Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Horti Robotics en Boomkwekerij 't Kempke krijgen 9 ton subsidie voor ontwikkeling ent-robot

Twee bedrijven uit Gelderland hebben een prototype van een ent-robot ontwikkeld. Die robot moet zorgen voor een hoger aantal levensvatbare geënte planten die succesvol groeien na het enten. Dit vraagt om uitgebreide tests op een breed aantal boom- en plantsoorten. Zij ontvangen hiervoor een bijdrage vanuit het Europees fonds voor Regionale ontwikkelingen in Oost-Nederland.

"Wat een prachtig voorbeeld van innovatieve ondernemers. Zij hebben een oplossing bedacht voor het tekort aan vakmensen. Met deze subsidie helpen we ze bij het testen van hun robot", aldus economie-gedeputeerde Helga Witjes.


Beeld ter illustratie, bron hortirobotics.com

Bedrijven
De bedrijven zijn Horti Robotics uit Kesteren en Boomkwekerij 't Kempke uit Opheusden. Zij ontvangen een totaal subsidiebedrag van ruim € 900.000 van de Europese Unie, de provincie Gelderland en het Rijk. De totale kosten van het project bedragen ruim € 1,8 miljoen.

Arbeidsintensief specialistisch werk
Het enten van plant- en boomsoorten is erg arbeidsintensief en vraagt veel kennis en expertise. Het aantal vakmensen hiervoor loopt terug en het overlevingspercentage van geënte planten is laag. Daarom werken deze bedrijven samen aan een prototype voor een entrobot.

Subsidie
Voor het project hebben de ondernemers een subsidieaanvraag ingediend bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Oost-Nederland (EFRO Oost). De EFRO-bijdrage is een subsidie voor test- en demonstratieprojecten. Deze subsidie is bedoeld voor het testen van nieuwe toepassingen en oplossingen van het mkb, zodat innovaties sneller naar de markt kunnen worden gebracht. Innovaties zijn belangrijk voor de concurrentiepositie van bedrijven en daarmee voor de regionale economie. EFRO-Oost is een Europees subsidieprogramma waar ook aan wordt bijgedragen door het ministerie van EZK en de provincies Gelderland en Overijssel.

Bron: Provincie Gelderland

Publicatiedatum: