Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar gaat al dat perkgoed heen?

Tholen - Tuinplanten worden goed verkocht. Vanuit de handel klinken positieve geluiden, de veiling meldt al weken op rij recordomzetten, een geweldige prijsvorming en praktisch geen doordraai. Maar de grote vraag is dan: hoe dan? Tuincentra zitten dicht, in de rest van de wereld is toch ook corona en wat het plaatselijke tuincentrum op de stoep zet, dat kan toch onmogelijk voor alle beperkingen compenseren?

We vroegen het een tweetal insiders, Henk Thielen en Nick Nieuwenhuysen, respectievelijk verkoopondersteuner voor een groep kwekers en specialist perkgoed bij Royal FloraHolland. Een volledig sluitende verklaring kunnen zelfs zij niet geven, maar een aantal factoren samengenomen geven een aardig beeld.

In de eerste plaats loopt de handel daadwerkelijk als een tierelier. “Als alles nu open gaat, dan wordt handel heel schaars”, weet Henk. “Nu is het violentijd en violen zijn schaars. Heel veel product wordt direct verkocht, op de vrije markt zijn ze bijna niet te krijgen en daarom zijn de planten op de klok erg duur. Ook is een groot deel van het product in de startblokken, de geraniums, stekplanten, balkonplanten etc., het perkgoed dat loskomt na de Pasen, al vastgelegd. Het is onvoorstelbaar druk en kennelijk weet de handel er dus goed mee om te gaan."

Tegelijkertijd is de dynamiek totaal anders dan vorig jaar om precies dezelfde tijd, weet Nick. “Alles en iedereen schoot toen in de paniek en de handel viel stil. Dat is nu niet het geval. De veiling stelde aanvoerreguleringen in, ook daar is nu geen sprake van. Maar wat het vooral is: niemand wil nu misgrijpen. Toen vorig jaar de boel vanaf april weer ging lopen kwam er een run op planten, ontstonden er tekorten en moesten klanten soms zelfs nee verkopen. Dat gaat ze niet nog een keer gebeuren.”

Sinds onze winterse week van nu alweer een maand geleden begon de handel voor het buitengoed al te lopen. Men wilde de winkel maar vast gevuld hebben. De Vrouwendag wakkerde de verkoop ook wat aan, Duitsland is nu praktisch in zijn geheel weer open, sinds een aantal weken geldt dat ook voor Oostenrijk en zelfs in Nederland blijven de klanten kopen.

Open eindje
Daar zit voor beide heren toch een vraagteken, want vanaf de stoep of partytent kan weliswaar wat omzet gegenereerd worden, met alle geldende maatregelen is een normale verkoop toch sterk gehavend. Wel zeker is dat deels de supermarkten profiteren van de sluiting van tuincentra en bouwmarkten, en ook dat online/via de webshop goede zaken gedaan worden.

Niet te vroeg juichen
Last but not least een paar belangrijke kanttekeningen. In de eerste plaats: het echte voorjaar moet nog beginnen. Pas in de loop van april, na de (dit jaar vroege) Pasen, moet de bulk van het buitengoed verkocht worden. Daarnaast moet het weer meezitten: los van de nu en morgen geldende maatregelen is het zonnetje traditioneel dé bepalende factor voor een geslaagd perkgoedseizoen. Afgelopen jaar hadden we een mooi voorjaar, voor dit jaar valt dat natuurlijk nog te bezien. En tot slot: de bevoorrading is dan goed verlopen en veel is (ultra) vroeg vastgelegd, uiteindelijk moet de consument het kopen. Heeft die diezelfde koopwoede als afgelopen jaar?

NB. In aantallen is afgelopen week beduidend minder verkocht op de klok t.o.v. dezelfde week vorig jaar: -6.6% voor het gehele assortiment en bijna 1/3 minder voor wat betreft de tuinplanten. De directe verkoop, over het gehele assortiment lag echter 11,5% hoger. Klik hier voor de jongste markupdate van RFH.