Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Compost belangrijk onderdeel in potgrond

Onderzoeks- en adviesbureau Delphy doet al een aantal jaren onderzoek naar het telen op veenvrije of veenarme potgrond op de Onderzoekskwekerij Boomteelt en Vasteplantenteelt. Delphy noemt compost als belangrijke ingrediƫnt om de potgrond wat zwaarder en vochtiger te maken.

Met name grote retailers stellen eisen aan de potgrond waarin planten zijn gekweekt en ook beschikbaarheid is een aandachtspunt. In de huidige praktijk is het gebruik van compost in professionele potgronden nog beperkt. Veen heeft dan de voorkeur vanwege de goede fysische en chemische eigenschappen.

Delphy doet eigen onderzoek naar veenvrij telen, proeven in het kader van het compostproject Soilcom en proeven voor fabrikanten en heeft inmiddels ruime ervaringen opgedaan. Bij de overstap naar veenarme of veenvrije mengsels veranderen de fysische, chemische en biologische eigenschappen van de potgrond. Een aandachtspunt is dan dat diverse grondstoffen als bark, houtvezel, kokos, perliet en rijstekaf veenvrije potgrond snel te licht en luchtig maken. Dit blijkt gunstig voor de doorworteling, maar te lichte potgrond is niet wenselijk vanwege teveel droging, omwaaien en een slechte houdbaarheid in de keten. Compost in de grond kan het mengsel dan juist wat vochthoudender en zwaarder maken.

Uit diverse proeven van Delphy blijkt dat veenvrij telen goed mogelijk is mits kwekers wel de teelt extra monitoren en indien nodig tijdig bijsturen qua watergift, bemesting en pH. Wat betreft compost is het belangrijk gecertificeerde compost te gebruiken en in de juiste verhoudingen.

Bron: BVOR

Publicatiedatum: