Nieuwe roos ‘Rosa Matchis’ onthuld bij Floriade

Op zondag 5 juni vond er een rozendoop met een bijzonder verhaal plaats bij Floriade Expo 2022 in Almere. In de tuin van de Cultuurgroep Rozen kreeg een nieuwe rode tuinroos de naam ‘Rosa Matchis’. Deze naam verwijst naar de gelijknamige stichting die ervoor zorgt dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen zo snel mogelijk de best passende donor voor een stamceltransplantatie krijgen. 

Doopceremonie van de Rosa Matchis. V.l.n.r.: Patrick Wijnhoven, Alex Spek, Jaap Dijkman, Jaap Smit

Een verhaal met een goede afloop
Het dopen van de roos was de uitdrukkelijke wens van Patrick Wijnhoven, ex-bloedkankerpatiënt. De rozenkweker uit Wanssum werd op 28-jarige leeftijd gediagnosticeerd met leukemie. Na enkele behandelingen bleef er nog slechts één optie over om hem te genezen: een stamceltransplantatie. In de familie bleek er geen passende donor te zijn en daarmee startte de zoektocht. Per persoon is de kans op een match verschillend maar gemakkelijk is het nooit: de kans kan voor sommigen wel oplopen tot 1 op 50.000. Uiteindelijk vond stichting Matchis de match bij een anonieme donor in het buitenland. Inmiddels 24 jaar geleden werd Patrick succesvol getransplanteerd met stamcellen door een anonieme donor. Hierdoor kon hij na enige tijd verder met zijn leven en dat deed hij. Hij trouwde en kreeg twee kinderen. 

Een symbolische rode tuinroos
‘Er zijn in Nederland minder donors dan ontvangers’, aldus directeur van de Stamceldonorbank Jaap Dijkman. En omdat Patrick Wijnhoven dankbaar is voor de tweede kans die hij in het leven heeft gekregen, maakt hij er een missie van om het belang van voldoende donors onder de aandacht te brengen. Dat doet hij nu wel op een hele mooie manier. Met een rode tuinroos, die is gekweekt door Jan Spek rozen uit Boskoop en samen met Patrick geselecteerd. De kleur is geen toeval, maar verwijst naar de bloedkanker waarvan hij is genezen. Een gedeelte van de opbrengst van de verkoop van de roos wordt gedoneerd aan stichting Matchis. Het kweken van een nieuw roos die klaar is voor de verkoop duurt jaren. In 2015 is deze nieuwe soort ontstaan door een kruising. Maar ook hier is de kans op een goed resultaat klein en daarom worden er wel honderdduizenden kruisingen gemaakt in de hoop dat er één goed resultaat tussen zit. De parallel is onontkoombaar en de symboliek compleet. 

De tuinroos is te zien bij Floriade, waar de roos op zondag 5 juni in de tuin van de Cultuurgroep Rozen gedoopt werd. Deze naamgevingsceremonie werd verricht door directeur van de Stamceldonorbank Jaap Dijkman, Alex Spek van Jan Spek Rozen, dendroloog -bomenexpert red.- van Floriade Jaap Smit en Patrick Wijnhoven zelf. De rode tuinroos is verkrijgbaar bij rozenkwekerij De Wilde, is geschikt om te planten in de volle grond of op pot en bloeit van juni tot ver in het najaar.

bron: Floriade


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven