Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Papier of plastic? Koen Pack legt uit

Koen Pack ontwikkelt ieder jaar nieuwe collecties in verpakkingen, decoraties en hardware. Daarbij is het thema duurzaamheid steeds belangrijker, en tegelijk komt de vraag welke verpakking nu het meest duurzaam is steeds vaker voorbij. In onderstaande geeft de toeleverancier een kijkje in de mogelijkheden.

Papier of plastic?
De laatste tijd vragen klanten steeds vaker om papieren verpakkingen. Met name met het FSC keurmerk, waarmee je weet dat het uit verantwoorde bossen komt en je direct bijdraagt aan de bescherming van onze bossen en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd. Papier is eenvoudig in te zamelen en te recyclen tot nieuw papier, waar dan weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Papier kan wel tot zeven keer gerecycled worden, en is dus circulair.

Aangezien papier minder sterk is dan plastic, is er voor een papieren tas wel meer materiaal nodig dan voor een plastic tas waar hetzelfde gewicht in gaat. Er moeten bomen voor gekapt worden en  de combinatie papier en water is niet optimaal bij het verpakken van bloemen en planten. Dus voor allebei is wel iets te zeggen.

Hoe duurzaam is papier ten opzicht van plastic?
Dat is een hele moeilijke vraag, omdat je ook rekening moet houden met de reststromen. In Europa hebben we een goed systeem voor het inzamelen en recyclen van oud papier en daarmee sluit je de keten. Op zakelijk gebied wordt papier en plastic vaak apart ingezameld en afgevoerd naar gespecialiseerde recycling bedrijven.

Wanneer is plastic beter?
Plastic is sterk en waterbestendig. Ideaal om bloemen en planten mee in te pakken of te verfraaien. Het geeft bescherming en maakt het af doordat je het gemakkelijk kunt bedrukken en personaliseren. Het nadeel is dat het gemaakt wordt van fossiele brandstoffen (virgin materialen), die niet hernieuwbaar zijn. Doordat je plastic kunt recyclen tot nieuwe hoogwaardige producten, kun je het ook wel als grondstof zien. Mocht het niet herbruikbaar zijn, maar wordt het als afval verbrand, dan is het in zekere zin ook circulair omdat het dan warmte oplevert voor vele huishoudens.

Op dit moment moeten we er na recycling rekening mee houden dat de prijs voor plastic granulaat duurder is dan virgin materiaal. Een voorbeeld van artikelen die van gerecycled materiaal gemaakt zijn, zijn de semi-transparante hoezen van rHDPE en rLDPE.

Kies je nu voor papier of plastic?
Je kunt je eigenlijk niet alleen focussen op papier versus plastic, want je moet naar het hele productsysteem kijken. Het weggooien van producten doordat de bescherming niet optimaal is, is uiteindelijk duurder dan het verpakkingsmateriaal zelf.

Plastic is zo slecht nog niet
Want zolang er geen betere keuze is dan het gebruiken van plastics moeten we zorgen dat het in de juiste afvalbak beland, zodat er in ieder geval iets mee gedaan kan worden. Voorlichting is hierbij de sleutel.

Door actief een rol te spelen in de circulaire economie, de consument helder te informeren over de duurzaamheid van de producten en het promoten van de toename van welzijn in steden en kantoren door meer groen, kan de sierteeltsector ook de komende jaren zijn positie behouden.

Als marketing medewerker bij een verpakkingsgroothandel vragen mensen wel eens aan mij: Kunnen jullie nou niet eens stoppen met die plastic hoezen? Hartstikke slecht voor het milieu!

En ja, plastic is slecht voor het milieu als het in de natuur belandt. Maar als het ons lukt om het plastic in te zamelen en weer opnieuw te gebruiken, dan denk ik dat plastic wel eens het duurzaamste verpakkingsmateriaal van dit moment zou kunnen zijn.

Hoe weet je of een verpakkingsmateriaal duurzaam is?
Als je wilt weten of een verpakkingsmateriaal duurzaam is moet je op 2 dingen letten: ten eerste hoeveel energie het kost om dit materiaal te maken (CO2 footprint) en ten tweede of we een verpakking weer makkelijk kunnen recyclen tot een nieuwe verpakking (circulariteit). En dan wordt een antwoord geven best lastig.

Want welke alternatieven hebben we voor plastic?
Met dezelfde toepassing is er naast papier eigenlijk geen goed alternatief voor handen. Het is goed om aan de voorkant te kijken naar het gebruikte materiaal. Plantaardige materialen zijn hernieuwbaar en daarom de betere keuze. De nieuwste ontwikkeling is een serie hoezen, die 100% gemaakt zijn van Bamboe.

Bamboe is een snel groeiende grassoort die uitermate geschikt is om papier van te maken. Het is composteerbaar, recyclebaar en heeft een duurzame look. In 6-8 maanden tijd bereikt een Bamboe halm zijn volledige hoogte en dikte, hiermee is het één van de snelst groeiende gewassen om papier mee te maken. Net als bomen zijn Bamboeplanten een hernieuwbare grondstof die CO2 opnemen. Bamboe groeit door zon en water, is biologisch afbreekbaar en kan dienen als bio-energie. De Bamboevezel is soepel en het papier gemaakt van Bamboe is daardoor glad. De verwachting is dat het aandeel van Bamboe in de papierfabricage zal toenemen, zeker in landen waar hout moeilijk te verkrijgen is.

“De milieu-impact van verpakkingen hangt nauw samen met het gebruikte materiaal, het doel waarvoor je het gebruikt, specifieke klanteisen en of je het goed kunt recyclen of hergebruiken. Daarnaast zijn voor de productie van verpakkingen grondstoffen en energie nodig. Ook het vervoer- en recyclen van verpakkingen kost energie. Dit alles belast het milieu. Bron: Milieu Centraal

Bij Koen Pack adviseren we om verpakkingen uit één materiaal te maken (mono-materiaal), omdat dat voor de consument het makkelijkst in de juiste afvalbak te gooien is. Bovendien kijken we hoe dun de folie mag zijn, want hoe minder materiaal je gebruikt hoe beter het uiteindelijk is.

De meest duurzame verpakking is geen verpakking!
We hebben niet altijd een keuze, want je wilt ook dat de bloemen en planten onder de beste conditie en onbeschadigd in de vaas op de vensterbank terecht komen.

Van alle markten thuis
Hier zijn wij al 25 jaar goed in, getuige het jubileum wat we dit jaar mogen vieren. De missie van Koen Pack is bloemen en planten, waar ook ter wereld mooier maken. En dat doen we vanuit vestigingen in Amstelveen, Amerika, Canada,  Colombia en Ecuador. Koen Pack is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende spelers op de markt van verpakkingen in de tuinbouw. 

Duurzaamheid vind je terug in de hele organisatie. In de eigen bedrijven met zonnepanelen en oplaadstations voor elektrische auto’s, maar ook sensor LED lampen om energie te besparen. Het plastic en papier afval wordt opgehaald om te recyclen en nieuwe producten mee te maken. Ook zoeken de inkopers naar materialen die minder belastend zijn voor het milieu, zoals o.a. Bamboepapier. Wij zijn al enige tijd FSC gecertificeerd en we verlangen van onze leveranciers dat ook zij zulke certificaten hebben. Zo dragen we actief bij aan een beter milieu.

Nieuw jubileum logo in 2021
Op 15 april 2021 bestaat Koen Pack 25 jaar, maar we kunnen het jubileum helaas door Covid-19 niet zo uitgebreid vieren zoals we dit het liefst gedaan hadden. Wel hebben we hiervoor speciaal logo ontwikkelt wat wij gedurende het hele jaar zullen gebruiken, want we willen dit uiteraard niet geheel ongemerkt voorbij laten gaan. We willen onze klanten, leveranciers, medewerkers en relaties heel hartelijk bedanken voor het vertrouwen en de fijne samenwerking deze afgelopen 25 jaar.

Kijk voor meer informatie op www.koenpack.com/duurzaamheid

Koen Pack BV
De Loetenweg 8
1187 WB  Amstelveen
info@koenpack.com 
www.koenpack.com

Publicatiedatum: