Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opti Systems tilt intern transport bij Kwekerij Wilbert de Rijke naar hoger plan

Tholen - Zowel Rick van der Tang als Wojtek Grabowski zijn, zoals dat heet, geboren met een paar gouden handjes. Wojtek is jarenlang in technische dienst geweest bij een kwekerij en Rick was werkzaam als onderhoudsmonteur bij een installatiebedrijf. Zodoende hebben zij door de jaren heen de nodige ervaring opgedaan en later hebben beiden, als zelfstandig ondernemer, een goede en trouwe klantenkring opgebouwd. In eerste instantie waren Wojtek en Rick dus twee aparte bedrijven, maar op goed moment hebben zij hun krachten gebundeld. Hierdoor werden praktische zaken zoals inkopen en verkopen stukken eenvoudiger. Inmiddels bestaat Opti Systems alweer ruim 4,5 jaar.


Wilbert de Rijke, Rick van der Tang en Wojtek Grabowski 

We spreken de mannen in Monster op de nieuwe tuin van Wilbert de Rijke, een jonge kweker die deze kas onlangs op de kop getikt heeft en er zijn eigen kwekerij in is begonnen. Wojtek en Rick, die toevallig hier ook al kwamen toen de vorige huurder er nog in zat, hebben er onlangs een geheel nieuw transport-/afleversysteem weggezet. “Wilbert belde ons omdat een afstandsbediening het niet deed. We kwamen het oplossen, maar vervolgens kwam er van alles naar boven. Wilbert had op dat moment twee vragen. Kunnen jullie de problemen voor mij oplossen, en weten jullie een bedrijf die goede kwaliteit banden heeft om een aflever buffer te maken? Het antwoord was natuurlijk duidelijk: dat zijn wij.”

Lego
Opti Systems heeft recentelijk juist zelf een compleet eigen versie van een afleversysteem ontwikkeld. “Het werkt als lego”, vertelt Wojtek. “Qua techniek, qua software en qua elektra is alles vooraf bedacht, waardoor installatie op locatie snel gaat en het systeem later op alle mogelijke fronten eenvoudig uit te breiden is. De constructie van de banden is zo ontwikkeld dat de wrijving minimaal is en dat we met een relatief kleine motortje vrij lange banden kunnen aandrijven. Daarnaast is het systeem zo ontworpen dat er nergens iets draait of beweegt wanneer dat niet hoeft. Dat is zuiniger en voorkomt ook weer slijtage. Ook is er i.s.m. met onze partner ‘DV automation’ een onderliggend softwareprogramma geschreven voor de sortering. Plantsoort, potmaat en hoogte worden per band ingesteld zoals de klant dat wil.

Bijpluggen
Een andere karakteristiek is naar eigen zeggen de anticipatie op nieuwe technieken. “Smart is de toekomst”, vult Rick aan, “maar beter hoeft niet per definitie duurder te zijn. Je ziet dat kwekers vaak schrikken van nieuwe technologie, die voorheen misschien erg duur was, maar inmiddels goedkoper is geworden en binnen budgettair bereik komt. Die nieuwe technieken wil je het liefst als losse modules zo kunnen bijpluggen, en daar leent ons systeem zich goed voor.”

Gestroomlijnd
Het systeem bij Wilbert bestaat nu uit 7 buffer banden, maar het is de bedoeling dit in de toekomst uit te breiden tot 25. Voor nu is hij goed te spreken over het nieuwe systeem. “Ik heb eerst bij een paar grote partijen geïnformeerd. Mijn vraag was volgens mij eenvoudig, ik wil uitbreiden met een afleversysteem, maar het werd al snel ingewikkeld en wachttijden waren lang. Met deze mannen was het echter makkelijk schakelen en bovendien ging het snel. In week 8 kwamen ze het installeren, aan het eind van de week draaide het.”

Naast complete transportsystemen komt Opti Systems bij klanten voor allerlei service- en onderhoudswerkzaamheden en het verhelpen van storingen. Wojtek: “Ook doen we veel losse productiebandjes en optimaliseren we bestaande transportsystemen. Een mooi voorbeeld is een viertal stoksteekstations, die we bij een orchideeënkweker in Bleiswijk hebben geïmplementeerd. Tegelijkertijd hebben we i.s.m. softwareleverancier de capaciteit van het bestaande systeem sterk verhoogd, van 2200 naar 3800 planten per uur, waardoor we nu echt het maximum eruit halen. We willen allemaal liever niet op zaterdag werken toch?”

“Ons geluk is dat wij allebei servicemonteurs geweest zijn”, besluit Rick. “Wij hebben overal gezien waar de knelpunten zitten en waar het mis kan gaan. We zijn tevreden met wat er nu staat en wat we ontwikkeld hebben, het is gewoon een mooi en zeer betaalbaar product geworden dat we het liefst elke maand wel ergens weg zouden willen zetten.”

Voor meer informatie:
Opti Systems bv
Vlotlaan 336
2681 TV Monster
info@optisystems.nl 
www.optisystems.nl