Erik Jansen, Signify, over vernieuwde versie van de Greenpower LED toplighting lineair

"De meest uniforme lichtverdeling in je kas"

Tholen - Het assortiment van Signify voor de belichting in de glastuinbouw is verder uitgebreid. De vernieuwde versie van de Greenpower LED toplighting lineair werd door Signify tijdens IPM in Essen gelanceerd. Erik Jansen, business development manager floriculture LED bij Signify, vertelt dat het hier inmiddels al gaat over generatie 1.3. “Kort gezegd komt het er op neer dat het grote voordeel van deze nieuwe lamp de grote hoeveelheid licht is. Bovendien is de lineaire toplighting de perfecte oplossing als je als tuinder zoekt naar de meest uniforme lichtverdeling in je kas. De maximale lichtoutput is verhoogd van 620 naar 1000 μmol/s. De lichtintensiteit van deze lamp is gelijkwaardig aan de 600 W SonT-lamp. Maar hij vraagt slechts max 300 t/m 325 W energie, afhankelijk van het spectrum. Dus deze lamp gebruikt ongeveer de helft van de stroom, terwijl de lichtoutput gelijk is. Een mooie combinatie: de lamp produceert opvallend meer licht en is een stuk energiezuiniger.” Enerzijds zullen de operationele kosten dalen door het lagere stroomverbruik. En anderzijds levert het meer licht op voor het gewas. Dat veel licht positief is, is duidelijk.

Bij potplanten en jonge planten kun je door middel van LED-licht besparen op remmiddelen. De planten worden compacter en krijgen een mooie opbouw. Als een plant te lang gerekt is, kan dit ook tijdens transport voor problemen zorgen, omdat de plant beschadigd wordt als het te dicht opeen in de volgende laag van de kar staat.

Erik Jansen: ”De kleur van de bloemen is ook intenser door het gebruik van LED-licht ten opzichte van Son-T. De bloemen zijn helderder van kleur. Verder gaan de beworteling en groei sneller: de plant is sneller in bloei.” Signify doet hier veel proeven in en de resultaten liegen er niet om. Het gebruik van LED-belichting biedt de teler veel voordelen.

Chemie
Hierboven werd al geschreven over de compactere plant. Door deze compactheid wordt de plant ook  weerbaarder. Weerbaarder, omdat de plant meer droge stof heeft en een beter wortelgestel. De plant heeft  minder last van schimmels als botrytis, meeldauw en schadelijke insecten.  

Het gebruik van LED-belichting is toegenomen. Erik: ”Bij Lisianthus is dat helemaal duidelijk. Daar werd sowieso al veel belicht. Daar hangt al vaak LED in de kas. 500 µmol/s/m2 is daar nu het hoogst en ik verwacht dat dat gangbaar gaat worden. Alles wijst daarop.”

Erik: ”De tuinbouw keek vroeger op van 100 μmol/m2/s. Nu wordt er niet meer opgekeken van 400 μmol/s/m2. 250-500 μmol/s/m2 is de huidige standaard bij Lisianthus. Zij weten dat de kwaliteit en de snelheid hoger is. En dat wordt uitbetaald. En inmiddels worden die lichtniveaus alleen maar hoger en hoger. Met hogedruk lampen bereik je de grens, omdat het te heet wordt. Dan kan het blad gaan verbranden aan de randen bij bijv. sla en jonge planten."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erik Jansen:
Signify
Erik Jansen
E: e.jansen@signify.com
M: +31 (0)6 11 516 780
www.philips.com/horti


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven