Hortiled Top120v19, Hortilux, genomineerd voor GreenTech Sustainability Award 2019

Hogere gewasopbrengst met minder armaturen

Hortilux is met haar nieuwe Hortiled Top 120v19 in de race voor de GreenTech Sustainability Award 2019. Een jury van internationale experts nomineerde Hortilux voor deze prijs. En niet zonder reden aldus de ontwikkelaars zelf: "Met een hoge lichtoutput en een laag energieverbruik is de Hortiled Top 120v19 het meest efficiënte groeilichtarmatuur in de markt."

Met het beperkte energieverbruik zorgt de nieuwe Hortiled Top 120v19 niet alleen voor een lagere energierekening, maar hoeft er op een locatie ook minder vermogen beschikbaar te zijn om tot een hogere gewasopbrengst te komen. Daarnaast heeft een teler minder armaturen nodig voor het realiseren van het benodigde lichtniveau. Op deze manier boekt hij duurzaamheidswinst, stelt Hortilux.

Nieuwe toepassingen
Het lage energieverbruik in combinatie met de lage stralingswarmte, waar LED-armaturen als de Hortiled Top 120v19 zich door kenmerken, creëert nieuwe groeilichttoepassingen. Er kan met een hogere intensiteit worden belicht, met minimale impact op het kasklimaat. En de lagere energiekosten maken het voor telers ook kostentechnisch aantrekkelijk om over te stappen naar LED-belichting of naar een hybride groeilichtsysteem (een combinatie van LED en HPS). Immers: de teler genereert een hogere opbrengst per vierkante meter tegen lagere kosten.

LED-belichting is ook geschikt voor teelten die minder warmtestraling nodig hebben. Vanuit de sierteelt en de zachtfruitsector is daarom steeds meer belangstelling voor de inzet van groeilicht, ziet Hortilux.

Andere teeltwijze
Telen onder LED-belichting is wezenlijk anders dan telen onder HPS-lampen. De energiebalans bij telen met LED-lampen is namelijk anders dan bij de teelt onder HPS-licht. HPS geeft relatief veel stralingswarmte af, terwijl LED vooral groeilicht produceert en nagenoeg geen stralingswarmte afgeeft. Het ontbreken van stralingswarmte kan, afhankelijk van de teelt, zowel positieve als negatieve effecten hebben op de productie.

Het LED-licht is gekoppeld aan de groeilichtsoftware Hortisense. Hiermee kan de teler belangrijke prestatie-indicatoren uit de teelstrategie monitoren, op basis waarvan hij de hoeveelheid groeilicht kan bijsturen. Ook kan de teler een beroep doen op de Growlight Performance Consultants van Hortilux, die helpen met het interpreteren van de groeilichtdata.  

Hortilux is te vinden op GreenTech is stand 8.433. 

Voor meer informatie:
Hortilux Schréder B.V.
info@hortilux.com
www.hortilux.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven