Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slim toepassen van folie zorgt voor veiligere en snellere kassenbouw

Dit jaar introduceerde Rovero een nieuw kasmodel. Jacco van Delden van Rovero legt uit dat verschillende gepatenteerde onderdelen de Horti-House uniek maken. Er zit een buisrailsysteem boven het traliewerk. Daardoor kan folie van binnenuit de kas worden bevestigd. "Je kunt het hele folie in één keer aanbrengen en ontvouwen zonder op de kas te hoeven klimmen. Dat is veel veiliger. We denken al langer na over een breedspankas die zorgt voor een hoge productie en die veiliger gebouwd kan worden."

Knelpunten
Omdat het team van Rovero wereldwijd kassen bouwt, weten ze waar de knelpunten liggen. Hierdoor weten ze dat het aanbrengen van folie, het vervangen ervan en het onderhouden van de kassen complex en tijdrovend kan zijn. "Bovendien ben je afhankelijk van het weer: als het waait of regent kan het werk voor een paar dagen stil komen te liggen", legt Jacco uit.

Dit is niet langer het geval met de nieuwe Horti-House die een spanwijdte heeft van 9,60 meter. Dankzij het ontwerp kan deze hele kas in één keer met folie worden bedekt, demonstreert Jacco. "De Horti-House is standaard uitgerust met nokventilatie aan twee zijden. Op een hoogte van 1,70 meter en een diepte van 2,10 meter. Om zo'n kas met folie te bedekken worden normaal gesproken meerdere stukken folie gebruikt. Dat is niet langer nodig. Een hoogwerker gaat omhoog met een buis waar een rol folie aan bevestigd is. De rol is 12 meter breed, maar wordt gevouwen tot een breedte van drie meter," schetst Jacco.

Het folie wordt in het profiel in het midden van de kas geschoven en over de nok van de kas getrokken met een lier. "Omdat de ramen open zijn rolt het folie ook over de raamprofielen." Vervolgens worden de ramen iets gesloten. "Niet helemaal, want je wilt dat er spanning op het folie blijft tijdens het aanbrengen. Maar wel dermate gesloten om het folie verder te kunnen ontvouwen." Na het ontvouwen wordt het folie in de goot geklemd. Omdat het raam nog iets openstaat, staat er spanning op de folie.

Folie bevestigen
De volgende stap is de folie bij de ventilatieopeningen vastzetten. Opmerkelijk is dat dit van binnenuit de kas wordt gedaan. "Hiervoor hebben we een buisrailsysteem boven het traliewerk ontworpen", toont Jacco. Een werkplatform vliegt bijna als een vliegend tapijt door de kas. Het bestaat uit twee buizen met een kar waarop een werkstation is gepositioneerd met veiligheidsbarrières. Dit platform bevindt zich binnen in de kas. Elke kas wordt geleverd met een werkplatform. "Die kar is ook handig als je planten al op hun plek staan. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk het insectengaas reinigen, de motor onderhouden of de tandriemen smeren zonder planten te hoeven verplaatsen om erbij te kunnen. Je rolt gewoon over het traliewerk door je kas," vervolgt Jacco.

"Maar eerst trek je het folie." Hij laat zien hoe het raam op borsthoogte is geplaatst en hoe het folie van binnenuit de kas in segmenten van vijf meter elk wordt opengesneden. "Je snijdt het folie open, trekt het naar binnen en klemt het aan de binnenzijde vast. Vijf meter links, vijf meter rechts en zo rol je door het dek." Het grote voordeel hiervan is dat je niet van buitenaf hoeft te werken, maar op het platform staat. "Veel veiliger en je bent niet afhankelijk van het weer. Je kunt ook als het regent door blijven werken. Omdat het folie aan de binnenzijde is bevestigd, is er geen lekkage meer."

Een bijkomend voordeel van dit systeem is dat het vervangen van het folie veel eenvoudiger wordt. "Je staat op je karretje in plaats van te balanceren op het dek. Je maakt het folie van het profiel van binnenuit los. Als de folie loslaat zakt het naar beneden en ligt het los in het gat. De nok is vrij makkelijk bereikbaar en het is eenvoudiger om het eruit te trekken."

Gemakkelijk en actueel
Voor deze ontwikkeling zijn drie patenten aangevraagd. Zowel de nok- en raamprofielen als het karretje zijn gepatenteerd. Ook het bevestigen van het folie van binnenuit de kas heeft een patent. Naast deze onderdelen heeft de kas verder enkele moderne kenmerken. Jacco legt uit dat de onderbouw op zichzelf relatief standaard is. De kolommen hebben echter al wel gefreesde gaten waarin opties eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd.

"Lassen is niet nodig als je horizontale schermen of verwarming wilt installeren", demonstreert hij. "Bovendien werken we alleen met M8-bouten, dus bouwers hoeven niet met veel verschillende soorten om te gaan. We hebben ons gefocust op efficiëntie en op eenvoud." Dit blijkt ook uit de raamprofielen. "Die zijn allebei precies hetzelfde, dus dat is altijd goed." Ze hebben ook de optie om insectengaas te integreren. "We hebben verschillende kasmodellen bestudeerd en wilden de meest complete kas mogelijk bieden."

Luchtramen
Naast de grote luchtramen met accordeonstijl openingen en het integreerbare insectenscherm houdt de keuze van folie ook rekening met teeltbehoeften. "8-laags dik, verkrijgbaar in helder en hoogdiffuus om de lichtopbrengst te maximaliseren. Deze folie is uitzonderlijk sterk dankzij de acht lagen en heeft een levenslange garantie op anti-drup en anti-condensatie." Hij merkt op dat de daadwerkelijke levensduur langer is dan de garantie. "Het is vijf jaar, maar veel kassen gaan zeven of acht jaar mee."

"Elke kas vermindert de CO2-uitstoot tussen de 47 en 52 procent vergeleken met een soortgelijke glazen kas. De exacte hoeveelheid hangt af van de opstelling. De computer berekent dat en dan kunnen we een certificaat afgeven. Het folie wordt ook energieneutraal geproduceerd."

Op de thuislocatie van Rovero staat een demokas. Sinds de introductie op de IPM is er ook aanzienlijke commerciële vraag. Het eerste project is in de VS in gang en er staan er verschillende gepland in Nederland. Het bedrijf werkt wereldwijd met 25 distributeurs. "En eigenlijk zien we overal ter wereld potentieel voor dit", zegt Jacco. "Het is een breed toepasbaar model: de brede spanwijdte zorgt voor meer luchtstroom en meer luchtventilatie. De grote luchtramen zorgen voor meer lucht dan gemiddeld. Dit betekent dat het geschikt is voor aardbeien- en tomatenteelt. Maar er kunnen bijvoorbeeld ook buitenplanten in gekweekt worden."

HortiHouse op de IPM

De HortiHouse bij Rovero wordt de komende maanden verder uitgebreid met extra opties. "Na de zomer introduceren we een sterke dubbele folieoplossing, eenvoudig aan te brengen sandwichpaneeldaken en de mogelijkheid om zonnepanelen toe te voegen."

Voor meer informatie:
Jacco van Delden
Rovero
Tel.: +31 (0) 162 574 574
jacco@rovero.nl
www.rovero.com

Publicatiedatum: