Maatschappelijke relevantie aardwarmteprojecten nader onderbouwen

In augustus is een start gemaakt met een project om de maatschappelijke relevantie van aardwarmteprojecten nader te onderbouwen. In toenemende mate wordt gevraagd naar onderbouwing van de maatschappelijke wenselijkheid van aardwarmte. Dat gebeurt in landelijke beleidsprogramma’s over de ondergrond of hernieuwbare energie, maar ook door provincies.Het onderzoek baseert de conclusies op analyses van:
  • Energetische terugverdientijd. Voordat de put produceert, moet energie in het project gestoken worden. Na hoeveel maanden is dat ‘terugverdiend’ en start de (netto) hernieuwbare productie?
  • Levenscyclus Analyse (LCA). Wat is de totale milieubelasting over de gehele levensduur van de bron?
  • Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA). Wat is de totale maatschappelijke balans in termen van kosten, opbrengsten, energie, werkgelegenheid, vermeden energie-import e.d.?
In dit project wordt een analyse van deze punten gemaakt. Dat levert een degelijke onderbouwing voor aardwarmte in nationale en internationale discussies.

Het project is gestart vanuit de eerste call Kennisagenda Aardwarmte. Larissa Gonzalez voert het onderzoek uit. Het streven is om rond de jaarwisseling een formele publicatie te hebben.

bron: Piet Broekharst (LTO Glaskracht Nederland)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven