Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
transportkosten 2023

Tuinders geconfronteerd met stijging transportkosten elektriciteit: "Tienduizenden euro's per jaar"

Boeren en tuinders worden geconfronteerd met een 'enorme kostenstijging' per 2023. Daarvoor waarschuwt LTO Noord. De transportkosten voor elektriciteit gaan fors stijgen. Voor bedrijven met een grootverbruikaansluiting is dit gemiddeld 52%. Dit betekent voor een kleine akkerbouwer duizenden euro’s per jaar. Voor grote tuinders kan het gaan om tienduizenden euro’s per jaar. De belangen-behartiger maakt zich ernstig zorgen.

"Boeren en tuinders zijn al geconfronteerd met grote kostenstijgingen. Stroom en gas is fors duurder geworden. Ook nog eens hogere transportkosten is een extra harde klap. Het ACM moet de tariefstijging nog goedkeuren. We roepen de overheid op om deze kostenstijging tegen te houden", aldus Nico Verduin, bestuurder bij LTO Noord.

Duurdere aardappelen
Cornelis van Eck heeft een biologisch akkerbouwbedrijf in Herkingen. Hij kreeg plots een brief waarin de tariefstijgingen voor energietransport werden aangekondigd. Voor hem betekent het dat hij volgend jaar 5000 euro meer moet betalen. "Ik vind dit echt belachelijk. Ik heb geen idee waarom het zoveel duurder wordt. Voor energie begrijp ik dat nog wel, maar voor transport? Je voelt je ook heel machteloos, omdat deze aanbieders een monopoliepositie hebben. Ik hoop echt dat het ACM hier iets aan kan doen. Anders gaat onze kostprijs weer omhoog", zegt Cornelis van Eck. 

Breder dan landbouw
Niet alleen de land- en tuinbouw wordt geraakt door deze kostenstijging. Ook andere ondernemers, zoals bakkers en wasserettes worden hard geraakt. Zelfs de normale consument heeft te maken met een stijging. Voor hen stijgen de gemiddelde jaarlijkse kosten van 397 euro naar 513 euro in 2023. Een toename van meer dan 100 euro.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum: