Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
introductie De Ruiter

"Nieuwe roos Shamita, perfecte roos voor verzending"

De Ruiter heeft een nieuwe roos geintroduceerd, de Shamita. Al met al heeft de ontwikkeling van het ras zes jaar geduurd en heeft hij pas sinds dit jaar een naam gekregen. De lichtroze bloem heet Shamita, wat in het Hindi ‘vredestichter’ betekent. De roos is veredeld bij De Ruiter East Africa Ltd., alwaar het plantmateriaal wordt geproduceerd.

In onderstaande delen een drietal kwekers hun eerste ervaringen met het ras.


Rob Letcher en Rohit Patil

Vijay Bhosale, manager bij Nini Ltd
"We zijn relatief nieuw in deze teelt, maar tot nu toe ziet het er veelbelovend uit en we geloven dat het ras kan concurreren met de andere zeer productieve rassen in dit segment. Sterker nog, sommigen daarvan lijkt hij voorbij te streven. Op de hoogte waar wij zitten, 1800 meter, is in dit segment zo'n 240 – 250 stelen de norm en het lijkt erop dat de Shamita hiermee gemakkelijk kan concurreren. Dankzij het compacte formaat van de bloemknop is het ook een geweldig ras voor transport over zee. Omdat wij voornamelijk naar Europa verzenden, is dit voor ons zeer belangrijk om naar te kijken."

Ghanshyam Dusang, manager bij Everflora Ltd
“Bij ons voeren wij verschillende testen uit op het gewas. Op de hoogte waar wij zitten, 1680 meter, krijgen we knoppen van ongeveer 4,5 cm. De kleur is erg mooi, tussen lichtroze en kersen in. De bloem opent zeer goed, heeft een groot aantal sterke bloemblaadjes en een steellengte van 40 tot 60 cm. Het gewas heeft een zeer hoge productie."

Fred Okinda, Farm manager bij De Ruiter East Africa Ltd
“Het ontwikkelen van de roos duurde zeven jaar maar ze was het wachten meer dan waard. Het is een veelzijdig ras dat op elke hoogte geteeld kan worden en een goede productie oplevert. De roos heeft een mooie, egale roze kleur en is makkelijk te kweken. Op lagere hoogten bereikt de roos 270 stelen per vierkante meter per jaar. Op 1900 meter boven zeeniveau zijn dat minimaal 214 stelen per vierkante meter per jaar. De rozen zijn gemakkelijk te verpakken en te verzenden dankzij hun rechte stelen (90% van de productie heeft een steellengte van meer dan 50 centimeter), vorm, en grote kop (tussen 4,5 en 6 cm afhankelijk van de hoogte). De roos doet het ook goed in de koeling, is botrytis tolerant en heeft een vaasleven van twee weken.”

Een terugkerend thema is dat de hoogte waarop geteeld word een grote invloed heeft op de productie. Voor de bloemdiameter lijkt het erop dat hoe groter de hoogte, hoe groter de diameter. Maar, zoals Fred al zei, heeft de hoogte ook invloed op het aantal stelen.”

 

Voor meer informatie:
Rohit Patil
De Ruiter East Africa Ltd
P.O. Box 687
20117 Naivasha, Kenya
Tel.: +254 798 502 673
Email: rohit.patil@deruiter.com 
https://deruiter.com/nl/

Fred Okinda
De Ruiter East Africa Ltd
Tel.: +254722579204
Email: Fred.okinda@deruiter.com

Ghanshyam Dusang
Everflora Ltd
Tel.: +254721638005
Email: manager1@everflora.co.ke

Vijay Bhosale
Nini Ltd
Tel.: +254702662297
Email: vijay.bhosale@herburgroses.nl