Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

1-15 mei 2021: Cashen op de klok en eeuwfeest in de kas

Het ene na het andere verkooprecord sneuvelde dit jaar, ook weer in mei. Het was met andere woorden cashen op de klok. Verder in dit overzicht onder meer een keverbank bij een bio-rozenteler, een knuffelhoes en een UV-val.

Meegegroeid met het Varentje

Tholen - Een groot gedeelte van alle commercieel verkochte varens wereldwijd vindt zijn oorsprong bij Vitro Plus in Burgh-Haamstede. Het antwoord op de vraag ‘hoe hebben ze dat zo voor elkaar gekregen?’ is natuurlijk niet eenduidig, maar als iemand een tipje van de sluier op kan lichten is het wel Ellen Kraaijenbrink. Niet alleen is Ellen op het bedrijf medeverantwoordelijk voor de sales en marketing, afgelopen maand vierde ze er bovendien haar 20-jarig jubileum.

Holstein Flowers viert 75-jarig jubileum

Gerberakweker Holstein Flowers viert zijn 75-jarig bestaan. Holstein Flowers is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bekende gerberaspeler met meer dan 140 exclusieve gerberarassen. Vanaf deze maand prijkt het speciale jubileumlogo op diverse uitingen van het bedrijf.

Cashen op de klok

Tholen - In april vormen doorgaans niet de rozen, maar de tulpen de grootste productgroep op de klokken van Royal FloraHolland. En – het begint bijna saai te worden, hoewel de handel daar toch anders over zal denken – ook in de tulpen wordt goed geld verdiend. T.o.v. april 2019* werd in de tulpen op de klok bijna een kwart meer omzet gerealiseerd: een 8% hogere aanvoer werd afgeslagen op een bijna 15% hogere middenprijs.

Kant-en-klare bioreactor brengt weefselkweek weer terug naar hier

Tholen – Met de jaren is weefselkweek vanwege stijgende arbeidskosten naar het buitenland verhuisd. Als het aan ViVi Green Innovators ligt is dat echter binnenkort niet meer nodig. Dankzij automatisering van weefselkweek met een bioreactor besparen telers op arbeid, terwijl ook hygiënisch kweken is gegarandeerd. “Wij zijn erin geslaagd de techniek schaalbaar te maken zonder in te boeten op de sterke punten van de al bestaande, vaak op R&D-schaal toegepaste techniek”, vertelt Daan Mansveld, Sales Manager bij ViVi.

Bio-rozenkwekerij heeft eerste keverbank in Nederlandse sierteeltsector

De Nederlandse sierteeltsector krijgt zijn eerste keverbank. Biologische rozenkwekerij De Bierkreek in IJzendijke legt deze schuil- en voedselplek voor insecten aan. Afgelopen vrijdag 30 april vond de openstelling plaats met de aanplant van autochtone inheemse rozenstruiken door Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland.

Ten Have Plant viert eeuwfeest

Eigenlijk was het vorig jaar al zover: het 100-jarig bestaan van Ten Have Plant, een van de oudste potplantenkwekerijen uit het Westland. Door de omstandigheden is het feest uitgesteld, maar dit jaar komt het ervan: Ten Have Plant viert ‘100 jaar samen groeien’.

Met “knuffelhoes” verovert Retine moederhart

Tholen - Kwekerij Retine uit Tuil heeft zich volledig in het nieuw gestoken. Elena Kazakova van Primalabel kreeg van Retine de opdracht om de uitstraling van Retina te restylen in de voor Retine vertrouwde Hollandse kleuren fel blauw en rood. Dat betekent nieuwe hoezen, een nieuwe website, en ook komt de nieuwe branding terug op de social mediakanalen, in sfeerfotografie, in de complete huisstijl en in de bedrijfskleding. Daarnaast zijn alle auto’s door PrimaLabel voorzien van opvallende vrolijke uitingen, waardoor Retine nu goed herkenbaar het land doorkruist. 

Consument trekt handel naar eetbare bloemen toe

Tholen - ‘Nee’ moeten zeggen is voor Peter van Wijgerden van Look & Taste een bewuste keuze. Sinds 2015 teelt hij gecertificeerde eetbare bloemen. Sinds 2019 zelfs jaarrond. Zijn product is populair. De vraag groeit. Zowel bij de consument als bij de handel. Diverse AGF-partijen stonden al bij Peter op de stoep om te praten over samenwerking. Dat ziet hij echter niet zitten. “Wij willen de consument juist zélf eetbare bloemen laten plukken.”

UV-val weerhoudt plaaginsecten van vreten van gewas

Tholen – Wie even googelt op het vangen van insecten met UV-licht vindt al snel de bekende blauwe insectenverdelgers zoals je ze in snackbars of slagerijen tegenkomt. Zo ook Ardisiakweker Dick van den Bos. Hij kreeg zo’n vier jaar terug plots last van de anjermot. Een plaaginsect dat lastig te bestrijden bleek.

Voor jaren verzekerd van extra handen tijdens piekperiode

Tholen - Waar de vader van Anton ooit begon met 4,000m2, is IJzelenberg Plants in Maasdijk, dat momenteel geleid wordt door de zoons en kleinzoons van Chris, uitgegroeid naar 10ha productie. Het voorjaarsassortiment als helleborussen en potanjers – waaronder de inmiddels vermaarde Pink Kisses – vliegt momenteel de deur uit, dus is het aanpoten geblazen. Al jaren wordt de kweker daarom in deze drukke periode bijgestaan door Opppotbedrijf, een samenwerking die zojuist met een krabbel voor de komende vijf jaar is bestendigd.

Dit is waarom kassen momenteel duurder zijn

Tholen – Telers moeten niet raar opkijken als zij de komende tijd een flink hogere offerte ontvangen voor de bouw van een kas. Het is het gevolg van wereldwijde gekte op de grondstoffenmarkt. Ook de tuinbouw ontkomt er niet aan.

Seringenkweker Klaas Joren overleden

Op 25 april is seringenkweker Klaas Joren overleden. Hij werd 73 jaar. Joren was een van Aalsmeers bekendste seringenkwekers. AalsmeerVandaag deelt een in memoriam

Royal FloraHolland breekt weekrecord voor derde keer dit jaar

In de week voorafgaand aan Moederdag, week 18, is op de marktplaats van Royal FloraHolland een recordomzet geboekt van ruim 170 miljoen euro. Dat is 8 miljoen meer dan in week 9, toen voor het eerst de grens van 160 miljoen werd overschreden.


Morgen blikken we in deze Special Jaaroverzicht terug op de tweede helft van mei.