Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardbei, gerbera en potanthurium groeien op kokos op Floriade

In het High Tech Greenhouse, deel van het kascomplex The Green House bij Floriade, staat een demonstratie van duurzame teelt centraal. Daarbij is bij drie teelten gekozen voor kokos als substraat. Bezoekers zien hier hoe gerbera en aardbei worden geteeld in 100% kokos en hoe potanthurium wordt geteeld in 80% kokos. Deze kokos werd geleverd door Jiffy.Combinatie met organische meststoffen
De ervaring van teeltmanagers Steef van Adrichem en Simon Zwarts met deze teelt is positief: “Juist in de warme zomer was de vochthuishouding voor de planten perfect gereguleerd. De planten hadden steeds voldoende vocht, zuurstof en voedingsstoffen voor een goede groei.”

De combinatie met organische meststoffen van Biota Nutri bleek succesvol, juist omdat het substraat ook wat voeding “op voorraad” leek te houden. Het voorkomen van verstoppingen bleek wel een belangrijk aandachtspunt bij het gebruik van die meststoffen. Ook neigde de pH steeds naar de hoge kant en moest dat worden bijgestuurd. Gebreksverschijnselen traden echter niet op in de gewassen.

Andere kijk op analysecijfers
“Werken met organische meststoffen vraagt wel een andere kijk op de EC en analysecijfers van het drainwater”, aldus Steef van Adrichem. “De EC wordt lager ingesteld omdat de voedingselementen wat trager beschikbaar komen. De analysecijfers liggen met name voor de sporenelementen veel hoger dan bij gebruik van gangbare meststoffen terwijl de gewassen er prima bij staan.”

In de zeven rassen potanthurium van Anthura op 12 cm pot met het innovatieve Waterwick-systeem van Viscon was sprake van evenwichtige groei met een enorme wortelontwikkeling. Bij gerbera zag Simon Zwarts na een rustige start een goede en gezonde gewasontwikkeling met prima productie in de tien verschillende rassen van Dümmen Orange. Bij aardbei was er in de zomer sprake van bladschade door boriumovermaat, maar na het verwijderen van slecht blad werd weer makkelijk nieuw blad en bloemtrossen gevormd in de doordragende rassen van Flevoplant.

Paprika’s op steenwol
De paprika’s, geleverd door Enza/Plantise en Femix Seeds, staan op steenwol en hadden in maart/april moeite met doorwortelen omdat met vrij grote planten werd gestart. Na een herinplant van de snack-paprika’s is de groei er goed ingekomen. Er wordt volop geoogst van zowel blok- als punt- en snack-paprika’s om in de Growers Kitchen dagelijks te gebruiken en bezoekers te laten proeven.

Bron: Floriade Expo 2022

Publicatiedatum: