Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordaantal inzendingen en uitbreiding locaties voor Excellence Roses

De afgelopen jaren zijn steeds meer nieuwe rozen ingediend voor de keuringen van Excellence Roses. Dit plantseizoen zijn het er maar liefst 28. De rozen zijn afkomstig van tien veredelaars uit binnen- en buitenland. Dit jaar komen er twee locaties in België bij.

De nieuwe inzendingen zijn verdeeld over alle rozengroepen. De meeste ingezonden rozen betreffen heesterrozen (8), gevolgd door Floribunda’s (7) en Theehybriden (7). Daarna volgen kleinere aantallen klimrozen (2), bodembedekkers (2), miniatuurroos (1) en patioroos (1). Het aantal inzendingen varieert van 1 tot 5 per veredelaar.

Nieuwe locaties
Momenteel vinden de keuringen voor Excellence Roses plaats in De Rozenhof Lottum, rosarium Winschoten, rosarium Boskoop en het Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen (B). Dit jaar komen daar twee Belgische locaties bij: Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas en de rozentuin in het Vrijbroekpark in Mechelen. Hans van de Laak, vanuit de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen nauw bij de keuringen betrokken, is blij met de nieuwe locaties: “Met deze uitbreiding krijgen we nog meer keuringsresultaten per variëteit. De keuringen zijn onafhankelijk en alleen sterke en gezonde rozen komen in aanmerking voor het predicaat. Afgelopen jaar konden de keuringen gelukkig gewoon doorgaan, met keurmeesters op gepaste afstand van elkaar.”

Criteria
Om voor het predictaat Excellence Roses in aanmerking te komen, moeten de rozen zich gedurende een driejaarlijkse keuring bewijzen. Omdat drie jaar geleden geen nieuwe rozen zijn aangeplant, komen er dit jaar geen nieuwe rozen bij met het predicaat Excellence Roses. Wel is afgelopen jaar benut voor een herkeuring van de bestaande Excellence Roses. Keuringscommissies van de rosaria keuren de rozen op vier vaste momenten in het jaar en hanteren daarbij criteria op het gebied van onder meer groeikracht, gezondheid, bloeirijkheid en geur. Excellence Roses is een activiteit van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat. De KVBC coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten.

bron: Anthos

Publicatiedatum: