Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Officiële opening 6 juni

's Werelds eerste commerciële CO2-afvanginstallatie voor tuinbouwtoepassingen

Het in Nederland gevestigde bedrijf Frames kondigt het eerste klimaatneutrale systeem aan voor het verwarmen van kassen en levering van CO2 ten behoeve van de grootschalige glastuinbouw. Zoals succesvol zou zijn aangetoond door DES B.V., een coöperatie van telers waaronder VOF Prominent Grevelingen, DT van Noord tomaten en Van Duijn aubergines, zal het biomassasysteem de telers een besparing van 6,5 miljoen m3 aardgas en 12 miljoen kilo CO2-uitstoot per jaar opleveren.

Het Frames biomassasysteem maakt gebruik van geavanceerde CO2-opvang en reinigingstechnologie om hoogwaardige CO2 te produceren dat wordt gebruikt om de plantengroei te bevorderen. Koolstofdioxide (CO2) verrijking wordt veelvuldig toegepast in kassen om een maximale fotosynthese van de gewassen te bereiken. Tot op heden vertrouwden kastelers op het gebruik van een combinatie van fossiele brandstof (aardgas) en luchtverwarming en vloeibare CO2.

Nu de Nederlandse overheid echter heeft toegezegd de CO2-uitstoot voor 2030 met 49% van de uitstoot ten opzichte van 1990 te reduceren, moet de tuinbouwsector op zoek gaan naar milieuvriendelijkere alternatieven. Eerdere pogingen om CO2 uit biomassa te gebruiken werden belemmerd door de grote hoeveelheid vervuilende stoffen in de rookgassen.

Combinatie van technieken
De warmte en groene CO2 die de installatie levert wordt door de omliggende tuinbouwbedrijven gebruikt in het productieproces. “Uniek aan het project is het afvangen van de groene CO2 uit de rookgassen, die ontstaan bij de verbranding van biomassa. De CO2 wordt gebruikt om de plantengroei te bevorderen in de teelt.”, aldus Pleun van Duijn, een van de initiatiefnemers van DES B.V. In Europa is deze combinatie van technieken nog niet eerder op deze schaal toegepast, dit maakt het project uniek. De samenwerking tussen de drie tuinbouwbedrijven zorgt voor schaalvoordeel waardoor het een interessante oplossing is geworden.

Duurzaamheid en besparingen
Door warmte uit biomassa in te zetten wordt meer dan 6,5 miljoen m3 aardgas bespaard per jaar. Daarnaast zorgt het gebruik van biomassa als brandstof voor een vermindering van 12 miljoen kilogram fossiele CO2 uitstoot per jaar. “Wij willen onze teelt verduurzamen”, aldus van Duijn. “Daarom kiezen we nu voor een innovatieve en duurzame vervanging van een groot deel van de CO2 en fossiele warmte in het productieproces.”

CO2 afvangen met Galloxol-technologie
Gesitueerd op het terrein van de campus van de Universiteit van Twente in Enschede, zijn de ervaringen van Frames met CO2 al een aantal jaar bezig. Het bedrijf ontwikkelde eerst CO2- afvanginstallaties voor de olie- en gasindustrie door de toepassing van de in Nederland ontwikkelde Galloxol-technologie ten behoeve van een proces op industriële schaal. Vijf jaar geleden heeft Frames de Galloxol-technologie toepasbaar gemaakt voor de biogasmarkt.

“Onze doorbraak met de opvang van CO2 in kassen kwam toen we ons realiseerden dat warmteproductie en CO2-uitstoot deel uitmaken van een en hetzelfde systeem, dus waarom zou je beide zaken niet tegelijk aanpakken”, aldus Nick ten Asbroek, Product Specialist bij Frames. “We namen contact op met Vyncke, producent van verwarmingsinstallaties op biomassa en hebben samen met hen het complete systeem ontwikkeld.”

“Voor zover wij weten is dit de eerste demo die ontwikkeld is om CO2 te leveren van kaskwaliteit die alle benodigde stappen van het proces omvat: automatisering, warmte integratie en CO2-opslag. De omvang van de demo is ook veel groter dan die van eerdere pilots die uitsluitend gericht waren op de opvang van CO2 en daardoor geen commercieel haalbare oplossing boden.”

Voor meer informatie:
Frames
www.frames-group.com 

Publicatiedatum: