Onderstaande tekst is op basis van de door de inzender verstrekte gegevens geschreven. Plantarium is niet aansprakelijk voor eventuele fouten en/of onvolledigheden die in deze beschrijvingen staan.

Foto’s van de nieuwigheden kunt u downloaden van de website van Plantarium. U heeft hiervoor een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze kunt u opvragen bij Sandra van Tol via sandra@bizzcommunications.nl.

Agastache 'TNAGAPDB' (Poquito Dark Blue)
Agastache 'TNAGAPDB' (Poquito Dark Blue) heeft de hele zomer grote, donkerblauwe bloemen in dichte aren en donkergroen blad. De groeiwijze is rechtopgaand en de plant wordt zo’n 30 cm hoog. Prima geschikt voor de teelt in 2-3 liter containers. In ongeveer 10 weken is de plant gereed. Terranova Nurseries Inc uit Canby (USA) heeft de plant gewonnen. Vitroflora uit Dobrcz (Polen) brengt hem in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Alternanthera brasiliana 'Little Maroon'
Alternanthera brasiliana 'Little Maroon' is een bodembedekkende heester die heel het jaar rond zijn prachtige paars gekleurde blad behoudt. Hij houdt van zon, doet het op zijn best in de lente en zomer en wordt paarser naarmate hij meer zon krijgt. In de zomer geeft hij ook nog witte bloemetjes. Oorspronkelijk afkomstig uit warme streken kan deze plant wel een paar graadjes vorst verdragen, maar het is beter om hem vorstvrij te overwinteren. Ook geschikt voor in pot. OZbreed uit Richmond (Australië) heeft de plant gewonnen. Kwekerij Roel de Jong uit Boskoop heeft de plant ingezonden en brengt de plant ook in de handel.

Anemone hupehensis 'Tiki Sensation'
Anemone hupehensis 'Tiki Sensation' bloeit van begin augustus tot de eerste vorst. De dubbele zalmroze bloemen verkleuren naar helder wit. Bij dalende temperaturen kleuren de bloemen terug naar roze. De plant wordt zo’n 60 – 80 cm hoog en 30-40 cm breed. Gebr. Th. & W. Alkemade BV uit Lisse is de inzender en brengt de plant tevens in de handel. ‘Tiki Sensation’ is gewonnen door Staudegaarden uit Ringe (Denemarken). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Buddleja 'Little Nugget' (POQUITO)
Buddleja 'Little Nugget' (POQUITO) is een mooie nieuwe Buddleja hybride met goudgroen blad en diep magenta-paarse bloemen. Bloeit de hele zomer door. De plant is compact en uitstekend geschikt voor kleine tuinen, terras en patio. Hans A. Hansen uit Zeeland, Michigan (USA) is de winner. Cultivaris GmbH uit Heidesheim/Rheinhessen (Duitsland) brengt de plant in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Buddleja 'Miss Pearl'
Buddleja 'Miss Pearl' is een compacte, goed vertakte Buddleja met helderwitte bloemen. De bloemen worden in tegenstelling tot B. davidii rassen niet hoger dan 125-150 cm. ‘Miss Pearl’ is een toevoeging aan Miss-serie, 'Miss Ruby' en 'Miss Violet'. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Valkplant uit Boskoop heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring.

Calycanthus raulstonii 'Aphrodite'
Calycanthus raulstonii 'Aphrodite' is een zeer winterharde plant met prachtige glanzende bladeren en grote magentarode magnoliaachtige bloemen. 'Aphrodite' bloeit de hele zomer met heerlijk geurende bloemen en wordt ongeveer 200 cm hoog. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Valkplant uit Boskoop is de inzender voor de noviteitenkeuring.

Clematis 'Zo08159' (Myosotis)
Clematis 'Zo08159' (Myosotis) (Patens Groep) is als potplant zeer rijkbloeiend. Hoofdbloeitijd is mei en juni, in de zomer een 2e bloei. Een winterharde klimplant met stengels tot 2 m lang maar veel korter indien pot gekweekt. Het blad is drietallig en donker groen van kleur. Bloemen 8-12 cm doorsnede, rechtopstaand en uitgespreid. De voorjaarsbloemen hebben 8 bloemblaadjes, de zomerbloemen hebben 6 bloemblaadjes. De bloemblaadjes zijn bij het open gaan van de bloei opvallend gekruld. De kleur is blauw-violet met een mooi contrast van de donker rode stuifmeeldraden. Na de voorjaarsbloei licht snoeien. Zone 6. J. van Zoest B.V uit Boskoop is de veredelaar van Clematis Myosotis, brengt hem in de handel en is tevens de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Clematis 'Zo09113' (Pernille)
Clematis 'Zo09113' (Pernille) (Viticella Groep) bloeit met prachtige purperen tinten met wit in 1 bloem. De bloeitijd is van juni tot in september op jonge scheuten. Een winterharde klimplant met stengels tot 2-3 m hoog. Blad geveerd en normaal groen van kleur. Bloem iets rechtopstaand of iets geknikt, 6-9 cm doorsnede, uitgespreid, wit met purperen rand en nerven. In maart snoeien op 25 cm boven de grond. Zone 6. J. van Zoest B.V uit Boskoop is de veredelaar van Clematis Pernille, brengt hem in de handel en is tevens de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Clematis 'Zo12220' (Isabella)
Clematis 'Zo12220' (Isabella) (Patens Groep) is als potplant zeer rijkbloeiend. Hoofdbloeitijd is mei en juni, in de zomer een 2e bloei. Clematis Isabella is een winterharde klimplant met stengels tot 2 m lang maar korter indien in pot gekweekt. Het blad is drietallig en normaal groen van kleur. Bloemen zijn 8-12 cm in doorsnede, rechtopstaand en uitgespreid. De voorjaarsbloemen hebben 6-8 bloemblaadjes, de zomerbloemen 6 bloemblaadjes. De kleur is roze in verschillende tinten in 1 bloem en een mooi contrast met de donker rode meeldraden. Na de voorjaarsbloei licht snoeien. Zone 6. J. van Zoest B.V uit Boskoop is de veredelaar van Clematis Isabella, brengt hem in de handel en is tevens de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Cornus kousa 'Rutpink' (Scarlet Fire)
Cornus kousa 'Rutpink' (Scarlet Fire) heeft donkerroze tot rode bloemen. De kleur van de bloem wordt in direct zonlicht nauwelijks lichter. De glimmende donkergroen tot bronskleurige bladeren zijn erg opvallend. Scarlet Fire is een doorbraak in Cornus kousa. Het is de eerste rood bloeiende Cornus selectie van Dr. Thomas Molnar van Rutgers University uit New Brunswick (USA). Scarlet Fire houdt van een zonnige tot half schaduwrijke standplaats. Bloeit vanaf begin juni en de bloemen zijn 8 à 10 cm. groot. Bloeit zeer lang, tot 4 weken. Kan 3 tot 4 meter hoog worden. Scarlet Fire is goed winterhard en niet gevoelig voor ziektes. A. Steffen Baumschulen GmbH uit Rellingen (Duitsland) brengt de plant in de handel. Joh. Stolwijk & Zn. uit Boskoop doet de Nederlandse verkoop en heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring. Scarlet Fire is kwekersrechtelijk beschermd.

Cortaderia selloana 'GREGOB' (Green Goblin)
Cortaderia selloana 'GREGOB' (Green Goblin) is een mooie compacte pampasgras selectie met stevige groene bladeren en zeer korte, dikke pluimen. Rijkbloeiend met meerdere pluimen in het eerste seizoen. Ideaal voor kleinere tuinen of in een container. De plant is gewonnen door Michael Merz uit Offenbach am Main (Duitsland). Cultivaris GmbH uit Heidesheim/Rheinhessen (Duitsland) brengt de plant in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Cotinus coggygria 'MINCOJAU3' (Golden Lady)
Cotinus coggygria 'MINCOJAU3' (Golden Lady) is een echte verbetering van het huidige aanbod in goudgele variëteiten. De plant heeft in het voorjaar helder oranje jonge scheuten die langzaam verkleuren naar goudgeel. Het blad verkleurt naar geelgroen in de zomer en heeft geen last van de zon. De herfstkleur is oranje. De plant is compact en goed vertakkend en makkelijk te kweken in container. SAPHO uit Le Menitre (Frankrijk) brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring. Pepinieres Minier uit Beaufort en Vallee (Frankrijk) heeft de plant gewonnen. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Dahlia 'E255' (Heroïne)
Dahlia 'E255' (Heroïne) is een dwerg Dahlia die opvalt door haar grote (12 cm in diameter), enkelvoudige bloemen. De bloemblaadjes zijn helder roze en naar het hart toe rood en contrasteert mooi met het zongele hart van meeldraden. De stengels zijn bruin-zwart van kleur. Heroïne is vroegbloeiend en bloeit de hele zomer door. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Deze Dahlia is gewonnen door Ernest Turc uit Angers (Frankrijk) en wordt in de handel gebracht door SAPHO uit La Ménitré uit Frankrijk die tevens de inzender is.

Echinacea 'Balsomador' (Sombrero™ Adobe Orange)
De Echinacea Adobe Orange is met haar heldere oranje kleur een opvallende verschijning in de volledig nieuwe Sombrero™ serie. Deze Sombrero™ serie uit weefselkweek is een compacte en goed vertakkende Echinacea purpurea. De sterke planten geven een mooie presentatie in 2-3 liter potten en zijn gemaakt voor eerstejaars bloeiprogramma’s. De plant is gewonnen door Darwin Perennials uit West Chicago, Illinois (USA). Florensis uit Hendrik-Ido-Ambacht brengt de plant in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijk beschermd.

Echinacea purpurea x Rudbeckia hirta 'ET RDB 410' (Summerina Butterscotch Biscuit) en Echinacea purpurea x Rudbeckia hirta 'ET RDB 402' (Summerina Pumpernickel)
CNB New Plants uit Lisse zendt twee Echinacea hybrides uit de Summerina serie in voor de noviteitenkeuring. De hybrides zijn het resultaat van kruisingen tussen Rudbeckia en Echinacea en zijn compact en rijkbloeiend. De bloemen blijven langer mooi, de bloeiperiode is van de vroege zomer tot aan de diepe herfst en de bloemen zijn extra groot. Eternal Plant Boijl BV uit Boijl is de winner. CNB New Plants brengt de plant in de handel. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Summerina Butterscotch Biscuit heeft grote geel-bruine bloemen.
Summerina Pumpernickel heeft donkere bloemen en is een echte blikvanger in de tuin of terras en geschikt voor de grote pot (3L-5L).

Gaura lindheimeri 'Lillipop Supreme'
Gaura lindheimeri 'Lillipop Supreme' is een prachtige nieuwe Gaura selectie met donkerrood gebladerte en een zeer compacte en bossige groeiwijze. De hele zomer lang is de plant bedekt met grote, diep-roze bloemen op korte, stevige stengels. Cultivaris GmbH uit Heidesheim/Rheinhessen (Duitsland) brengt de plant in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring. Edward Bunker uit Redland Bay, Queensland (Australië) heeft de plant gewonnen.

Geranium 'Boo' (BloomTime)
Geranium 'Boo' (BloomTime) is een nieuwe Geranium hybride met een spreidende groeiwijze en briljante mauve-roze bloemen van mei tot oktober. Elke bloem heeft een opvallende witte oog-zone. Geweldig als een bodembedekker, in gemengde containers of manden. De plant is gewonnen door Michael Merz uit Offenbach am Main (Duitsland). Cultivaris GmbH uit Heidesheim/Rheinhessen (Duitsland) brengt de plant in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Gerbera 'Garswlove' (Garvinea Sweet Love)
Garvinea is de eerste echte tuingerbera. Garvinea Sweet Love® heeft een intens rode kleur en bloeit van het vroege voorjaar tot aan de eerste vorst. De plant trekt vlinders en bijen aan en is resistent tegen ziekten en plagen. Door zijn robuustheid is deze plant geschikt voor alle weersomstandigheden. In de winter kan de plant buiten blijven, alleen als de temperaturen onder nul gaan, moet de plant afgedekt worden met stro, om in het voorjaar weer mooier en groter terug te komen. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. De veredelaar is Florist Holland B.V. uit De Kwakel, die plant tevens in de handel brengt en heeft ingezonden voor de noviteitenkeuring.

Heuchera 'Black Pearl'
Heuchera 'Black Pearl' heeft een volle opbouw is snel groeiend en heeft glanzend, gitzwart blad. Zelfs in de volle zon is het blad glanzend zwart en zal zijn diep intense zwarte kleur niet verliezen. Heuchera 'Black Pearl' groeit in de kleine potten en containers maar is ook een sterke tuinplant die jaren plezier geeft. In de zomer geeft 'Black Pearl' lichte witroze bloemen. Heuchera 'Black Pearl' is zeer winterhard, bladhoudend en makkelijk te onderhouden. De plant is gewonnen door Walters Gardens Inc. uit Zeeland (USA). De inzender is Gootjes AllPlant BV uit Heerhugowaard die de plant samen met FN Kempen bv uit Mijdrecht in de handel brengt. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Hibiscus 'B1pink' (Eternal Flower Pink)
Hibiscus 'B1pink' (Eternal Flower Pink) heeft van allebei de ouders (H. syriacus en H. moscheutos) de beste eigenschappen: het grote blad en de bladvorm van H. moscheutos en de zeer grote bloemen en de winterhardheid van H. syriacus. Eternal Flower Pink bloeit van juli tot september met zeer grote, roze bloemen met een paars-roze hart. Deze Hibiscus wordt tot 4 m hoog en 2 m breed en is zeer geschikt als tuinplant, in de border, als solitair of voor laanbeplanting. Zet Eternal Flower Pink in de volle zon in een humusrijke, goed waterdoorlatende grond. Van Aart Boomkwekerijen uit Oudenbosch brengt de plant in de handel en is tevens de inzender en de winner. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Hibiscus 'WALHIROSMO' (Hibiskiss Rose Moon)
Hibiscus 'WALHIROSMO' (Hibiskiss Rose Moon) is een nieuwe Hibiscus cultivar met zeer grote bloemen en een robuuste opgaande groeiwijze. Het blad is donkergroen. De grote roze steriele bloemen zijn bijna plat en hebben een contrasterend rood hart en een diameter van 17 tot 19 cm. Hibiskiss Rose Moon kan goed tegen de vorst (tot -10°C). Walberton Nursery LLP uit West Sussex (UK) heeft de plant gewonnen. De Jong Plant B.V. uit Boskoop en Heinje Baumschulen uit Jeddeloh (Duitsland) brengen Hibiskiss Rose Moon in de handel en hebben hem ook ingezonden voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Hydrangea arborescens 'NCHA2' (Pink Annabelle)
Hydrangea arborescens 'NCHA2' is een verbeterde variëteit van Pink Annabelle. Deze vernieuwde Pink Annabelle combineert de sterke takken van de alom bekende Strong Annabelle met de grote diep roze bloemen van de bestaande Pink Annabelle. De verbeterde Pink Annabelle bloeit de gehele zomer door. Valkplant BV uit Boskoop is de inzender en de agent. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Hydrangea arborescens 'SMNHALR' (Lime Rickey)
Hydrangea arborescens 'SMNHALR' (Lime Rickey) heeft mooie limoengroene bloemen en stevige takken. Met zijn contrasterende diep groene blad en zijn bloei van onder tot boven is Lime Rickey een prachtige struik voor in de tuin. Valkplant uit Boskoop is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Hydrangea macrophylla 'COUMONT' (So Long Rosy)
Hydrangea macrophylla 'COUMONT' (So Long Rosy) is een nieuwe cultivar in de So Long serie van nieuwe herbloeiende hydrangeas voor koude klimaten. So Long Rosy is een hybride van serrata en macrophylla die de kwaliteiten van deze twee combineert. De bloeivorm is halfbolvormig, zachtroze van kleur, later verkleurend naar groen. De bloei is rijk op jong, eenjarig hout waardoor een snelle productie gewaarborgd is. Het blad is groot en de groei compact en goed vertakkend. De plant is goed winterhard. SAPHO uit Le Menitre (Frankrijk) brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring. Jacques Couturieux is de winner van de plant. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Hydrangea macrophylla 'HBA215909' (Ice Girl)
Hydrangea macrophylla 'HBA215909' (Ice Girl) is een rijkbloeiende hortensia met grote, sterke, ronde witte bolbloemen en mooi contrasterend blad. De plantopbouw is compact en goed vertakt, hierdoor is de plant zowel geschikt als kamerplant maar zeker ook voor tuin, terras en patio. Ice Girl heeft een uitstekende houdbaarheid. De plant wordt in de handel gebracht door André van Zoest uit Reeuwijk. Hydrangea Breeders Association is de winner en inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Hydrangea macrophylla 'HBA215910' (Green Lips)
Hydrangea macrophylla 'HBA215910' (Green Lips) is een opvallende tweekleurige bolhortensia. Deze hortensia met sterke bloemen en prima plantopbouw is zowel geschikt als kamerplant maar zeker ook voor tuin, terras en patio. Green Lips heeft een uitstekende houdbaarheid, kleurt mooi door en is tot in het najaar een blikvanger in de tuin. Green Lips is ook goed te blauwen en vormt dan trendy lila met paarsgroene bloemen. Green Lips wordt in de handel gebracht door De Jong Plant uit Boskoop die de plant ook heeft ingezonden voor de noviteitenkeuring. Hydrangea Breeders Association B.V. uit De Kwakel heeft de plant gewonnen. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Hydrangea macrophylla 'Jong 01' (Lady Mata Hari)
Hydrangea macrophylla 'Jong 01' (Lady Mata Hari) onderscheidt zich door de stevige bloemen die verschillende kleuren geven wanneer ze bloeien. Daarnaast bloeit het soort lang en zijn de dikke takken ook geschikt voor de snij. De bloemkleur varieert van crèmewit, naar groen naar paars. De Jong Plant B.V. uit Boskoop heeft de plant gewonnen, brengt hem in de handel en heeft hem ingezonden voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Hydrangea paniculata 'SMHPFL' (Fire Light)
Hydrangea paniculata 'SMHPFL' (Fire Light) is een zeer rijkbloeiende Hydrangea paniculata met zeer stevige takken en grote bloemen. Deze prachtige grote bloemen verkleuren van wit naar roze naar rood gedurende zomer. Deze verschillende kleuren tijdens de bloei zijn een spectaculair contrast met elkaar. Fire Light is zeer winterhard en wordt ongeveer 175 cm hoog en 125 cm breed. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Valkplant uit Boskoop heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring.

Hydrangea paniculata 'SMHPLQF' (Little Quick Fire)
Hydrangea paniculata 'SMHPLQF' (Little Quick Fire) is het kleine zusje van de alom bekende Early Sensation. Een laagblijvende paniculata, 100 cm breed en 125 cm hoog, die rijk en vroeg in de zomer bloeit. De bloemen verkleuren gedurende de zomer van wit naar roze. Een prachtige kleine struik waar de consument de gehele zomer en in de herfst plezier van heeft. Valkplant uit Boskoop is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Lagerstroemia indica '18LI' (BLACK SOLITAIRE)
Lagerstroemia indica '18LI' (BLACK SOLITAIRE) wordt ingezonden en in de handel gebracht door DHMI uit Malause (Frankrijk). De plant is gewonnen door Jim Berry Nursery uit Grand Salines TX (USA). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. BLACK SOLITAIRE is een nieuwe variëteit met puur zwart blad en donker paarse bloemen die prachtig met elkaar contrasteren.

Lagerstroemia indica 'DABLAGE01' (Mimie Fuchsia)
Lagerstroemia indica 'DABLAGE01' (Mimie Fuchsia) is rijkbloeiend met rozerode bloemen van midden juni tot midden oktober (afhankelijk van het klimaat). De plant is zeer geschikt als bodembedekker of als treurvorm als hij op stam is gekweekt. Mimie Fuchsia is een gezonde plant, die niet gevoelig is voor echte meeldauw. SAPHO uit Le Menitre (Frankrijk) brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring. Alain Dabadie uit Frankrijk is de winner. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Lavandula angustifolia 'Balavurlu' (SuperBlue)
Lavandula angustifolia 'Balavurlu' (SuperBlue) is de nieuwste en snelste eerstejaars bloeiende Lavandula angustifolia uit stek op de markt. Zelfs 10 dagen eerder als de Lavandula angustifolia Essence Purple van Florensis. De planten met hun grote donkerblauwe bloemen bloeien continu tot aan de eerste vorst en zijn zeer geschikt voor grotere potten en containers. De plant is gewonnen door Darwin Perennials uit West Chicago, Illinois (USA). Florensis uit Hendrik-Ido-Ambacht brengt de plant in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijk beschermd.

Lycium barbarum 'FPW03' (Princess Tao)
Lycium barbarum 'FPW03' (Princess Tao) is een goji bes die vanaf eind mei de hele zomer door bloeit met licht violette bloemen. De helderrode bessen rijpen vanaf juli en zijn groter dan de gebruikelijke beschikbare variëteiten. De bessen zijn zoet en kunnen zowel vers als gedroogd worden gegeten. De plant produceert bessen tot in de herfst, heeft weinig water nodig en is meeldauw resistent. De winner is FPW Developpement uit Frankrijk. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. SAPHO uit Le Menitre (Frankrijk) brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

Miscanthus sinensis 'Ibiza'
Miscanthus sinensis 'Ibiza' heeft een rechtopstaande groei, is geschikt voor kleinere tuinen en heeft een mooie geel met paarse herfstkleur. De plant wordt zo’n 80 cm hoog en bloeit in de periode augustus – oktober met donkerrode pluimen. ‘Ibiza’ is gewonnen door Johannes Nicolaas Mesker uit Nieuw Annerveen. CNB New Plants uit Lisse brengt hem in de handel en is tevens de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Molinia caerulea 'Torch'
Molinia caerulea 'Torch', de naam verklapt het al, geeft bloemen als een fakkel. De bloeitijd is augustus-september. Het blad is groen van kleur en de plant wordt zo’n 110 cm hoog. Gedurende de winter blijven de stengels mooi rechtop staan. ‘Torch’ is gewonnen door Johannes Nicolaas Mesker uit Nieuw Annerveen. CNB New Plants uit Lisse brengt hem in de handel en is tevens de inzender voor de noviteitenkeuring. ‘Torch’ is kwekersrechtelijk beschermd.

Nemesia denticulata 'Isetta' (mix)
Nemesia denticulata 'Isetta' is een vaste plant die als eenjarige of tweejarige gekweekt wordt. 'Isetta' wordt vermeerderd uit zaad. De planten hebben een zeer goede vertakking en groeien in een compact bolvorm van donkergroen blad met daarboven grote bloemen. 'Isetta' is leverbaar in drie verschillende kleuren de gelijktijdig bloeien en dus voor een mix in een pot geschikt is. Van Hemert & Co Seeds uit Hazerswoude heeft ‘Isetta’ gewonnen en brengt hem ook in de handel. Van Hemert & Co BV heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring.

Panicum virgatum 'Sangria'

Panicum virgatum 'Sangria' is een zeer compacte Panicum. De bladeren komen groen maar verkleuren al snel rood, wat zorgt voor een zeer speels effect. In augustus verschijnen er purper bruine bloemen aan de plant. ‘Sangria’ is gewonnen door Johannes Nicolaas Mesker uit Nieuw Annerveen. CNB New Plants uit Lisse brengt hem in de handel en is tevens de inzender voor de noviteitenkeuring. ‘Sangria is kwekersrechtelijk beschermd.

Penstemon barbatus 'Twizzle' (mix)
Penstemon barbatus 'Twizzle' is een eerste-jaar-bloeiende vaste plant die vermeerderd wordt uit zaad. 'Twizzle' is beschikbaar in drie kleuren die ook als mixpot gekweekt kan worden. 'Twizzle' maakt hoge elegante bloemstelen met daaraan buisvormige bloemen in opvallende kleuren. Van de drie kleuren is 'Twizzle Scarlet' bekroond met een Fleuroselect Gold Medal en 'Twizzle Purple' met een AAS Regional Award. Hiervoor zijn ze op diverse locaties en onder diverse klimaat omstandigheden in Europa en Noord-Amerika getest. Van Hemert & Co Seeds uit Hazerswoude heeft ‘Twizzle’ gewonnen en brengt hem ook in de handel. Van Hemert & Co heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring.

Physocarpus opulifolius 'MINALL2' (All Black)
Physocarpus opulifolius 'MINALL2' (All Black) valt op door de kleur van het gewas. In de lente is het jonge schot helder roodpurper van kleur. De bladeren krijgen een nog donkerder kleur en verkleuren naar bijna zwart. De groei is rond en bossig en goed vertakkend. De kleine, bolvormige bloeiwijzen verschijnen van mei tot juni, gevolgd door rode vruchten in de zomer. Door zijn compacte vorm, is de struik ideaal voor kleine containers en tuinen van beperkte omvang. SAPHO uit Le Menitre (Frankrijk) brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring. Pepinieres Minier uit Beaufort en Vallee (Frankrijk) heeft de plant gewonnen. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Physocarpus opulifolius 'Rubella'
Physocarpus opulifolius 'Rubella' is een laagblijvende compacte Physocarpus met prachtig glanzend dieprood blad. De plant bloeit rijk met lichtroze bloemen van mei tot juni. 'Rubella' is makkelijk in onderhoud en geschikt voor kleinere tuinen en wordt na enige jaren in de tuin maximaal 100-125 cm hoog. Valkplant BV uit Boskoop heeft de plant ingezonden voor de keuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Physocarpus opulifolius 'SMNPOTWG' (Tiny Wine Gold)
Physocarpus opulifolius 'SMNPOTWG' (Tiny Wine Gold) is een zeer compact groeiende Physocarpus waarbij het jonge blad goudgeel van kleur is. Net als Tiny Wine heeft ook Tiny Wine Gold fijn en klein blad. Zeer rijkbloeiend met witte bloemen in het voorjaar en goudgeel jong blad. De plant wordt maar 120-150 cm hoog. Valkplant uit Boskoop is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Pittosporum tenuifolium 'Silver Ball' en Pittosporum tenuifolium 'Golden Ball'
Huisman Boomkwekerij BV uit Boskoop zendt twee dwerg Pittosporum in voor de noviteitenkeuring. Deze Pittosporum hebben een balvormige groeiwijze maar kunnen ook prima in een andere vorm worden geknipt. De planten zijn geschikt om in een pot op het terras te zetten maar kunnen ook in de tuin als vormplant of haag. De winner is Mark Nelson uit Hastings (Nieuw Zeeland) en kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Huisman Boomkwekerij BV uit Boskoop brengt ze in de handel
Pittosporum tenuifolium 'Silver Ball' heeft zilvergroen blad.
Pittosporum tenuifolium 'Golden Ball' heeft goudgeel blad.

Rheum 'Lubali' (Lowberry Lillibarber)
Rheum 'Lubali' (Lowberry Lillibarber) is een minirabarber plant die ongeveer 30 cm hoog wordt en uitstekend geschikt voor balkon of terras. De plant is meer geschikt voor gebruik als keukenkruid dan als de traditionele rabarber. Lubera AG uit Buchs (Zwitserland) is de winner en brengt de plant tevens in de handel. Lubera GmbH uit Bad Zwischenahn (Duitsland) heeft hem ingezonden voor de noviteitenkeuring.

Rhododendron 'RLH1-3P3' (BloomChampion White) en Rhododendron 'RLH1-2P8' (BloomChampion Pink)
Kwekerij Lendert de Vos BV uit Reeuwijk zendt twee Azalea’s uit de BloomChampion serie in voor de noviteitenkeuring. Deze Azalea’s zijn vorstbestendig en bloeien erg lang. Een extreem koud voorjaar of een extreem warme zomer is geen obstakel voor haar prachtige bloemen. De grote bloemen komen in april open en blijven doorbloeien tot aan de eerste vorst in het vroege winterseizoen. Zeer geschikt als een patioplant of in een pot op het balkon. De planten worden in de handel gebracht door Star Roses and Plants uit Hillegom die tevens de winner is. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.
Rhododendron 'RLH1-3P3' (BloomChampion White) bloeit met prachtige briljant witte bloemen.
Rhododendron 'RLH1-2P8' (BloomChampion Pink) heeft dubbel gevulde roze bloemen.

Rubus 'Hakomade' (Magical Delicio)
Rubus 'Hakomade' (Magical Delicio) is een zeer compacte dwergbraam die bloeit en vrucht geeft op eenjarig hout waardoor volledige terugsnoei mogelijk is. De plant geeft gedurende langere periode heerlijke grote vruchten en is geschikt voor in de tuin of in grote pot op het terras. Magical Delicio is ingezonden door Kolster BV uit Boskoop die de plant samen met Van Son & Koot uit Kaatsheuvel in de handel brengt. Hargreaves Plants uit Kings Lynn (Engeland) is de winner. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Rubus idaeus 'Luhimi' (Lowberry Baby Dwarf)
Rubus idaeus 'Luhimi' (Lowberry Baby Dwarf) is de eerste doordragende en de kleinste framboos ooit. De plant wordt maximaal 50 cm hoog en draagt vrucht op zowel één- als tweejarig hout. De vruchten zijn klein tot middelgroot, passend bij het formaat van de plant, lekker en zoet. Zeer geschikt voor potten en patio’s. Lowberry Baby Dwarf is gewonnen en wordt in de handel gebracht door Lubera AG uit Buchs (Zwitserland). Lubera GmbH uit Bad Zwischenahn (Duitsland) heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring.

Rubus idaeus 'Luhima' (Lowberry Little Sweet Sister)
Lowberry Little Sweet Sister is een super vroege, compacte rode herfstframboos die vrucht geeft op het eenjarige hout. De groei is compact, maximale hoogte 80-90 cm waardoor de plant prima geschikt is voor de kleine tuin, in pot op terras en patio. Draagt vrucht aan de toppen van de zijtakken. De takken hebben bijna geen stekels. De vruchten zijn zoet en klein tot middelgroot en verschijnen vanaf juli tot aan de eerste vorst aan de plant. Lowberry Little Sweet Sister is gewonnen en wordt in de handel gebracht door Lubera AG uit Buchs (Zwitserland). Lubera GmbH uit Bad Zwischenahn (Duitsland) heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring.

