Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KVBC-Awards voor 4 nieuwe planten

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de KVBC op 6 februari jl. zijn vier KVBC-Awards uitgereikt. Het gaat om drie nieuwe cultivars van Aster ageratoides en één nieuwe cultivar van Hydrangea paniculata, die na veldkeuring in 2023 zijn bekroond met een Gouden, Zilveren of Bronzen KVBC-Award.


De Hydrangea paniculata 'LC NO16' , links in september, rechts in juli

KVBC-Award Goud voor Hydrangea paniculata 'LC NO16' (Living Little rosy)
Hydrangea paniculata 'LC NO16' (Living Little rosy) is veredeld en ter keuring aangemeld door Alex Schoemaker Living Creations bv uit Boskoop. De plant heeft een opvallend compacte en regelmatige groeiwijze. Het donkergroene blad is gezond en blijft dat tijdens de bloei. De bloempluimen verhouden zich qua grootte goed tot het formaat van de plant. Ze zijn iets open, waardoor insecten bij de fertiele bloemen kunnen. 'LC NO16' vertoont een fraaie doorverkleuring van de steriele lokbloemen.


Links Aster ageratoides 'Bocosir (Sirius), rechts Aster ageratoides 'Bocopola' (Polaris)

KVBC-Award Goud voor Aster ageratoides 'Bocosir' (Sirius)
Aster ageratoides 'Bocosir' (Sirius) is veredeld en ter keuring aangemeld door Boot & Dart Boomkwekerijen bv uit Boskoop. 'Bocosir' is een van nature bossige plant met worteluitlopers, hetgeen onkruid onderdrukt. De bloemen hebben een aantrekkelijke en vernieuwende lichtviolette kleur en trekken zeer veel bijen aan. Een opvallende eigenschap is dat deze cultivar circa vier weken eerder bloeit dan de andere A. ageratoides cultivars. De plant is resistent tegen meeldauw.

KVBC-Award Zilver voor Aster ageratoides 'Bocopollu' (Pollux)
Aster ageratoides 'Bocopollu' (Pollux) groeit hoger dan 'Bocosir'. 'Bocopollu' onderscheidt zich verder van 'Bocosir' met een lichter centrum in de lichtviolette bloemen. Het is een bossige plant met onkruid onderdrukkende worteluitlopers. Ook deze cultivar trekt zeer veel bijen aan en is resistent tegen meeldauw. 'Bocosir' is veredeld en ter keuring aangemeld door Boot & Dart Boomkwekerijen bv uit Boskoop.


Aster ageratoides 'Bocopollu' (Pollux)

KVBC-Award Brons voor Aster ageratoides 'Bocopola' (Polaris)
Aster ageratoides 'Bocopola' (Polaris) is een compacte, witbloeiende cultivar met frisgroen blad. 'Bocopola' onderscheidt zich hiermee van het lichtere blad van A. ageratoides 'Starshine'. De plant is van nature bossig en groeit lager dan A. ageratoides 'Ashvi'. De korte worteluitlopers onderdrukken onkruid. Net als de andere bekroonde cultivars is 'Bocopola' resistent tegen meeldauw. De witte bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen. Aster ageratoides 'Bocopola' (Polaris) is veredeld en ter keuring aangemeld door Boot & Dart Boomkwekerijen bv uit Boskoop.

bron: KVBC

Publicatiedatum: