Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Reinigen teeltvloeren, -tafels, rolcontainers en fust

Teeltvloeren (beton, lavasteen, folievloer) zijn gedurende de teelt een groot deel van de tijd vochtig. Meststoffen, licht en CO2 zorgen dan voor gunstige groeiomstandigheden voor algen en andere micro-organismen. Daarnaast kunnen gewasbeschermingsmiddelen zich aan de teeltvloer hechten. Tijdens de teelt wordt vaak preventief gebruikgemaakt van ontsmettingsmiddelen. Een teeltwisseling is het moment om de vloer nog eens goed te reinigen en te ontsmetten voordat gestart wordt met een nieuwe teelt, benadrukt Arthur van den Berg op Glastuinbouw Waterproof.

Tijdens de teelt koeken plantenresten en wortels vast aan de teelttafel of rolcontainer en er kan op sommige plaatsen algengroei optreden. Het organisch materiaal vormt een broedplaats voor pathogenen en aan dit materiaal hechten bovendien gewasbeschermingsmiddelen. Het drainwater vormt een dunne waterlaag op de teeltgoot, waar zeker bij zonnig weer door verdamping neerslag van meststoffen kan ontstaan.

Reiniging
Het reinigen van teelttafels, rolcontainers en fust vindt vaak plaats op een aparte locatie op het bedrijf, waar het reinigingsproces in een wasstraat wordt uitgevoerd. Binnen dit proces zou het water meerdere keren gebruikt kunnen worden. Er wordt tot lozing op het riool overgegaan als het water te vuil wordt.

Na het reinigen kan het water hergebruikt worden. Na filtratie kan het opgevangen water weer worden hergebruikt in de teelt. Filtratie kan bijvoorbeeld met een doekfilter worden uitgevoerd. Spoelwater van rolcontainers, fust e.d. kan gefilterd en hergebruikt worden in het reinigingsproces, zodat er zo min mogelijk restwater is.

Als hergebruik niet (meer) wenselijk is, moet het restwater, bij voorkeur gezuiverd vanwege mogelijke resten van gewasbeschermingsmiddelen, afgevoerd worden via het riool.

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum: