Frank Doorduin, Heboplant:

"We kunnen de vraag nauwelijks bijhouden"

Tholen - Buitenplanten zijn gewild en daar maken die van Heboplant geen uitzondering op. Het bedrijf importeert tropische planten uit Spanje, Italië, Taiwan en Centraal-Amerika, en verkoopt deze aan klanten door heel Europa. In de kas in Maasdijk kunnen ze acclimatiseren en worden ze voor verzending gereedgemaakt. Momenteel zit men in de piekperiode, en waar de leveranciers normaal gesproken altijd wel wat extra planten achter de hand hebben, zijn deze nu vaak volledig uitverkocht. "De grote vraag is daarom nu, hoe dit volgend jaar zal zijn. Hebben we dan wel voldoende planten?"


Frank Doorduin tussen de palmen, het grootste product

Extreem hoge vraag
Dat vertelt Frank Doorduin, die het bedrijf runt samen met zijn twee broers. De vraag is de afgelopen tijd enorm geweest en nog steeds. "De drukste maanden zijn maart t/m juni. Afgelopen jaar verliep maart dramatisch, maar toen het weer aantrok zijn we de gehele zomer door blijven leveren. Dit jaar zien we iets soortgelijks, en zijn bovendien de orders groter. Hierdoor is schaarste ontstaan."


Kijkje in de kas

Vooruitzichten
Omdat men moeite heeft de vraag bij te benen, is het natuurlijk de vraag hoe dit zich naar de toekomst toe zal ontwikkelen. Een vraag die niet alleen Heboplant, maar de hele sector zich stelt. "We vermoeden echter dat deze vraag voorlopig nog niet zal bekoelen", weet Frank, "vooral omdat er vanwege corona waarschijnlijk ook deze zomer nog flink minder gereisd zal worden."

De schaarste is dan ook niet morgen verholpen. "Verschillende kwekers zijn in maart vorig jaar teruggegaan in productie. Met name voor grotere planten is daarom een achterstand opgelopen die niet zomaar binnen een jaar kan worden ingelopen."

Een zending palmen uit Spanje arriveert op de kwekerij

Arbeid
Naast voldoende product, is het vinden van voldoende handen voor Heboplant een blijvend puntje van aandacht. "Met name in het voorjaar hebben we mensen nodig en ook moeten er dan lange dagen gemaakt worden. In de herfst hebben we weer weinig werk. We zijn daarom voor een deel aangewezen op seizoensarbeid en om dat goed in te vullen wordt met het jaar ingewikkelder."


Trucks worden optimaal beladen

Nog een keer de beuk erin
De Spaanse winter was dit jaar wat kouder dan normaal, waardoor een belangrijk deel van de planten ook wat later is gearriveerd. Nu en de komende paar weken moet er stevig aan getrokken worden: in een periode van drie weken moeten zo'n 250.000 planten worden verstuurd.

Voor meer informatie:
Frank Doorduin
Heboplant
info@heboplant.nl 
www.heboplant.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven