Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

April 2021: Paarsconferentie, Countryman Mini en Dancing Tulips

In april kwamen er weer de nodige bouw-, fusie-, verkoop- en overnameberichten voorbij. Ook vierden twee bedrijven hun honderdjarig bestaan. Hieronder een overzicht met de in het oog springende verhalen uit deze maand.

Van der Voort Young Plants neemt jonge plantenbusiness Spathiphyllum over van Perfect Plants

Van der Voort Young Plants neemt per 1 april 2021 het veredelingsprogramma van Spathiphyllum en de jonge plantenproductie van Perfect Plants over. De huidige productielocatie aan de Zwethlaan 38 wordt door Van der Voort Young Plants overgenomen. Alle medewerkers die daar werkzaam zijn, zullen vanaf vandaag deel gaan uitmaken van het team van Van der Voort Young Plants.

Eerste paal nieuwe kassencomplex U Grand de grond in

Op 31 maart is de eerste paal geslagen van het gezamenlijke nieuwe kassencomplex van MG Grand en Van Uffelen Flowers. Begin maart zijn de ondernemingen eigenaar geworden van een kavel van bijna 12 hectare aan de Laan van Boekenstijn in de Lier. Op deze kavel wordt een modern kassencomplex van ruim 10 hectare gebouwd.

Van den Berg verkoopt kwekerij in China

Van den Berg Roses heeft zijn Chinese bloemenkwekerij in Kunming, China, verkocht aan het Australische bloemenbedrijf Lynch Group. Dit bedrijf, waaronder verschillende productie- en handelsbedrijven vallen en dat goeddeels in handen is van een investeringsmaatschappij, nam twee jaar geleden een minderheidsbelang in de bloemenkwekerij.

Synergia neemt meerderheidsbelang in Van der Arend Tropical Plantcenter 

Van der Arend Tropical Plantcenter, producent en importeur van (sub)tropische planten en winterharde palmen, vindt in Synergia Capital Partners een partner die het bedrijf in de versnelling van haar groeiplannen kan ondersteunen.

Reginald Deroose doet een stapje terug, Maurice van Winden nieuwe directeur

Na meer dan 40 jaar een zeer actieve rol te hebben gespeeld in het bedrijf dat hij zelf oprichtte in 1981, zal Reginald Deroose vanaf begin april afstand nemen van de dagelijkse activiteiten binnen het bedrijf. Hij zal de focus verleggen naar een adviserende rol en zijn taak als bestuurder in de Raad van Bestuur. De positie van CEO is overgenomen door Maurice van Winden, die op 1 maart terug is gekomen naar het bedrijf.

Bosman Van Zaal 100 jaar kassenbouwer

In 1921 bouwt Jur Bosman, aannemer uit Aalsmeer, de eerste houten kas voor sierteeltproducten. Dit was het begin van de stevige positie die Bosman Van Zaal nu heeft ingenomen in de internationale  tuinbouwsector.

Interplant Roses East-Africa viert 10-jarig bestaan

Door de sterk toegenomen vraag naar hun rozenvariëteiten, besloot de familie Ilsink 11 jaar geleden zich tevens te vestigen in Kenia. Hiermee kon de Oost-Afrikaanse markt veel beter bediend worden.

Hobaho viert 100-jarig bestaan

Hobaho heeft gisteren met haar personeel het 100-jarig bestaan gevierd. 18 april 2021 was de officiële datum waarop Hobaho 100 jaar bestaat.

Directie RFH: "We gingen te snel" 

In reactie op alle kritische geluiden aangaande Floriday, Floriway, milieucertificering en het Landelijk Veilen trekken Steven van Schilfgaarde en David van Mechelen het boetekleed aan. "We gingen te snel", schrijven zij in een brief aan de leden, "en hebben niet altijd helder gemaakt waarom we iets juist wel of niet doen. Daarmee hebben we mensen teleurgesteld en dat spijt ons oprecht."

Victus Participations neemt Perfect Plant Deal over

Investeringsfonds Victus Participations heeft Perfect Plant Deal, een online-aanbieder van bomen en planten, aangekocht. Vanuit het distributiecentrum van Perfect Plant Deal in Nederland worden dagelijks meer dan 10.000 pakketjes naar consumenten in Europa verstuurd.

Tulpen uit hun bol bij Ruitenfleur

Tulpen groeien beter als ze blij zijn, zo schijnt het, en daarom zijn de tulpen van Ruitenfleur - en zeker de stelen die deze weken de kas uitkomen - misschien wel 'de gelukkigste tulpen van Nederland'.

Potplantenkweker Theo-jan van Ewijk overleden

Vorige week donderdag is potplantenkweker Theo-jan van Ewijk op 58-jarige leeftijd overleden. Theo-jan was o.a. van 2008 tot 2020 lid van het bestuur en de raad van commissarissen bij Horticoop. Van 2012 tot eind december 2020 was hij tevens actief als vicevoorzitter. Ook was Theo-jan enkele jaren voorzitter van Greenport Arnhem-Nijmegen en zette hij zich o.a. met KANplant in voor de tuinbouw in de regio.

Eén jaar lang Countryman Mini

Tholen - Zoals menig kweker zich het afgelopen voorjaar eens vertwijfeld achter de oren moet hebben gekrabd, ging ook de actie met de Mini Countryman even on hold. “Twee maanden hebben we voorbij laten gaan, toen hadden we allemaal even wat anders aan het hoofd. Maar daarna hebben we het vol enthousiasme weer opgepakt en hebben, zoals de bedoeling was, het jaar afgemaakt.”

Balans slaat om ten gunste van gaas

Tholen - In sommige landen maakt gaas onderdeel uit van de basisuitrusting van een kas, maar in Nederland is dat niet zo. Toch is dat de laatste tijd aan het verschuiven, zien Marcel Schulte en Maarten van Hagen van Holland Gaas. Recentelijk hebben onder andere twee grote chrysantenkwekers – Linflowers (nieuwe kas van 7.1 hectare) en U-grand (nieuwe kas van 10 hectare) – gekozen voor gaas, en ook daarbuiten is de belangstelling groot.

In memoriam: Pieter Hoff – 1953-2021

Op 13 april 2021 is Pieter Hoff overleden. Hij is 67 jaar oud geworden. Pieter groeide op de klei van West-Friesland als oudste zoon van een tuinder op en nam met zijn broers het bedrijf over. Al snel specialiseerden zij zich onder de naam Hoff Quality First in de veredeling en teelt van lelies en bouwden ze een groot lelieveredelingsbedrijf op. Voor zaken reisde Pieter naar meer dan vijftig landen en daar begon hij zich zorgen te maken over de dalende grondwaterstanden die hij opmerkte bij zijn klanten.

"We hebben ons vanaf het begin af aan al gericht op duurzaamheid"

Tholen - Bij orchideeënkwekerij Stolk Flora verlaten jaarlijks 3,5 miljoen planten de kas. Vanaf de start van het bedrijf, in 2000, staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Vier jaar geleden was het tijd om deze benadering ook aan de markt te communiceren onder de naam Your Natural Orchid. Naast het feit dat ze de hoogste score in de MPS A+ certificering hebben gehaald, berekenen ze ook al een aantal jaren hun CO2-footprint en zien deze elk jaar kleiner worden. Daarnaast brengen ze steeds meer speciale variëteiten op de markt en ontwikkelen ze nieuwe concepten. In dit artikel een kijkje in hun kas in Bleiswijk. 

Ik heb getwijfeld over België

Tholen - In vergelijking met de Nederlandse tuinbouw is België vaak een wat ondergeschoven kindje. Maar laten we onze Hollandse roeptoeter thuis en kijken we gewoon eens, dan kunnen we allicht van elkaar leren. Zo is er, weet Ruud Matthijssen van de Rabobank, in de Belgische tuinbouw dikwijls meer oog voor kwaliteit, en houdt bijvoorbeeld het meer pragmatische energiebeleid ons fanatieke ‘van het gas af’ mantra een spiegel voor.

Ammerlaan Sosef geeft "Paarsconferentie"

Bij Ammerlaan Sosef ziet men de dingen regelmatig met een paarse bril op. Want, zo weet de teler, "door je te omringen met paars in je leefomgeving word je creatiever en ruimer van geest. En omdat paars nu ook helemaal trendy en luxueus is, is het voor ons de hoogste tijd voor een paarsconferentie, om ons perspectief te delen!"

Zuurbier heeft voortaan ook patiorozen

Tholen - Zuurbier heeft al meer dan 50 jaar ervaring in de snijrozen - het bedrijf teelt deze sinds 2001 op 48 ha in Kenia -  en voegt nu ook de patioroos toe aan het assortiment. Afgelopen augustus is Zuurbier gestart met de productie in hun kas in Aalsmeer en zullen ze een 12-tal patiosoorten van Select Breeding in de markt zetten. In totaal staan 27.000 planten in potmaat 19 en 21 cm in de kas en zullen de eersten deze week voor de klok op Royal FloraHolland verschijnen.

In memoriam: Jos Swinkels

Afgelopen vrijdag is Jos Swinkels (55), kweker van vaste planten te Sterksel, Zuidoost-Brabant, na een ziekbed overleden.

Brand bij Kwekerij Baas 

In de Noordoostpolder in Ens, Flevoland, heeft gisterenmiddag brand gewoed bij Kwekerij Baas. De brand ontstond in een berg afval en sloeg over naar de schuur, die volledig uitbrandde. Vervolgens heeft ook (een deel van) de kwekerij het moeten ontgelden.

Morgen blikken we terug op de eerste helft van mei.