Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Per Christensen, Gartneriet Tingdal:

Deense kweker breidt uit met peperomia’s uit eigen veredeling

De afgelopen drie jaar had de Deense plantenkweker Gartneriet Tingdal moeite om aan de hoge vraag te voldoen. Besloten werd dan ook om het productieareaal uit te breiden door een andere kas bij te huren. Dit jaar zullen ze naast het extra productievolume door toevoeging van nieuwe rassen ook een groter assortiment kunnen bieden. Tot de nieuwe variëteiten horen ook de eerste peperomia’s uit eigen veredeling.


Per Christensen tijdens de IPM Essen 2018.

Productie-uitbreiding 
Tingdal kweekt al sinds 2002 planten in een kas van 2,2 ha in Odense en besloot vorig jaar uit te breiden naar 3,5 ha. "In de afgelopen drie jaar is de vraag naar groene planten sterk gestegen en konden we niet meer aan de vraag voldoen," zegt bedrijfseigenaar Per Christensen. “Toen we dus hoorden dat er in de buurt een kas te huur stond, besloten we hier direct gebruik van te maken. Het is geen nieuwe kas, maar het heeft een modern intern transportsysteem die de huur voor ons interessant maakt omdat de arbeidskosten in Denemarken hoog zijn." Ze kweken sinds de vorige lente perkplanten in deze 'nieuwe' kas.


Nieuwe Peperomia Menduza.

Assortimentsuitbreiding
Peperomia’s zijn vanaf het begin het belangrijkste product geweest van Gartneriet Tingdal. In de loop der jaren begonnen ze in kleine hoeveelheden andere producten aan het assortiment toe te voegen, waaronder Monstera, Pilea, Philodendron, Alocasia, Ficus, Chocolade Cosmos, petunia’s en andere perkplanten. Deze passen allemaal in de concepten van Gartneriet Tingdal 'Green Interior' en 'Premium Collection'. Nieuwste aanwinsten hierbij zijn varens (die Christensen sinds 2016 kweekt), Alocasia (2017) en Ficus (2018).


Nieuwe Peperomia Brasila.
 

Zelf veredelde peperomia’s
Ze staan op het punt de markt op te gaan met hun nieuwste noviteit: Hun eerste zelf veredelde peperomia's. "Ongeveer 5 jaar geleden kregen we het idee en de wens om nieuwe peperomia-variëteiten te vinden en we zijn daarom begonnen onze eigen peperomia’s vanuit zaad te kruisen." Het was een hele uitdaging, maar na 3 jaar veredelen konden ze hun eerste variëteiten gaan testen. Dit deden ze voor twee jaar. Hieruit werden de twee meest succesvolle variëteiten gekozen; Menduza en Brasila. Bijzonder aan deze variëteiten is de bladkleur. "Brasila heeft zeer donkere, bijna zwarte bladeren die aan de onderkant rood zijn en Menduza heeft zilveren bladeren met groene aderen en is ook rood aan de onderkant." Deze twee nieuwe rassen zullen klaar zijn om in april op de markt te brengen.

Voor meer informatie
Gartneriet Tingdal
Per Christensen
Email: per@tingdal.dk
www.tingdal.dk



Publicatiedatum: