Franka Roenhorst heeft op het NK Floral Art de eerst plaats gehaald, meldt VBW. De finalisten kregen 6 opdrachten voorgeschoteld. De opdrachten varieerden van bruidswerk tot het maken van een boeket, en van een steekschuimarrangement tot werkstukken die thuis mochten worden voorbereid. Franka gaat Nederland vertegenwoordigen op de World Cup 2025 in Den Haag.

Een blik op het NK
‘’Het NK heb ik als zeer prettig ervaren’’, deelt Franka. “Het is altijd een beetje zoeken als het op een andere locatie is dan op een plek die je kent, dus ik vond het dan ook wel spannend hoe en wat er zou gebeuren en hoe het eruit zou zien op de Trendz beurs.”

“Persoonlijk heb ik 3 dagen vol zenuwen gezeten, eten was er dan ook nauwelijks bij. De verrassingsopdrachten brachten extra spanning met zich mee. Van tevoren ga je al een beetje denken wat het zou kunnen zijn of welke onderdelen aan bod kunnen komen. Maar als het moment daar is en je de opdracht krijgt en materialen, is het toch altijd weer even schakelen.”

De wedstrijd
Na deze momenten volgde een goede wedstrijd waarin Franka haar talenten tot uiting kon brengen. ‘’Ik voelde me goed, relaxed, rustig en had vertrouwen ondanks de zenuwen. Na afloop was ik super trots en tevreden over wat ik had gemaakt en maakte het niet uit met welke score dat beoordeeld zou worden; ik had het onderste uit de kan gehaald voor mezelf”.

De weg
"Maar waar ik met het meeste trots op terug blik is de weg die ik heb bewandeld om dit te mogen behalen." Franka heeft 12 jaar lang ervaring in de wereld van wedstrijden. De coronajaren brachten extra uitdagingen voor haar winkel met zich mee, maar na de periode van de pandemie nam ze opnieuw deel aan wedstrijden.

"Na zoveel jaren meedoen aan wedstrijden en 3x hiervoor een NK gedaan te hebben, kan ik wel zeggen dat dit mijn beste wedstrijd was. Het voelde allemaal gewoon goed." De voorronde resulteerde in de 2e plaats in het Westen, een motivatie om door te gaan en de finale te bereiken. Hierbij kreeg Franka begeleiding en trainingen van professionals zoals Hanneke Frankema en Frédéric Dupré uit Frankrijk. "En met de winst in de pocket denk ik dat ik daar dan het meest trots op ben."

Na de overwinning
Na de bekendmaking van de uitslag volgde felicitaties. "De telefoon is bij mij dan ook echt ontploft, het kostte mij tijd om alles en iedereen te beantwoorden."

"Voor mij was het echt een week van geleefd worden. Wat super leuk was en ik heel trots ben dat dit lokaal heel mooi onder de aandacht is gekomen." Pas een paar dagen na de wedstrijd drong het volledige besef door. "Toen dacht ik... wauw, ik heb echt de 1e prijs binnen mogen slepen."

Voorbereiding op het WK
"Nu op naar het WK in Den Haag 2025," vertelt Franka. De voorbereidingen zijn in volle gang, met nieuwe schetsboeken, mappen, en pennen als basis voor wat komen gaat.

"Het zoeken naar sponsoren, het samenstellen van een team en het plannen van trainingen vullen mijn dagen," deelt Franka. "Je kunt dit niet alleen. Een goed team gaat mijn helpen om het beste en mooiste in mijn naar boven te halen op alle facetten en om op het WK die wedstrijd te rocken."

Bron: VBW