"Hebben jullie nog nieuwe, bijzondere soorten?" Het is een vraag die ze bij Morel Diffusion vaak horen. Volgens Johan Huisman, die de Franse veredelaar in Nederland vertegenwoordigt, zoeken kwekers steeds vaker naar niche producten die zij aan het assortiment kunnen toevoegen en waarmee zij zich kunnen onderscheiden. Ook op de trials, die afgelopen woensdag voor het publiek open gesteld werden, is de belangstelling groot. "En niet alleen kwekers, maar ook vanuit de handel hebben we veel aanloop."


Het team van Morel Diffusion.

Voor ieder wat wils
Het reguliere assortiment vormt, samen met meer experimentele varieteiten, een prachtige kleurenzee op de nieuwe trial locatie bij Preesman Potplanten in 's-Gravendeel. Bezoek komt er naar eigen zeggen uit alle hoeken van de wereld: "Ieder land heeft zo zijn voorkeuren en daarom is dit moment voor ons zo belangrijk. Hier kunnen we laten zien wat we in huis hebben en waar we mee bezig zijn. We proberen voor ieder wat te hebben, voor ieder een 'oplossing' in huis te hebben, een plant om zich mee in de markt te kunnen onderscheiden", aldus Huisman.


De Smartiz Fantasia. De randen van de bloemblaadjes in de Fantasia lijn zijn wit. Volgens Huisman is de Fantasia de plant die Morel in 2005 definitief op kaart zette.


Natuurlijk ontbreekt ook de Victoria niet, een vaste waarde in het Morel assortiment: de witte bloemen met scherpe, gekartelde, fuchsia-kleurige randen in de vorm van een kroontje. Dit jaar zijn er drie nieuwe variëteiten aan de Victoria lijn toegevoegd: Halios Victoria 50 Rose, Latinia Victoria 50 Rose en Metis Victoria DecoMix evolution, die hier op de voorgrond zichtbaar is. 

Steeds verder verbeteren
Het complete assortiment van heel klein tot heel groot staat op de bühne, verdeeld over zes series: Smartiz (de kleinste), Metis, Tianis, Premium, Latinia en Halios (de grootste). Elke serie heeft onderscheidende kenmerken en kleuren. Daarnaast staan ook soorten van de concurrent uitgestald, opdat een eerlijke vergelijking mogelijk wordt. "En dan, op basis van de feedback van kwekers en de handel, besluiten we waar we verder op moeten inzetten en welke soorten we beter links kunnen laten liggen."


De Halios en Halios HD series.

Halios HD
Een van de nieuwe lijnen is de Halios HD. HD staat voor High Density, een plant die, zoals de naam aangeeft, een compacte bloei kent. Volgens Huisman biedt deze serie uitkomst voor die kwekers, die aan een specifieke potmaat gebonden zijn. "Door met de HD te beginnen en later om te schakelen naar de gewone Halios, kunnen zij het seizoen met dezelfde kleuren verlengen."


Het team van Morel loopt met geïnteresseerden door de proef.

Meer specials
Hoewel het reguliere assortiment de bulk vormt, nemen de zogenaamde specials elk jaar meer ruimte in. "Kwekers telen nog maar zelden een variëteit, maar voegen daarentegen steeds meer specials aan het assortiment toe."

Hieronder een impressie:
 

Metis Origami Silverleaf Decora. Deze cyclaam heeft een wel heel bijzonder bloempje met zilveren bladeren. De variëteit is ook geschikt voor in de tuin.


Morel heeft de Origami ook met groene bladeren.


Metis Lilibelle Magenta, een combi tussen de Fantasia (met witte randen) en de Victoria (het kroontje).


Nog een specialty: de Tianis Funflame. Bijzonder hierbij is de de kleuren tijdens de bloei veranderen. Naarmate de temperatuur hoger wordt, wordt de kleur donkerder. "We hebben inmiddels een klant in Nederland, die ermee aan de slag gegaan is en die ze naar eigen zeggen ook erg goed kwijt kan in de markt."


Abanico Magenta is reeds een vaste waarde in de catalogus en is volgens Huisman over de afgelopen jaren steeds populairder geworden.


Pipoca Mix. Een unieke eigenschap van deze variëteit is dat enkele van de bloemknoppen een zuur geel/groene kleur behouden, dat gedurende de bloei geleidelijk aan zachter wordt. Ook kent de plant een lange bloeitijd en kunnen de steeltjes ook als snijbloem dienen.


Halios Curly Litchi Rose heeft gekartelde bloemblaadjes in twee kleuren: fel roze in het hart en licht roze aan de randen. Deze variëteit hoopt Morel in seizoen 2018-19 op de markt te zetten.

Trials
De trials zijn vandaag en volgende week (van 7 t/m 10 november) nog te bezoeken. Ook kan men een select deel van het assortiment bewonderen op de Trade Fair, stand 2.16. Speciaal voor geïnteresseerden wordt een shuttle service tussen Preesman en de beurs aangeboden (gelieve dit vooraf wel even aan te geven). Daarna, van 7 t/m 18 november, is een nog uitgebreidere trials te bewonderen in de thuishaven in Frejus, Frankrijk. Klik hier om te registreren voor de trials op www.cyclamen.com.

Voor meer informatie:
S.A.S. MOREL Diffusion
2565, Rue de Montourey
83600 Fréjus
France
Email: morel.diffusion@cyclamen.com
T: +33 (0)4 94 19 73 04
F: +33 (0)4 94 19 73 19
www.cyclamen.com