Ed van Paassen, VannoVa, over introductie Ilonka:

"Een goede samenwerking werpt zijn vruchten af”

Tholen - “Het klinkt misschien een beetje cliché, maar een goede samenwerking werpt zijn vruchten af”, zegt chrysantenteler Ed van Paassen van chrysanten coöperatie VannoVa master growers. Eerder deze maand zette hij de nieuwe witte chrysant Ilonka op de markt en is zeer tevreden met de reacties tot dusver. Hij teelt enkel dit ras in zijn 2,5 ha kas in Maasdijk en is sinds een aantal jaar onderdeel van de groep VannoVa. Volgens Ed is samenwerking, niet alleen tussen de leden in deze groep en de veredelaars, maar in de hele chrysantensector een belangrijke reden voor het succes.  


Ed van Paassen tussen de Ilonka

Breeds assortiment van hoge kwaliteit
In 2012 is de groep VannoVa master growers opgericht. Het is een samenwerkingsverband van 8 verschillende chrysantenkwekers met ieder hun eigen soort(en) waarin ze zijn gespecialiseerd. Ze bedienen voornamelijk het hogere segment in Rusland en de Oost-Europese markt. Na vele jaren individueel te hebben gewerkt sloot Ed zich in 2017 aan bij de groep en is nog steeds zeer blij met deze beslissing.

“Ik had het goed naar mijn zin, maar omdat ik gespecialiseerd ben in 1 variëteit was ik internationaal al snel geen partij meer. De vraag naar een breed assortiment is hoog, maar een breed assortiment en een hoge kwaliteit aanbieden gaat moeilijk samen in een kwekerij zoals wij hebben. Daarom is VannoVa een goede uitkomst. Ieder heeft zo zijn of haar specialiteit en samen kunnen we daardoor een goed assortiment met hoge kwaliteit chrysanten aanbieden.”  

Zoektocht naar vervanger Bacardi
De groep heeft Ed ook geholpen in zijn zoektocht naar een verbetering en opvolger van Bacardi. Na jarenlang (sinds 2011) Bacardi te hebben geteeld is hij na vele trials en ketentesten volledig overgegaan op Ilonka. “We zijn altijd op zoek naar verbeteringen en om dit zo met de groep te kunnen bespreken was erg nuttig. Samen met Dümmen Orange, de veredelaar van Bacardi en ook Ilonka, hebben we verschillende proeven opgezet en hebben we gekeken of deze soort een goede vervanger is, of het goed aansluit op het huidige VannoVa-assortiment en hoe de vraag vanuit de handel is.” Na positieve resultaten is er besloten om volledig over te gaan op de Ilonka. “Bacardi is nu helemaal uit de sector.”

Positieve reacties op Ilonka
Ed is zeer tevreden met de reacties. “Op dit moment zijn er viertal aanbieders van Ilonka, waaronder ik. Ik ben eerder deze maand pas begonnen met het oogsten van de eerste commerciële stelen, maar de eerste teler zit nu een half jaar in Ilonka en is zeer tevreden. De handel schakelt goed over en is zeer te spreken over de spierwitte kleur van de bloem, het groene hart en de egale bloemverdeling. Daarnaast is het een fijn uniform ras om te telen. Bovendien biedt zo’n nieuw ras nog veel mogelijkheden tot verbetering.”

Samenwerking in de sector
Niet alleen over de samenwerking tussen de leden van de groep en de veredelaar, maar over die tussen alle Nederlandse chrysantenkwekers is Ed zeer te spreken. “Het mooie van de chrysantensector is dat men heel open is en dat er veel kennis wordt gedeeld. We willen allemaal dat de chrysant het goed doet. Vandaar dat we ook geen exclusiviteit willen voor Ilonka bijvoorbeeld. We kunnen de markt niet alleen bedienen, we hebben elkaar dan ook nodig. Dit maakt het ras alleen maar succesvoller.”

Ook op teelttechnisch gebied is samenwerking van groot belang, legt Ed uit. “We proberen zo veel mogelijk alles biologisch te bestrijden en wanneer je aan een nieuw ras begint, is het extra belangrijk om goed contact te houden met de leveranciers van de biologische gewasbeschermingsmiddelen. Ook is er gestructureerd overleg en kennisuitwisseling tussen de telers van Ilonka. Elk ras vraagt een specifieke aanpak, en die aanpak van Ilonka willen we zo snel mogelijk in de vingers hebben.” 

2020: een hectisch maar goed jaar
Afgelopen jaar was een hectisch, maar goed jaar, waarin het belang van het opereren in een groep erg duidelijk werd. “VannoVa heeft altijd al een webshop gehad, maar afgelopen jaar is er meer dan ooit via de webshop besteld, omdat er vanuit de veiling aanvoerbeperkingen werden ingesteld om de doordraai te beperken. Afnemers haakten daardoor online aan en zonder de webshop hadden we nooit zo goed door kunnen blijven gaan. Ook hier heeft de samenwerking ons weer een enorme voorsprong gegeven.”

Toekomst
Ook in de toekomst staat voor VannoVa samenwerking centraal. “We willen dit binnen de groep versterken zodat VannoVa ook in de toekomst een sterk en leidend merk in de chrysantensector is.”

Voor meer informatie:
Vannova
www.vannova.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven