Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Sterke positie veredelingsbedrijven goed nieuws voor toekomstbestendige agrarische sector Noord-Holland Noord"

Met de Regioscan heeft de Rabobank in Noord-Holland Noord de belangrijkste ontwikkelingen in de regionale agri- en foodsector in kaart gebracht. In een presentatie tijdens de Greenport NHN conferentie op donderdag 6 oktober in Broek op Langedijk gaat onderzoeker Lambert van Horen dieper in op de resultaten. In dit artikel van Greenport Noord Holland Noord geeft hij alvast een voorproefje.

“De vele zaadveredelingsbedrijven maken dat de regio wereldwijd een bijzondere rol speelt in de transitie naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem,” stelt Lambert van Horen over Noord-Holland Noord. Lambert heeft namens de Rabobank de belangrijkste ontwikkelingen in de regionale voedselsector in kaart gebracht. 

Van Horen licht zijn bevindingen toe in de Regioscan, een onderzoek dat het startpunt vormt voor de Food Forward Track, het programma van Rabobank dat half mei van start is gegaan in Noord-Holland en waarin mensen uit de agro- en foodsector worden uitgedaagd om met elkaar op zoek te gaan naar concrete oplossingen voor het voedselvraagstuk. 

Klein product, grote innovaties
Van Horen: “Die veredelingssector is wat er in deze regio echt bovenuit springt. De zaden voor onder andere koolrassen en tomaten die hier worden ontwikkeld gaan de hele wereld over. Het is bovendien een hightech sector waar gigantische innovaties achter schuil gaan. Dag in dag uit zijn mensen bezig om de kwaliteit van het zaadje te verbeteren en gewasziektes te bestrijden, met als doel de kans dat het zaadje ontkiemt zoveel mogelijk te vergroten. De vooruitgang die hierbij wordt geboekt, maakt de sector wereldwijd toonaangevend.” 

Toekomstbestendigheid agrarische sector
Vanuit het oogpunt van toekomstbestendigheid is de sterke aanwezigheid van de veredelingsbedrijven goed nieuws voor de agrarische sector in Noord-Holland Noord, vervolgt Van Horen. “De veredelingsbedrijven staan minder onder druk dan veeteeltbedrijven. Deze bedrijven richten zich volledig op plantaardige producten. Daarmee sluiten ze naadloos aan bij de huidige eiwittransitie die momenteel plaatsvindt en die inhoudt dat er meer aandacht komt voor plantaardige eiwitten in het dagelijkse dieet.”

Groeikansen en uitdagingen
Behalve op de groeikansen voor de agrarische sector zoomt de Regioscan ook in op verschillende uitdagingen die er voor de sector liggen in de regio. Meer in het bijzonder gaat het dan om uitdagingen op het gebied van water, bodem en energie. Zo is er het probleem van netcongestie. "Als ondernemer kun je niet zomaar zonnepanelen op je bedrijfstak leggen, omdat de kabels die hoeveelheid stroom niet aankunnen. Dit staat verduurzaming in de weg. Verder hebben we te maken met bodeminklinking en kampt de regio met waterissues. Omdat op sommige plekken zout water infiltreert in de bodem zijn niet alle gewassen goed te telen."

Ruimte om voedsel te produceren is er genoeg, maar de omstandigheden zijn niet overal ideaal, vat Van Horen de situatie samen. "De uitdagingen zijn dusdanig dat ze voor individuele ondernemers moeilijk op te lossen, dus kom je toch weer uit bij het belang van een goede samenwerking tussen bedrijven, overheden en ondernemers. Alleen op die manier kan in deze regio echt het verschil worden gemaakt.” 

Lees hier het hele verhaal, waarin ook Banking for Food-directeur Harry Nieuwenhuizen van Rabobank in Noord-Holland Noord aan het woord komt. Hij herkent veel in het verhaal van Van Horen. 

 

Publicatiedatum: