Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Infecties bij plant en mens sneller opsporen met CRISPR-Cas

Wageningen University & Research (WUR) heeft samen met spinoff Scope Biosciences een beurs van 150.000 euro ontvangen van de European Research Council (ERC). De beurs is bedoeld voor het verder onderzoeken en praktijkrijp maken van hun diagnostiektechnologie ScopeDx. Deze is gebaseerd op CRISPR-Cas technologie. Uniek aan de techniek is dat deze snel en nauwkeurig viraal of bacterieel RNA kan herkennen. De techniek kan worden toegepast om Covidvirussen op te sporen, maar ook voor het opsporen van infecties in planten. 

Scope Biosciences gebruikt de beurs om komend jaar de technologie verder verbeteren en hoopt in 2023 zelfstandig een aanvraag te doen voor een nog grotere ERC-beurs.

Toepassingen
Jurre Steens is één van de oprichters van de spinoff en legt uit waar ScopeDx voor gebruikt kan worden: “Een praktische toepassing is bijvoorbeeld het herkennen van het Covid-virus. Met reguliere PCR-testen kan het wel enkele uren duren voordat zeker is het om Covis gaat. ScopeDx kan dat in een half uurtje. En hetzelfde geldt voor andere humane infecties, waarbij soms elke minuut telt. Het is dus potentieel zelfs een levensreddende techniek."

Andere toepassingen van de techniek liggen bij het vroegtijdig opsporen van infecties in bijvoorbeeld zaden of planten. Steens: “Je wilt natuurlijk dat het zaad dat een akkerbouwer inzaait, vrij is van infecties. Anders weet je van tevoren al dat er minder of helemaal geen oogst zal zijn. Met ScopeDx is het relatief eenvoudig om RNA van bekende ziekten op te sporen.”

Ontdekkingsreis
Prof. John van der Oost is één van de grondleggers van de CRISPR Cas-technologie en hij is trots: “Het is heel bijzonder om een nieuwe generatie wetenschappers met CRISPR aan de slag te zien gaan. Het is een ontdekkingsreis om nieuwe toepassingen te bedenken. En het is fantastisch om de collega’s van Scope Biosciences te zien groeien van studenten tot mede avonturiers op die reis.”

WUR Spinoffs
Kennis tot waarde brengen is – naast onderwijs en onderzoek – één van de kernwaarden van Wageningen University & Research. Het oprichten van een spinoff-bedrijf is een manier om dat te doen en Scope Biosciences is daar een voorbeeld van. WUR is trots op haar spinoff-bedrijven en de ondernemers in spe kunnen dan ook rekenen op gerichte begeleiding bij dit proces en heldere afspraken.

Bron: Wageningen University & Research 

Publicatiedatum: