Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inholland-studenten winnen Applied Science Pitch Competition

"Chloroplast is het allerbelangrijkste aan planten, daardoor kunnen ze zelf hun voedsel maken"

Bij de Pitch Competition van stichting Domein Applied Science kunnen Life Science & Chemistry-studenten uit Nederland hun onderzoek presenteren en prijzen winnen. Eind maart behaalden drie Inholland-studenten een plek bij de top zes: één van Chemie en twee van Biotechnologie (BT). Zico Verhoeff (BT) won de eerste prijs met zijn pitch over communicatie tussen plantencellen en chloroplasten. Tweede werd Marjam Saleh (BT) met haar onderzoek naar schimmelresistentie bij tomatenplanten: "Ik kan nog steeds niet geloven dat ik in de prijzen ben gevallen. Wat was dit tof om mee te maken!"


Winnaars

Beide studenten zijn inmiddels begonnen met een vervolgstudie, aan Wageningen University & Research (WUR) met een master in Plant Biotechnology. "Wij zijn supertrots", zegt Elysa Overdijk, docent groene biotechnologie bij Inholland. "Dit is de nieuwe generatie onderzoekers, fantastisch om hen zo te zien schitteren. Zij dragen prachtig uit wat voor kwaliteit onze Life Sciences & Chemistry-opleidingen opleveren."

De Pitch Competition wordt jaarlijks georganiseerd door Domein Applied Science (DAS) in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) en het Nederlands instituut voor Biologie (NIBI). Elysa: "Binnen DAS richten we ons als hbo-opleidingen in de toegepaste natuurwetenschappen op kwalitatief hoogstaand onderwijs en onderzoek, om beter te kunnen voldoen aan de vraag naar professionals in de maatschappij."

Pitch
Uit negentien video-inzendingen werden de beste zes geselecteerd voor een live-presentatie tijdens de jaarlijkse DAS-conferentie, waaronder Inholland-studenten Zico Verhoeff, Marjam Salah en Naaznien Jahangier. Hun pitches werden beoordeeld door een jury bestaande uit onderzoekers en bedrijfsvertegenwoordigers.

In zijn winnende pitch vertelde Zico over zijn onderzoek in het Cell and Developmental Biology-laboratorium in Wageningen (WUR): "Mijn onderzoek was om te kijken of mos, een heel simpel plantje dat zich goed onder de microscoop laat bekijken, kan helpen om de communicatie tussen plantencellen en chloroplasten (bladgroenkorrels) te bestuderen. Chloroplast is het allerbelangrijkste aan planten, daardoor kunnen ze zelf hun voedsel maken. En zonder planten kunnen wij niet bestaan; van onze voeding tot onderdak, planten regelen alles. Daarom is het zo leuk om hier onderzoek naar te doen."


Marjam

Het was docent Elysa die hem wees op de pitchcompetitie. "Ik was behoorlijk zenuwachtig, maar eenmaal op het podium was het echt leuk, het enthousiasme van het publiek was bijna tastbaar. Wel was het een uitdaging om alles zo te verwoorden dat iedereen het begrijpt, maar ik heb net zo lang geschaafd tot ik de perfecte pitch had. Dit was echt een nieuwe stap in mijn ontwikkeling, om te leren hoe je complexe wetenschappelijke concepten overbrengt aan een breed publiek. Had je me dit vier jaar geleden gezegd, dan had ik je niet geloofd: dat ik zo'n onderzoek zelfstandig zou uitvoeren en daarover op zo'n podium zou durven vertellen."

Brede basis
Ook voor Marjam was de pitchwedstrijd een unieke ervaring. "Hoe vat je één jaar onderzoek in twee minuten samen? Ik moest me dus beperken tot enkele highlights, maar desondanks was het ongelooflijk tof om te doen." Haar afstudeerstage bij Wageningen (WUR) maakte deel uit van een PhD-project gericht op Fulvia fulva, een schimmel die bladvlekkenziekte veroorzaakt in tomatenplanten. "Belangrijk, want dit heeft grote impact op onze wereldwijde tomatenproductie, economie en voedselzekerheid. Er waren nieuwe effectoren gekarakteriseerd en mijn rol was om te kijken of we, door die uit te schakelen, de duurzaamheid van resistentiegenen kunnen voorspellen."

Marjam is blij met haar keuze voor Biotechnologie bij Inholland. "Vooral vanwege de brede basis en veelzijdigheid, inclusief vakgebieden als medisch onderzoek en chemie. Deze opleiding heeft een waardevolle fundering gelegd voor mijn toekomstige carrière."

Kers op de taart
Eerder namen Marjam en Zico al deel aan een educatieprogramma van de European Space Agency (ESA) in Noordwijk, waarbij teams internationaal werden geselecteerd om experimenten uit te voeren. Hun team onderzocht het vitamine C-gehalte in microgreens of kiemplantjes na behandelingen met verhoogde zwaartekracht en gewichtloosheid, wat van belang kan zijn voor toekomstige ruimtemissies. Marjam: "Je komt in contact met experts die al jaren bezig zijn met onderzoek en puur door met hen te praten krijg je al zoveel ervaring en kennis mee. En daarnaast hebben we een hele mooie prestatie geleverd. De Pitch Competition, ESA - dit soort dingen maken je studie dubbel de moeite waard. Het is echt de cherry on top."

Bron: Inholland

Publicatiedatum: