingen tussen telg en onderstam.

Botanisch verwantschap is belangrijk voor succes bij het enten, net als de leeftijd en soorten weefsels die worden gebruikt. Enten moet je eigenlijk scheiden in enten voor eenjarige gewassen zoals groenten en meerjarige gewassen. Meerjarige gewassen betreft vooral fruitbomen en sommige sierteeltgewassen, zoals rozen. Voor meerjarige gewassen ent men vaak om drie redenen; het vermenigvuldigen van planten die anders moeilijk wortelen, het versnellen van de groei en vergroten van vruchtbaarheid en het tegengaan van bodemziektes.

Toekomst van het enten
Martin Maasland voorziet dat door de forse verwachte wereldwijde groei van het areaal hightech kassen en de klimaatverandering ook de vraag naar geënte bomen en planten fors zal toenemen. Hij is trots dat ISO met innovaties als de ISO High Speed Grafter een bijdrage kan leveren aan het verduurzamen van de voedselproductie en het verbeteren van het rendement van de boer en tuinder.

Voor meer informatie:
ISO
Tel: 0418-552735
[email protected]
www.isohorti.com

Publicatiedatum: