Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van bloemen naar safari's

Reizen is iets dat Janny Haak graag doet. Dat begon al op jonge leeftijd en die hobby heeft de 61-jarige Emmense nog altijd. Samen met haar drie jaar jongere man Anton van Balgooy gooit ze het roer definitief om. Het stel wil zich zoals het nu lijkt binnen twee jaar settelen in Zuid-Afrika.

Daarom neemt Haak per maandag 1 juli afscheid als het gezicht van Acacia Fleur & Interieur en Café Fleur in Emmen. Acacia is een bloemisterij aan de Middenhaag in Emmermeer; Café Fleur is een bloemen- en chocoladewinkel in Winkelcentrum Angelslo. Nieuwe eigenaar van beide zaken is Iglak Saghir uit Hoogezand. Hij wil zich gaan vestigen in vlinderstad Emmen; wanneer is nog onbekend.

Overdracht en afscheidsreceptie
De feestelijke overdracht en afscheidsreceptie stonden vrijdag 28 juni van 18.00 tot 20.00 uur op het programma in het onderkomen van Acacia. De acacia is overigens een boom die onder meer in Afrika is te vinden.

Op de achtergrond is Van Balgooy jarenlang boekhouder geweest van de Emmer ondernemingen. Het was begin deze eeuw dat de Emmer ondernemers begonnen met Acacia. Zij namen destijds in Emmermeer een bloemisterij over van een ondernemer uit Hollandscheveld. Al snel verkocht Haak naast bloemen ook cadeauartikelen. Naast een groot aantal particuliere klanten hielp ze ook zakelijke klanten zoals rouwcentra met de vraag naar passende bloemstukken voor bij een uitvaart.

Wonen in een natuurreservaat
Het altijd maar aan moeten staan kan overboord; Haak en Van Balgooy zoeken het vele duizenden kilometers zuidwaarts. ,,We hebben een paar jaar geleden een woning laten bouwen bij het Zuid-Afrikaanse dorp Hoedspruit", vertelt Haak. ,,Ons huis daar is al een tijdje klaar en staat in het Khaya Ndlovu Game Reserve. Dat is een omvangrijk natuurreservaat in het noordoostelijk deel van Zuid-Afrika, niet ver van het Kruger National Park. Dat is het grootste wildpark in Zuid-Afrika. We komen al langer in dat land, maar straks wordt het vaker en uiteindelijk definitief. We vinden het wel mooi geweest met werken om eerlijk te zijn."

Ook in Zuid-Afrika willen Van Balgooy en Haak gaan reizen en vooral ook duiken in de zee. Samen hebben ze al heel veel landen gezien in verschillende continenten en waren ze daarnaast eigenaren van een duikschool.

'We vinden het leven daar meer ontspannen'
Fascinerend genoeg woont het stel uit Emmen straks midden tussen dieren als neushoorns, luipaarden, leeuwen en giraffes. ,,In het reservaat is plaats voor maximaal 35 woningen. We vinden het leven daar meer ontspannen dan in het toch wel gejaagde Nederland en over het weer hebben we in Zuid-Afrika niets te klagen. Natuurlijk gaan we onze vrienden in Nederland missen, maar ook in Zuid-Afrika blijven we vrienden uit Nederland zien. Ook zij zijn reislustig. Verder leren we ook daar weer nieuwe mensen kennen."

In Zuid-Afrika is er volgens Haak meer tijd om echt te genieten en te ontspannen. ,,Ik mag graag fotograferen en samen kunnen we alle kanten op. Zimbabwe en Mozambique zijn niet heel ver en ook een bezoek aan Botswana is te doen. Onze eigen safariauto komt vast goed van pas. Ook is het gaaf om een plekje op te zoeken en daar de zonsondergang te bewonderen."

Vliegen naar Zuid-Afrika
Het vliegtuig naar Zuid-Afrika - met daarin Haak en Van Balgooy - vertrekt op dinsdag 2 juli. Het stel verblijft afwisselend in Zuid-Afrika en Nederland en hoopt dus binnen twee jaar permanent in Zuid-Afrika te wonen. "Een prachtig vooruitzicht!"

Janny Haak heeft er alle vertrouwen in dat het goed blijft gaan met de twee genoemde zaken. "We wilden nooit onmisbaar zijn en ik ben trots op de medewerkers, die ervoor hebben gezorgd dat alles goed verliep in de periodes dat wij als eigenaren op reis waren."

Bron: Emmer Courant

Publicatiedatum: