Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KVBC-Award Goud voor nieuwe laurierkers

Na veldkeuring door de keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) op 16 mei 2024 werd Prunus laurocerasus 'Flippi01' (Bonaparte) bekroond met een Gouden KVBC-Award.

De keuringscommissie is van oordeel dat de plant een zeer mooie en vooral praktische opgaande groeiwijze heeft. Het jonge schot is, ook al is dit een relatief korte periode zichtbaar, erg mooi bruinoranje van kleur. Ook het tweede schot later in de zomer is bruinoranje van kleur. Het volwassen blad is glanzend, fris groen. Hoewel P. lusitanica ('Angustifolia') iets smaller groeit, wordt hij hiermee wel vergeleken. Dan heeft 'Flippi01' een frissere en "vrolijkere" uitstraling. Er zijn geen problemen met de vermeerdering en de plant is gemakkelijk in pot en vollegrond te kweken. Er is geen meeldauw waargenomen en niet of nauwelijks hagelschotziekte. Als de planten ouder worden, zullen ze rijker gaan bloeien. De bloemtrossen zijn zo'n 10 cm lang en de bloemen zijn iets roze getint. Hoewel de bloei, die deels tussen het blad is verscholen, niet de belangrijkste sierwaarde is, draagt deze wel bij aan de bevordering van biodiversiteit. Dit geldt ook voor de vruchten.

De gekeurde planten staan drie jaar opgeplant bij Arie Rijkaart in Boskoop. Ze zijn nooit met enig gewasbeschermingsmiddel behandeld en ook nooit bijgemest.

'Flippi01' werd in 2012 als zaailing van 'Anbri' (Etna) geselecteerd, maar pas vanaf beginjaren 2020 geïntroduceerd. De plant werd gewonnen door Adrian Straver uit Emmerich, Duitsland en ter keurig ingezonden door Plantipp BV, IJsselstein.

De keuringscommissie concludeert dat 'Flippi01' op vrijwel alle criteria een verbetering is ten opzichte van het bestaande sortiment.

Bron: KVBC

www.kvbc.nl

Publicatiedatum: