Kijkje in de Italiaanse kerststerrenkeuken van Lazzeri

"Verschillende klimaten en groeiomstandigheden kunnen tot verschillende resultaten leiden. Daarom is het belangrijk voor bloemenkwekers om te weten welke resultaten ze kunnen verwachten bij de teelt van kerststerren voor hun specifieke locatie", zegt Andrea Lazzeri, Global Product Manager bij Lazzeri.

Tijdens de Open Dagen, die op 19 en 20 november werden gehouden, toonde het Italiaanse bedrijf meer dan 40 Poinsettia-variëteiten uit het eigen veredelingsprogramma, waaronder enkele nieuwe introducties. Dezelfde variëteiten, gekweekt door acht van Lazzeri's klanten, werden ook aan de bezoekers gepresenteerd, om aldus de teeltresultaten in de verschillende regio's te kunnen vergelijken. FloralDaily was erbij en sloot aan op een rondleiding door het bedrijf.


Andrea Lazzeri bij een van de nieuwe Poinsettia-rassen: Maestro Red100% Made in Italy
"Wat ons bedrijf kenmerkt, is dat ons hele productieproces, van veredeling tot beworteling, volledig in Italië gebeurt. We doen alles zelf en zorgen zo voor de juiste kwaliteit en efficiëntie", legt Lazzeri uit. Het bedrijf heeft drie vestigingen in Italië. Het hoofdkantoor en de R&D-afdeling bevinden zich in Merano, vlak bij de grens met Oostenrijk, en de twee productielocaties van in totaal 10 hectare liggen beide in Sabaudia, een gemeente op ongeveer 50 km ten zuidoosten van Rome. In de eerste kas staan overwegend moederplanten, op de tweede locatie legt men zich volledig toe op de beworteling.


Adriano Gobetti, CEO van Lazzeri, neemt bezoekers mee op een rondleiding door de kassen


Superba New Glitter in de kas


Kerstster van het Alaska-ras

Om ervoor te zorgen dat het uitgangsmateriaal en de moederplanten zelf schoon en ziektevrij blijven, kan geen van de kassen worden betreden zonder eerst door een dubbele deur met een sterke ventilator te passeren. De zijkanten en daken van de kassen zijn bedekt met insectenwerende netten, en sommige hadden blauwe tape aan de binnenkant om de dreiging van trips te minimaliseren. "We willen het gebruik van chemicaliën zo veel mogelijk beperken en er tegelijkertijd voor zorgen dat onze moederplanten en stekken schoon zijn."

Op deze locatie vindt nog een belangrijke activiteit plaats: de selectie. Lazzeri doet jaarlijks een bloeitest, waarna volgens strikte criteria alleen de beste planten worden geselecteerd. Van kleurhelderheid tot bladgrootte, alles moet precies zijn zoals het hoort, anders wordt de plant aan de kant gezet. "Elk jaar vernieuwen we de hele voorraad uitgangsmateriaal zodat we de gewenste eigenschappen overhouden."

Op de tweede locatie staan de bewortelingskassen. Er zijn kassen in plastic en kassen uit glas. Het planten van de stekken gebeurt in de plastic kassen. Voor de bewortelingsfase worden ze dan later overgebracht naar de glazen kassen. "We zijn aan het investeren in ons productieproces door 2 nieuwe machines aan te schaffen die de teelt van vele variëteiten kunnen automatiseren en een hoge kwaliteitsstandaard kunnen garanderen. In december komt er ook een nieuwe verpakkingsmachine. Bovendien organiseren onze medewerkers zich zeer goed en zijn ze echt experts geworden, waardoor alles op rolletjes loopt."


Opkweek van Pelargonium


Friedhelm Krackhardt, productiemanager, geeft technische uitleg aan de bezoekers


Het ras Futura Brillant, verzendklaar in potten van 11 cm

Nieuwe rassen
"Na jarenlang testen introduceren we nu twee nieuwe rode kerststerren. Aangezien het grootste deel van de markt voor kerststerren rood gekleurd is, zijn we verheugd om onze variëteiten voor te stellen die zijn geïnspireerd op The Woman in Red", legt Lazzeri uit. "Kleur wordt een steeds belangrijker aspect bij kerststerren. Het moet intens en onderscheidend zijn." Maestro Red en Aida Red zijn het antwoord van het bedrijf op de vraag van de markt naar intens rood.Maestro Red heeft middelgrote tot grote schutbladen, grote cyathia en middelsterke tot sterke groei. Tot nu toe is de marktervaring dat het ras een optimale vertakking, sterke stelen en V-vormige groei heeft. Het is een homogene plant met een uniforme en ronde vorm.Het ras Aida Red heeft middelgrote tot grote schutbladen en een sterke groei. Kwekers hebben al aangegeven dat ze uit ervaring weten dat de plant sterke wortels heeft, makkelijk te kweken is en een goede shelflife heeft.


Poinsettia moederplanten


Andrea Lazzeri presenteert de 2 nieuwkomers voor 2022, Maestro en Aida in 17 cm potten


Morel en Schoneveld, twee van de belangrijkste veredelaars van Cyclamen, waren ook aanwezig om hun nieuwe rassen voor te stellen

"Weer een geslaagde editie"
Het Italiaanse Lazzeri Agricola is een bedrijf dat alles zelf doet, van veredeling tot het kweken van jonge planten en het verlenen van licenties. De belangrijkste markt is Italië, maar het bedrijf exporteert ook naar andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en Polen. "Ons hoofddoel is om kwekers topkwaliteit te bieden, daarom zijn we GlobalGAP gecertificeerd en hechten we veel belang aan het veredelingsproces. Dat is ook de reden waarom we altijd heel enthousiast zijn om onze rassen persoonlijk aan onze klanten te laten zien op deze jaarlijkse Open Dagen."

De Open Dagen waren dit jaar een groot succes. "Na de woelige en treurige coronajaren, is het mooi om te zien dat we in deze twee dagen zo’n 300 bezoekers hebben mogen verwelkomen in ons bedrijf. Het is voor ons niet alleen belangrijk om onze klanten persoonlijk te spreken, ze krijgen ook de teeltresultaten van onze rassen in verschillende regio's te zien. We hebben ook interessante presentaties gehad over biologische gewasbeschermingsmiddelen en trips. Het was weer een geslaagde editie waar we trots op mogen zijn."


Een drukke eerste dag


Bezoekers luisteren aandachtig naar de presentaties

Voor meer informatie:
Lazzeri Agricola
info@lazzeri-agricola.com 
www.lazzeri2.paccagnel.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven