Moerman Lilium, Deliflor, Bernhard Kwekerijen, Beyond Chrysant en Ten Have Plant

LED geeft Nederlandse siertelers meer grip op energie

Bij Moerman Lilium groeien de lelies (13 hectare) niet meer onder HPS-lampen maar volledig onder LED-belichting. De telers volgen de energieprijzen op de voet en gebruikt de oplossingen van Fluence om hier snel op te reageren door de lichtintensiteit aan te passen aan de marktomstandigheden. Zo verwacht Moerman Lilium met zijn investering in LED minstens 45% op de elektriciteitskosten te besparen.  

Moerman Lilium gebruikt de RAPTR-armaturen van Fluence en stuurt deze via de Wireless Flex Dimming-controller. "Deze combinatie stelt ons in staat efficienter met onze energie om te gaan en ons elektriciteitsverbruik aan te passen aan de schommelingen van de energieprijzen", zegt Jan Moerman, mede-eigenaar van Moerman Lilium. "De overstap naar LED heeft ons geld bespaard en ons meer flexibiliteit gegeven in een voortdurend veranderende energiemarkt."

Moerman Lilium

WKK en gasprijzen
Hij is niet de enige teler in Nederland die met de energieprijzen in het achterhoofd aanpassingen in het bedrijf heeft gemaakt. De stijgende energieprijzen in Europa hebben veel telers getroffen. In Nederland wordt hoofdzakelijk energie geproduceerd via de gasgestookte WKK. Waar de gasprijzen voorheen balanceerden tussen 15 en 20 euro per megawattuur, bereikten ze vorig jaar een piek van meer dan 300 euro per MWh als gevolg van volatiliteit door aanbod, opslag en weersomstandigheden. De huidige energieprijzen zijn gedaald tot 60 euro per MWh, maar blijven ongeveer drie keer hoger dan wat veel telers van plan waren te betalen voor elektriciteit.

Met hun flexibele belichtingsoplossingen probeert Fluence, leverancier van LED-oplossingen voor de sierteelt, medicinale cannabis en voedselproductie, de telers te helpen. Moerman Lilium is hier een voorbeeld van, maar ook Bernhard Kwekerijen, Deliflor Chrysanten, Beyond Chrysant en Ten Have Plant hebben de overstap gemaakt van HPS naar LED. 

"De Europese energiemarkt is onvoorspelbaar. Nederlandse telers willen verder verduurzamen en toekomstbestendig ondernemen door minder afhankelijk te worden van fossiele energie", zegt Gert-Jan Goes, tuinbouwspecialist bij Fluence. "Fluence's RAPTR lichtarmatuur en Wireless Flex Dimming bedieningspaneel helpen daarbij. Doordat de telers controle hebben over de lichtintensiteit en makkelijk kunnen dimmen en opschakelen, kunnen ze profiteren van de sterk schommelende energiemarkten en zo hun ROI optimaliseren."  

Chrysanten onder LED
Ook Deliflor Chrysanten (foto rechts), wereldwijd marktleider in het veredelen en vermeerderen van chrysantenrassen, koos voor een flexibele oplossing. Het bedrijf zocht naar een efficiente lichtoplossing met extra groen licht in het spectrum, voor een betere zichtbaarheid in de kas en meer groei van de planten. Ze kozen in hun onlangs vernieuwde veredelingsfaciliteit voor het RAPTR Broad R8 spectrum. De eerste bloeiproef bleek afgelopen januari zeer succesvol. 

Bij Beyond Chrysant, finalist van de Tuinbouw Ondernemersprijs, is de RAPTR-oplossing van Fluence ook een succes. Het bedrijf koos hiervoor vanwege het aanpasbare, en goed zichtbare spectrum en om een antwoord te bieden aan de onvoorspelbare energiemarkt. 

RAPTR boven de chrysanten bij Beyond Chrysant

Hybride oplossingen
Naast volledige LED-oplossingen zijn er ook telers die gaan voor de hybride variant. Die is bijvoorbeeld bij Bernhard Kwekerijen te vinden, producent van rozen, orchideeen en terrasplanten. Het bedrijf teelt met aardwarmte en zonnepanelen om zo CO2-neutraal mogelijk te produceren. Door naast de bestaande HPS-armaturen ook RAPTR-armaturen te installeren en de lichtregeling te optimaliseren met de Wireless Flex Dimming, zijn in de CO2-neutrale teelt van phalaenopsis verdere stappen gezet bij Bernhard Kwekerijen.

De hybride installatie boven phaleanopsis bij Bernhard Kwekerijen

"De technologie van Fluence onderscheidt zich doordat ze de grootste flexibiliteit biedt om het energieverbruik en de lichtintensiteit aan te passen aan de veranderende energieprijzen", zegt Dennis Raadschelders, strategisch accountmanager commerciële landbouw bij Fluence. "Onze Nederlandse sierteeltkwekers hebben zo controle over de operationele kosten zonder de productkwaliteit op te offeren. Ze geven meer licht wanneer de energieprijzen laag zijn, en verminderen het licht wanneer de energieprijzen stijgen."

Bedrijfsspecifieke doelstellingen
Fluence's team werkt nauw samen met partners om de belichtingsprogramma's te ontwerpen op basis van bedrijfsspecifieke teelt- en duurzaamheidsdoelstellingen. Ten Have Plant, een van de oudste potplantenkwekerijen in het Westland, koos Fluence als partner in het licht om naast kostenbesparing en energie-efficiëntie ook een betere ontwikkeling van gewassen en wortels te realiseren. Ten Have Plant werkte samen met het tuinbouwteam van Fluence om een lichtplan te ontwerpen voor de productie van cyclamen gedurende de ene helft van het jaar en campanula in de andere helft. Ze selecteerden de VYPR 3p Broad R6 toplampen om controle te krijgen over veranderende lichtomstandigheden gedurende het seizoen en het elektriciteitsverbruik het hele jaar door.

Overgang naar LED
Volgens David Cohen, CEO van Fluence, worden de Fluence LED-armaturen worden op grote schaal gebruikt door toonaangevende cannabis-, commerciële landbouw- en sierteeltbedrijven in heel Europa, wat de flexibiliteit en het universele voordeel bij de overgang naar LED-technologie aantoont. "We zijn verheugd om samen te werken met Nederlandse sierteeltbedrijven die diep geworteld zijn in de industrie en hun beheer van milieuomstandigheden, duurzame activiteiten en gewassen van de hoogste kwaliteit ondersteunen."

Fluence is volgende week aanwezig op de HortiContact in stand K119

Voor meer informatie:
Silvia Nagyova
Fluence Bioengineering
+49 160 93335045
silvia.nagyova@fluence-led.com 
www.fluence.science


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.