Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
eerste resultaten pilot positief

"Doorzichtige zonnepanelen bieden kansen in energietransitie"

Tholen - In Someren en Lierop zijn Green Meteor, kweker Thwan van Gennip, de onderzoekers van de KU Leuven en Engie gestart met een pilot met zonnepanelen boven de aardbeien, frambozen en de opkweek van frambozen om te meten wat het effect van zonnepanelen is op de kwaliteit en opbrengst van de verschillende gewassen. Erik van Nieuwenhuijzen, Green Meteor, geeft een update. ”De eerste resultaten uit de proef dit jaar met onder meer frambozen- en aardbeienpluk zijn binnen. Voor wat betreft de kwaliteit en opbrengst ziet het er positief uit.”

Erik staat bij de blauwe bessen en wijst naar de biodiversiteit onder de panelen

Vorig jaar is Green Meteor begonnen met het opzetten van verschillende pilots in Nederland. Het begon met de pilot voor blauwe bessen vorig jaar. Dit jaar houden ze zich bezig met pilots voor de opkweek van frambozen, frambozenteelt en aardbeien.
Erik: ”De resultaten zijn voor wat betreft de kwaliteit en opbrengst zeer positief. Voor volgend jaar hebben ook pilots voor peren in de planning.”



Als onderstel en teeltsysteem wordt de basis gebruikt van de 'Mini Air', een overkappingssysteem. Alleen is de plasticfolie vervangen door licht doorlatende zonnepanelen.

De zonnepanelen zorgen voor bescherming van de gewassen tegen extreme weersomstandigheden, zoals hevige neerslag, vorst en te intensieve zonnestraling.

Juiste configuratie
Om de gewassen onder de panelen goed te laten groeien wordt er 'per teelt' gekeken naar de juiste configuratie van de panelen en het juiste teelt- en irrigatiesysteem. Denk aan klimaat onder de panelen, opstelling van de panelen, afstand tussen de rijen, de hoogte van het gewas, recirculeren van het drainwater en niet te vergeten de mogelijkheid voor regenwater opvang.

Voordelen van Agri PV
PV staat voor Photovoltaic oftewel zonnestroom. Agri PV is de meest voorkomende term voor zonnepanelen boven gewas.

Door Agri PV krijgt het telen van gewassen meerdere functies. Erik: "Zo kunnen we bijvoorbeeld bij de blauwe bes spreken van drie lagen, bestaande uit; het gewas, het opwekken van groene stroom en door het zaaien van bloemenmengsel in de paden wordt ook nog het insectenleven gestimuleerd. Daarbij wordt ook het regenwater opgevangen en gebruikt voor de irrigatie.”

Sinds 2018 is Green Meteor actief bezig met de ontwikkelingen van Agri PV. Green Meteor heeft de zienswijze vanuit de tuinbouw en is nauw verbonden met Meteor Systems, aldus Erik. "De kennis die in dit bedrijf samenkomt maakt dat er goede combinaties en oplossingen gevonden kunnen worden in het leveren van een geïntegreerd advies/ontwerp voor de diverse teeltsystemen dit in combinatie met eigen productie en plaatsing van de onderstellen van zonneparken."

De planning van Green Meteor is om volgend jaar een pilot voor peren en kersen te realiseren. Ook voor hard fruit zijn er mogelijkheden voor Agri PV. Erik: "Alles bij elkaar is Agri PV van alle kanten een win/win situatie voor zowel natuur en tuinder als de energietransitie.”

Voor meer info:
Erik van Nieuwenhuyzen
Green Meteor
+31 6 2882 9934
erik@greenmeteor.nl