Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

16-31 mei 2021: Tulpentijd

Het was volop voorjaar en dus verschenen er de nodige tulpenfoto's op de nieuwsbrief. Verder de nodige kijkjes bij telers in de kas in dit overzicht van de tweede helft van mei.

Chrysantenkwekerij R&A van Kester gaat op in Qualily

In januari 2022 start leliekwekerij Qualily met de productie van geurloze lelies op de locatie waar nu nog Chrysantenkwekerij R&A van Kester is gevestigd. De krachten worden hier gebundeld, want de 2e generatie Bart van Kester participeert als mede-eigenaar in de nieuwe locatie van Qualily.

Unicum Freesia, Zentoo en Together2Grow nemen nieuwe gezamenlijke bedrijfsruimte in gebruik

Vorige week heeft Unicum Freesia een nieuwe locatie geopend aan de Jupiter 163 in Honselersdijk. Samen met Zentoo Chrysanthemums en Together2Grow heeft men het pand omgetoverd tot een mooie nieuwe locatie voor gezamenlijke bedrijven. Er zijn drie nieuwe kantoorruimtes gecreëerd en men deelt de hal en koelruimtes.

Verstoord evenwicht in zeecontainers trekt een wissel

Tholen - Eén van de grootste uitdagingen van de tuinbouwsector is momenteel het tekort aan grondstoffen. Voor een belangrijk deel wordt dat veroorzaakt door transportproblemen. Hoe zit de transportvork in de steel?

Tulp Zomerschoon 401 jaar in de handel

De tulp Zomerschoon is dit jaar 401 jaar in de handel. Het is daarmee de oudste tulp die, zij het mondjesmaat, nog geteeld wordt, en die bovendien de zogenaamde / wereldberoemde tulpen-bubbel van 1673 nog heeft meegemaakt.

Opti-flor verhuist Midi-flora en R&D locaties naar Monster

Technokas gaat coördinerend zorg dragen voor uitvoering van de verplaatsing van een tweetal Opti-flor locaties; in 2023 verhuizen Midi-flora en R&D naar de Waellandweg in Monster.

Selecta One neemt Helleborus veredelingsprogramma over van Bock Bio Science

Selecta One neemt per 1 juni dit jaar de Helleborus veredelingsactiviteiten uit weefselkweek over van Bock Bio Science.

"Een goede samenwerking werpt zijn vruchten af”

Tholen - “Het klinkt misschien een beetje cliché, maar een goede samenwerking werpt zijn vruchten af”, zegt chrysantenteler Ed van Paassen van chrysanten coöperatie VannoVa master growers. Eerder deze maand zette hij de nieuwe witte chrysant Ilonka op de markt en is zeer tevreden met de reacties tot dusver. Hij teelt enkel dit ras in zijn 2,5 ha kas in Maasdijk en is sinds een aantal jaar onderdeel van de groep VannoVa. Volgens Ed is samenwerking, niet alleen tussen de leden in deze groep en de veredelaars, maar in de hele chrysantensector een belangrijke reden voor het succes.  

"Het is een kwestie van een lange adem"

Tholen - Tulipsgreen in Ens teelt sinds vorig jaar biologische tulpenbollen. Waar ze begonnen zijn met 0,5 hectare, staan de tulpen nu op in totaal 4,5 hectare land in bloei. Voor zover ze nog niet gekopt zijn tenminste. "De eerste bloemkoppen zijn er al weer af. Dit doen we zodat de energie niet meer naar de tulp, maar naar de bol gaat", vertelt Anja Hoorweg namens Tulipsgreen.

Pots&Plants biedt uitkomst voor Nederlands product

Tholen - Pots&Plants is een nieuwe webshop voor bloemen en planten. Centrale idee achter het initiatief van marketeer Tim Jansen uit Amsterdam is het boosten van de afzet van in Nederland geteelde bloemen en planten op onze eigen, lokale markt.

5 jaar Sprinklr: De consument is al om, nu de sector nog

Sprinklr, de webshop die de omwenteling naar biologische plantenteelt aanjaagt, bestaat vijf jaar. In vijf jaar tijd is het bedrijf dat begon met twee ondernemers gegroeid naar de verkoop van 20.000 planten per maand. Inmiddels hebben ook ruim 20.000 klanten de digitale weg naar biologische planten gevonden. Met de webshop heeft Sprinklr een beweging in gang gezet naar meer bewustwording over de noodzaak van gifvrij telen bij de consument. Dankzij deze groeiende bewustwording ziet het bedrijf dat de vraag naar biologisch geteelde planten groter wordt dan het aanbod. De volgende stap is de omwenteling in de sector.

FloraAmor steekt tandje bij voor kankeronderzoek

Tholen - Al ruim een decennium wordt er in het voorjaar in Vlaanderen 'getrapt tegen kanker'. Traditioneel legt een peloton in de week voor Hemelvaart dagelijks twee ritjes à 125 km per rit af, maar de laatste twee 'corona' edities ieder 'in zijn eigen bubbeltje'. Doel was echter een en dezelfde: geld ophalen voor onderzoek naar de behandeling van kanker.

Schaatsfamilie Schouten in EOdoc: ‘Het leven gaat niet altijd over tulpen’

Het leven van de familie Schouten draait om tulpen en topsport. Met elkaar runnen ze een groot internationaal tulpenbedrijf en kinderen Irene en Simon schaatsen op wereldtopniveau. Als moeder Jolanda door een hersenbloeding onverwacht veel zorg en aandacht nodig heeft verandert alles. Hoe verhoudt de familie zich in deze nieuwe situatie tot elkaar, het schaatsen en het bedrijf? In de documentaire ‘Het leven gaat niet altijd over tulpen’ wordt het leven van de succesvolle familie Schouten geschetst in voor- en tegenspoed.

"We kunnen de vraag nauwelijks bijhouden"

Tholen - Buitenplanten zijn gewild en daar maken die van Heboplant geen uitzondering op. Het bedrijf importeert tropische planten uit Spanje, Italië, Taiwan en Centraal-Amerika, en verkoopt deze aan klanten door heel Europa. In de kas in Maasdijk kunnen ze acclimatiseren en worden ze voor verzending gereedgemaakt. Momenteel zit men in de piekperiode, en waar de leveranciers normaal gesproken altijd wel wat extra planten achter de hand hebben, zijn deze nu vaak volledig uitverkocht. "De grote vraag is daarom nu, hoe dit volgend jaar zal zijn. Hebben we dan wel voldoende planten?"

Meesurfen op de fusie- en overnamegolf (?)

Er zit, zo weet Pieter Vellekoop van Flynth adviseurs en accountants, een extreem soort dynamiek in de glastuinbouw. Fusies en overnames zijn aan de orde van de dag, in zowel de teelt als de rest van de keten. Eén van de effecten daarvan is dat ondernemers Pieter (soms letterlijk) vragen of ze misschien ook moeten gaan fuseren of een ander bedrijf overnemen. Moet dat?

Vilosa neemt verkoop sierteelproducten van LV Plant over

LV Plant en Vilosa zijn een samenwerking overeengekomen waarbij vanaf 2022 de sierteeltproducten van LV Plant zullen worden verkocht door Vilosa.

Interne logistiek naar hoger plan met > 1 km transportband

Tholen - Kwekerij V&S heeft op haar nieuwe locatie van 3,7 hectare een nieuwe Stolze 3030 oppotmachine en transportbandensysteem in gebruik genomen. Met dit flexibele systeem kan het oppotten, uitzetten en rapen sneller en gelijktijdig worden uitgevoerd. Het systeem is ontworpen i.s.m. eigenaar & kweker Ronald Scholtes.