Rudbeckia hirta 'Bullrudi 05' (Sunbeckia Emelia)
Rudbeckia hirta 'Bullrudi 05' (Sunbeckia Emelia) heeft extra grote bloemen. De goudgele bloemblaadjes met bruine basis contrasteren mooi met het donkere hart. De plant wordt zo’n 50 cm hoog en bloeit de hele zomer tot aan de eerste vorst. Geschikt voor de teelt in 4-5 liter container, opkweektijd is zo’n 9-10 weken. Sunbeckia Emelia is gewonnen door Hartwig Bull uit Gönnebek (Duitsland). Vitroflora uit Dobrcz (Polen) brengt hem in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Rudbeckia hirta 'Kissing SmileyZ'
Rudbeckia hirta 'Kissing SmileyZ' bloeit het hele seizoen tot de aan eerste vorst overvloedig met levendige goud-oranje kleurige bloemen met een donderbruin centrum. De groeiwijze is compact en opgaand tot 45 cm hoog. De plant blijft het hele seizoen compact. Geschikt voor de teelt in 2-4 liter container. De opkweektijd is ongeveer 10 weken. AB Cultivars uit Zuidwolde is de winner. Vitroflora uit Dobrcz (Polen) brengt hem in de handel en is de inzender voor de noviteitenkeuring.

Sorbaria sorbifolia 'COUSORB05' (Pink Hopi )

Sorbaria sorbifolia 'COUSORB05' (Pink Hopi ) heeft jonge bonte scheuten die rood, roze en crème van kleur zijn. Deze kleurrijke periode duurt van begin maart tot eind mei en is langer dan bij de traditionele rassen. Het loof is later groen. Pink Hopi heeft een compacte vorm, vraagt geen onderhoud en vormt weinig wortelopslag. Het dichte gebladerte maakt het een goede bodembedekker. SAPHO uit Le Menitre (Frankrijk) brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring. Jacques Couturieux is de winner van de plant. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Spiraea japonica 'DAVROU01' (Merlo Green)
Spiraea japonica 'DAVROU01' (Merlo Green) heeft in de lente mooi helder paarsrood jong schot dat mooi contrasteert met het groene blad. De subtiel gezaagde bladeren blijven even paars voordat ze verkleuren naar donkergroen. Merlo Green is niet gevoelig voor echte meeldauw. In juni is de plant bedekt met karmijnroze bloemen met bloeischermen tot 8 cm. Verwijderen van uitgebloeide bloemen bevordert de bloei. De plant heeft een regelmatige ronde groei en blijft compact. Geschikt voor de teelt in container of in de vollegrond. Kwekersrechtelijk bescherming is aangevraagd en de winner is Jean Paul Davasse uit Frankrijk. SAPHO uit Le Menitre (Frankrijk) brengt de plant in de handel en heeft hem ingezonden voor de keuring.

Vaccinium corymbosum 'ANDVAL1601' (Yelloberry Blue)

Vaccinium corymbosum 'ANDVAL1601' (Yelloberry Blue) is een vernieuwing in het Vaccinium sortiment door zijn prachtige oranje-brons kleurig uitlopend blad in het voorjaar dat verkleurt naar geel. Dit gele blad vormt een mooi contrast met de blauwe bosbessen. Naast de heerlijke zoete bosbessen is het een mooi opvallend geel struikje in de vaak groene zomertuin. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Valkplant uit Boskoop heeft de plant ingezonden voor de noviteitenkeuring.

Weigela 'Slingpink' (All Summer Peach)
Weigela 'Slingpink' (All Summer Peach) is een laagblijvende, compact groeiende Weigela met bloemen die de kleur hebben van een heerlijke zoete perzik. Zacht zalmroze met een vleugje geel. All Summer Peach bloeit zoals de naam zegt de gehele zomer en is een nieuwe kleur bij de al bestaande Weigela All Summer Red. Valkplant uit Boskoop is de inzender voor de noviteitenkeuring. Bert Verhoef Boomkwekerij uit Hazerswoude is de breeder en kweker. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

bron: Plantarium