Wilbert de Rijke start eigen kwekerij

"De kunst is zoveel mogelijk onderscheidend te zijn"

Tholen - Spannende tijden of niet, toch zijn er altijd weer mensen die iets nieuws beginnen. Ook, of moet je nu misschien wel zeggen ‘zelfs’ in de bloemenmarkt. “Punt is dat je dan ook echt iets nieuws moet gaan doen. Ik wilde graag voor mezelf gaan beginnen, maar niet iemand anders gaan kopiëren. Helemaal uniek zijn is dan weer lastig, maar de inzet is bijzondere genetica, een andere sortering of in elk geval afwijken van de standaard.”


Wilbert met zijn Lovendula

Aan het woord is Wilbert de Rijke (32) die, zijn kinderjaren niet meegerekend, zo’n 15 jaar bij vader op de tuin werkte. In een grijs verleden teelde vader sla, maar alweer circa 18 jaar terug maakte hij de overstap naar potplanten. Op goed moment begon het te kriebelen en, na een uitstapje in de wereld van de verpakkingen, deed de kans zich voor in Monster om een kas over te nemen.


Wilbert de Rijke 

Dat was in november vorig jaar en op dit moment is hij druk met het uitleveren van de eerste Lovendula. De voornaamste teelt is lavendel. “We hebben wat dat betreft een mooi en unieke plant, die we ‘Lovendula™’ gebrand hebben. In samenwerking met een veredelaar hebben wij het alleenrecht voor Europa. Het bijzondere aan deze genetica is dat er continu nieuwe bloemknoppen worden aangemaakt waardoor de plant van nature compact blijft en goed blijft doorbloeien. Ook is de Lovendula verkrijgbaar in vier 4 kleuren. We hebben tussen nu en week 32 continu afleverbare planten.”

Wilbert is inmiddels een half jaar bezig en tot nog toe gaat het redelijk. “Je komt in een gebruikte kas en dan kom je dingetjes tegen. Dit moet anders, dat moet worden aangepast, je wilt het inrichten naar eigen inzicht. Wat dat betreft hebben we met name de interne logistiek (i.s.m. Opti Systems, we schreven er hier eerder over) flink onder handen genomen.”

In de verkoop heeft Wilbert steun aan zijn zus Rianne, op de achtergrond verricht zijn vrouw alle mogelijke hand- en spandiensten. De grote vraag is natuurlijk wat de markt gaat doen. “De eerste potranonkels gingen qua prijs goed weg, maar de grotere productgroepen lopen moeilijk. Er is op het moment veel aanbod en ik ben bang dat zeker in de massa de komende tijd moeilijkheden komen. Ook om die reden is het denk ik goed zoveel mogelijk onderscheidend te zijn.”

Naar de toekomst toe ligt de focus dan ook op het opzetten van vaste lijnen in het exclusievere assortiment. Daarnaast houdt Wilbert zich ook bezig met een de nieuwste ontwikkelingen in de veredeling. “Zo zijn we bezig met een nieuwe, zeer compacte mini lavendel. We hebben het materiaal al en hopen hem volgend jaar in kleine aantallen commercieel in productie te hebben.”

Voor meer informatie:
Wilbert de Rijke
Kwekerij Wilbert de Rijke
Claes de wyckerlaan 11
2681 PM Monster
Tel.: +31 (0)6 37 18 08 14
Wilbert@kwekerijwilbertderijke.nl 
www.kwekerijwilbertderijke.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven