Het lijkt alweer ver weg in het licht van de corona- en energiecrisis, maar er was in maart ook een Suezcrisis. Er zat een boot klem. Met daarop onder meer bamboestokjes. En dus was al snel ook effect op de sierteelt merkbaar. Dit en meer in het overzicht van de tweede helft van maart. 

Waar gaat al dat perkgoed heen?

Tholen - Tuinplanten worden goed verkocht. Vanuit de handel klinken positieve geluiden, de veiling meldt al weken op rij recordomzetten, een geweldige prijsvorming en praktisch geen doordraai. Maar de grote vraag is dan: hoe dan? Tuincentra zitten dicht, in de rest van de wereld is toch ook corona en wat het plaatselijke tuincentrum op de stoep zet, dat kan toch onmogelijk voor alle beperkingen compenseren?

Het beste jaar ooit voor tuinbranche Nederland

In het bijzondere Coronajaar 2020 realiseerde de tuinbranche zijn hoogste omzet ooit. De jaaromzet kwam uit op 1,95 miljard euro, ruim 19% hoger dan die van 2019 op basis van de Tuinmonitor van Tuinbranche Nederland, samengesteld door GfK.

Bamboestokjes vast in Suezkanaal

Tholen - Het containerschip dat vast zit in het Suezkanaal is voor de helft los. Dat wil zeggen, de achterkant dobbert weer, de voorkant zit nog stevig in de zandbak. Dit veroorzaakt 's werelds grootste file, die tal van logistieke processen wereldwijd in de wielen rijdt.

Dutch Lily Masters en Lilies of Life willen afzet coördineren

Leliebedrijven Dutch Lily Masters en Lilies of Life tekenen vandaag een intentieverklaring voor verregaande samenwerking op afzetgebied. De bedrijven zien met de beoogde samenwerking volop kansen voor een breder assortiment en hoger serviceniveau. Halverwege dit jaar verwachten de bedrijven een knoop door te kunnen hakken over het partnership.

Planten staan weer te popelen op kwekerij De Wintertuin

Tholen - De planten staan in de startblokken en met een paar weken schieten ze er, met duizenden tegelijk, weer uit. In een kleine twee maand is de kas dan weer leeg en begint het bij Bougainville kwekerij De Wintertuin in zekere zin weer allemaal van vooraf aan. "Het gewas staat er mooi op, nu maar hopen dat straks alles weer opengaat."

Aangeboden op Funda: een stuk veiling

De veiling biedt een 'hoekje' van 6.361 m², waarvan circa 695 m² kantooroppervlakte, te koop aan. Het pad beschikt verder over een trits laaddocks en eigen parkeerdek met vijftig parkeerplaatsen. Andres in Middelbroekweg 41C, achter groothandelscentrum Pyramide en gelegen binnen het zogeheten Floragebied.

bevindingen enquête Homedit.com

Britten kopen zich scheel aan kamerplanten

Tholen - De verkoop van kamerplanten is het afgelopen jaar explosief gestegen, óók in het VK. In sommige gevallen hebben de coronatoestanden zelfs tot heuse plant-koop-verslavingen geleid, die bovendien serieuze gaten kunnen slaan in het gemiddelde huishoudboekje. Homedit.com, een Britse lifestyle website, organiseerde een enquête onder 3.673 Engelse planteigenaren. Gecombineerd met data van eBay en een aantal plant webshops (waaronder Plnts.com, therareplantshop.co.uk en plantsforallseasons.co.uk) ontstond een wonderlijk en vanuit zeker perspectief zelfs wat zorgwekkend beeld.

Eerste Señoritas in bloei bij V&S en Spaloo Plant

Bij Kwekerij V&S uit Kwintsheul en Spaloo Plant uit ’s-Gravenzande staan de eerste Señoritas in bloei.

Demi Ammerlaan start verkoop Rootless-succulenten

Demi Ammerlaan uit Bleiswijk is met haar onderneming Aloe Demi gestart met de verkoop van onder meer succulenten zonder wortel, onder de naam Rootless. De kwekersdochter (25 jr.) heeft zich onlangs ingeschreven als lid van FloraHolland. Aloe Demi richt zich op het kweken en bewerken van speciale vetplanten en arrangementen.

Klimaatcel biedt uitkomst om piekperiode in varenplantenopkweek op te vangen

Tholen - VitroPlus heeft geïnvesteerd in een tweetal extra klimaatcellen van Dawsongroup. Daarmee heeft het bedrijf uit Burgh-Haamstede de opkweekcapacteit verhoogd om aan de alsmaar toenemende vraag naar varens te kunnen voldoen.

Decorum verwelkomt nieuw lid Bernhard Orchids

Vanaf woensdag 1 april is Bernhard Orchids lid van telersvereniging Decorum. Vanuit Luttelgeest, in de Noordoostpolder, leveren Bram en Simon Bernhard hun klanten een breed assortiment aan 1 en 2 tak orchideeën in 12 centimeter pot. Het assortiment van Bernhard Orchids is een mooie aanvulling in zowel volume als soorten op het totale assortiment van Decorum, waar Sion, Orchios en Duijn-Hove het huidige assortiment aan orchidee vullen.