Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote lijn lichtrecept voor meerlagenteelt tulp duidelijk

Na onderzoek in klimaatkamers is het lichtrecept om problemen met bladkiep te verminderen in grote lijnen duidelijk. Dat blijkt uit onderzoek van Plant Lighting en Proeftuin Zwaagdijk. Het vervolg in meer praktijkconforme omstandigheden moet meer duidelijkheid geven.

Dit najaar zijn onderzoeksbureau Plant Lighting en Proeftuin Zwaagdijk gezamenlijk van start gegaan met onderzoek naar de effecten licht op bladspreiding en bladkiep bij tulp. Moderne tulpenbroeierijen telen in meerdere lagen. De jonge spruit loopt onder belichting uit op de onderste en middelste teeltlaag. De tulp wordt uiteindelijk afgebroeid onder het daglicht op de bovenste teeltlaag. Meerlagenteelt bespaart veel verwarmingskosten per m2 grondoppervlakte vergeleken met een klassieke enkellaagsteelt.



Het probleem is dat de bladeren van tulpen vaak niet goed spreiden onder de belichting. Hierdoor verdampt het gewas slecht en dit hindert de calciumaanvoer naar de zich ontwikkelende cellen. Men gaat ervan uit dat hierdoor zwakke cellen ontstaan, waardoor bladeren in een later stadium beschadigen (‘bladkiep’). Een oplossing voor dit veelvoorkomende probleem maakt energiezuinigere meerlagenteelt toegankelijker.

Met de juiste lichtkleuren op het juiste moment moet gestuurd kunnen worden op een goede bladspreiding. Ondanks meerdere praktijkproeven in het verleden is het werkingsmechanisme hiervan nog niet ondubbelzinnig achterhaald. Daarom is nu gekozen voor een fundamentelere aanpak: In de klimaatkamers van Plant Lighting te Bunnik wordt in acht proefrondes ontrafeld welke fotoreceptoren moeten worden aangestuurd om de bladeren goed te laten spreiden. Inmiddels is na vijf proefrondes de grote lijn al duidelijk.

De begeleidende tulpenkwekers zijn enthousiast over het onderzoek en willen graag vervolg op dit onderzoek. De komende winter wordt in de kassen van proeftuin Zwaagdijk het succesrecept onder meer praktijkconforme omstandigheden getoetst.

Dit project is gefinancierd vanuit een groep tulpenbroeiers en het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: